0 items

Vermissing te water

Signi zoekhonden wordt het meest ingeschakeld, wanneer in een bepaald gebied een persoon (mogelijk) verdronken is, waarvan de locatie onbekend is of wanneer aan de plaats van verdrinking getwijfeld wordt. De honden zoeken vanaf de boot of vanaf de waterkant naar menselijke geuren, die passen bij een verdronken persoon. Na het uitwerken van de geur, wijzen de honden de plaats van het verdronken slachtoffer aan, op het wateroppervlak, boven de verdronken persoon. Het slachtoffer kan op deze manier gerichter geborgen worden. Voor de honden zijn er geen beperkingen m.b.t. de diepte van het water, de temperatuur van het water en het type water (zee, rivier, gracht etc.). Ook zijn er nauwelijks beperkingen m.b.t. het tijdstip van verdrinking (uren/maanden/jaren).

Waarom zoeken met honden?

  • Door het lokaliseren met honden, wordt het gebied waarin een verdronken persoon zich kan bevinden, sterk verkleind. Onderwaterapparatuur en duikers, kunnen veel gerichter ingezet worden.
  • Doordat de honden een groot gebied in een relatief korte tijd kunnen afzoeken, kan Signi mensen terug vinden, die anders onvindbaar blijven.
  • Door aanwijzingen van de honden, kunnen slachtoffers ‘zichtbaar’ worden onder water, die anders onvindbaar waren, door diepte, steile hellingen of onregelmatige bodem.
  • Inzet van de honden vergroot de kans op een snellere berging van het slachtoffer en zekerheid voor de nabestaanden.

Hoe kan een hond een verdronken persoon lokaliseren?

  • Vanuit het water komt een mengsel van schilvers, vetzuren en gassen (ontbindingsgassen en anale gassen) naar het wateroppervlak.
  • De gassen worden meegenomen door de wind, de hond ruikt de gassen en reageert daarop.
  • De hond begint te blaffen en te kwispelen.
  • De geur wordt door hond en geleider “uitgewerkt” tot de plaats waar de “geurbron” het sterkst is.
  • Op de plaats waar de vaste stoffen aan het wateroppervlak komen, springt de hond in het water, zwemt naar de locatie en zal boven de geurbron rondjes gaan zwemmen.
De locatie op het water die de eerste hond heeft aangewezen wordt vastgelegd m.b.v. een G.P.S. Vervolgens zal, indien een 2e verificatie hond dezelfde plaats aanwijst, een boei op deze plaats in het water aangebracht worden en de plaats verder uitgewerkt worden met ondersteunende middelen:

Sonar apparatuur

Signi zoekhonden is zelf in het bezit van een Humminbird (Helix 15), een side-scan sonar i.c.m. een 360 graden sonar,  die zeer divers ingezet kan worden. Doordat de honden het zoekgebied sterk verkleinen, kan het interpreteren van de sonarbeelden sneller  uitsluitsel geven. De sonar kan ook worden gebruikt om een duiker of dreg doelgericht naar een locatie te brengen. De Humminbird is gecombineerd met een G.P.S.

Onderwater camera

Signi zoekhonden beschikt over meerdere onderwatercamera’s. Op deze manier kan een lichaam van een verdronken persoon onder water, in beeld gebracht worden of een object bekeken worden.

Metaal detector

Signi zoekhonden beschikt over een metaaldetector voor in het water. Op deze manier kan bijv een auto onder het zand of bijslecht zicht, sneller gedetecteerd worden.

Dreg apparatuur

Signi zoekhonden heeft een eigen gespecialiseerde dreg, waarmee een verdronken persoon opgedregd kan worden. Dit is van belang indien duiken door stroming of lage watertemperaturen bemoeilijkt wordt.

Boten

Signi zoekhonden heeft 3 eigen boten, zodat Signi zoekhonden op elk type water ingezet kan worden.

R.O.V.

Een R.O.V. is een onderwaterrobot met camera, die op afstand, boven water, bestuurd wordt. Signi zoekhonden is zelf in het bezit van een kleine R.O.V. met ingebouwde sonar. Daarnaast kan Signi terugvallen op bedrijven met profesionele R.O.V.s, zodat ook in snelstromend water en op grote diepte inzet verleend kan worden.

 

Duikerspool vermissingen

Wanneer Signi een zoekactie te water heeft, staat er altijd een groep duikers stand-by, om af te reizen, zodra er goede indicaties zijn. De duiklocaties zijn zeer divers, van slootje tot de Westerschelde. Vaak is het zicht slecht en is een goede oriëntatie onder water belangrijk. De duikers duiken op eigen verantwoordelijkheid en geheel vrijwillig. Signi draagt zorg voor de boot, juiste markering en de nodige vaarwegbegeleiding. Het duiken met Signi is een mooie uitdaging, maar vraagt ook een grote mate van flexibiliteit van de inzetbare duikers. Het team bestaat uit beroepsmatige duikers, duikinstructeurs of zijn zeer ervaren in het duiken en willen een nieuwe uitdaging met een maatschappelijke waardeDe coördinatie (afstemming aard duik en locatie) van het duiken, wordt geregeld in deze duikerspool.

Zoek! De vrouw, de hond en de dood

Een filmdocumentaire over Signi Zoekhonden

Documentaire:’Zoek!’ Signi zoekt met haar honden naar vermiste mensen.
De honden zijn speciaal getraind in het herkennen van de geur van de dood. Dankzij hun inzet, worden veel lichamen teruggevonden en maken ze een einde aan de onzekerheid waarin achterblijvers leven.

Bekijk Zoek! HIER

Sluit popup

Help Signi Helpen!

Al het geld uit giften of donaties komt direct ten goede aan zoekacties naar vermiste personen.

Pin It on Pinterest

Share This