0 items
Begin dit jaar zocht Signi zoekhonden meermaals naar een vermiste vrouw uit Nijmegen. Uiteindelijk gaf de indicatie van de honden, met bevestiging van de sonar, de juiste locatie van de auto met de vermiste, in het water. Landelijk team onderwater zoekingen (Ltoz) nam het over om m.b.v. een rov en duikers, de vermiste uit het water te halen.
Signi zoekhonden wenst de familie en naasten veel sterkte toe…
Geschreven door Laudonne Roos 01 februari 2022

Stichting Signi Zoekhonden hielp mee met opsporing 59-jarige vermiste Nijmeegse vrouw

NIJMEGEN – Op 20 januari vonden hulpverleners in de Nijmeegse Waalhaven een auto aan. Hierin zat het lichaam van een 59-jarige vermiste vrouw uit Nijmegen. De vrouw die al sinds 28 december vermist werd is door hulp van de stichting Signi Zoekhonden gevonden. De stichting Signi Zoekhonden hielp mee met het opsporen van de vrouw.

Vrijwilliger Rogier van Zon vertelt dat de stichting de vermissing via de media al volgde: “Op een geven moment bedachten wij dat we misschien wel iets voor de zoektocht konden betekenen. Toen zijn we zelfstandig op zoek gegaan, onder andere met deze boot.” Signi is in 2004 opgericht om vermiste personen op te sporen door middel van boten, drones en zoekhonden. Zondag zijn we een dag mee gaan kijken met van Zon: “Vandaag gaan we kijken of de hond reageert op auto’s die wij hier eerder in het water gezien hebben. We gaan met de boot daar langs varen en dan gaan we kijken wat de hond doet. Normaal gesproken is de hond opgeleid om boven het water geur te pakken, zodra de hond iets ruikt zie je hem enthousiast worden.” Op het punt waar de hond de geur het sterkst ruikt springt hij uit de boot.
Door het water heen ruiken

Dat een hond vanaf het oppervlakte in het water mensen en dingen kan opsporen is een van de manieren waarop de stichting mensen kan vinden: “Eigenlijk kan de hond alles wat onder water ligt vinden. Voornamelijk mensen die onder water liggen geven een bepaalde geur af, dat komt via het water richting de oppervlakte. De hond kan dat dan waarnemen,” vertelt van Zon. De honden worden door vrijwilligers op een aantal manieren bijna dagelijks getraind. Een daarvan is Mantrailen legt van Zon uit: “Mantrailen is echt het volgen of zoeken van een specifieke geur van mensen. De hond krijgt tijdens de training een geur aangeboden van een persoon en die gaan de sporen na lopen om te zoeken. Daarnaast doen we ook puinzoeken op bijvoorbeeld sloperijen of gebouwen die afgebroken worden.” De vrijwilligers verstoppen zich tussen het puin en verspreiden een dode geur zodat ze honden weten waar ze naar moeten zoeken.

Tijdens de dag ontdekt de hond een paar auto’s, of er dan stoffelijke resten in het voertuig zitten weet de organisatie nog niet. Signi lokaliseert de omgeving omdat ze niet zomaar in vaarwater mogen duiken zegt van Zon: “In zo’n situatie schakelen we beroepsduikers met Rijkswaterstaat en de politie in. Hun kunnen dan kijken of de auto een persoon bevat, of het gewoon een dump auto is.” Dit was ook het geval voor de Nijmeegse vrouw.
“Het werk heeft wat moois, hoe verdrietig de situatie eromheen ook is.”

Het vrijwilligerswerk bij de stichting kan zwaar zijn. Voor van Zon heeft zijn werk ook een nadeel: “Als je te maken krijgt met vermissingen blijft het altijd verdrietig voor de betrokkenen familie en ons. Op zulke momenten denken we aan wat we kunnen betekenen voor de mensen door te blijven zoeken of een antwoord te geven waar de persoon is. Dan heeft het werk juist weer iets moois, hoe verdrietig de situatie eromheen ook is.”

https://www.gelderlander.nl/nijmegen/vrouw-uit-nijmegen-is-al-11-dagen-vermist-we-maken-ons-ernstig-zorgen~a695555b/

Vrouw uit Nijmegen is al 11 dagen vermist: ‘We maken ons ernstig zorgen’
Redactie 07-01-22, 12:22

NIJMEGEN – Een vrouw uit Nijmegen is al elf dagen vermist. De politie maakt zich ernstig zorgen over de gezondheid van de 59-jarige vrouw. Een politiewoordvoerder laat weten dat er geen vermoeden is van een misdrijf.

Inmiddels is de vrouw na een vermissing van drie weken donderdagavond dood aangetroffen in een auto die uit de Waalhaven in Nijmegen is opgetakeld.

Zij werd dinsdag 28 december rond 11.30 uur voor het laatst gezien bij het Radboud umc ziekenhuis in haar woonplaats. Ze liep daar op de Reinier Postlaan en stapte iets verderop in een zwarte Audi TT waarvan het kenteken begint met 40.

Urgente vermissing
De politie verstuurde diezelfde dag een Burgernet-bericht en deelde de vermissing van de verwarde vrouw op social media, maar dat leverde vooralsnog niets op.

,,We hebben tot op heden alle mogelijke middelen ingezet om de vermiste vrouw op te sporen, omdat we ons ernstig zorgen maken over haar gezondheid. Dat maakt dat er sprake is van een urgente vermissing.’’
Fysiek gezocht

Het onderzoek heeft evenmin duidelijk gemaakt in welke richting ze is vertrokken. ,,De informatie die we eerder over haar vermissing hebben gedeeld, geldt dus nog steeds. Er is zeker ook fysiek gezocht. Helaas heeft dat er nog niet toe geleid dat we haar hebben gevonden.’’

Ondanks de grote zorgen heeft de politie de achternaam nog niet bekend gemaakt. ,,We zoeken naar de balans tussen privacy en het belang om haar te vinden. Een achternaam draagt daar niet direct aan bij. Een foto, kenteken of informatie over de laatste locatie waar ze is gezien wél.’’

Het bericht met die informatie is op Facebook duizenden keren gedeeld. Zij heeft donkerbruin haar en is 1.68 meter lang. Ze droeg op de dag van haar vermissing een zwarte jas, een zwarte sjaal en verder donkere kleding.

Stichting Signi Zoekhonden bracht politie op het spoor van auto vermiste vrouw (59), misdrijf uitgesloten
Jeroen Kuitert, Mitchel Suijkerbuijk 21-01-22

NIJMEGEN – Het lichaam van de 59-jarige vrouw uit Nijmegen die sinds drie weken werd vermist, is gevonden dankzij een tip van de Stichting Signi Zoekhonden die bij de politie is binnengekomen. Een misdrijf wordt uitgesloten.

Gistermiddag werd het stoffelijk overschot van de vrouw aangetroffen in een auto die uit de Waalhaven in Nijmegen is opgetakeld. ,,We zijn op die locatie uitgekomen naar aanleiding van een tip die een mogelijk voertuig in het water zag”, vertelt een politiewoordvoerder. ,,We zijn daarop zowel met collega’s op het water als langs de kant ter plaatse gegaan.”

De tip kwam van de stichting Signi Zoekhonden, een vrijwilligersorganisatie die vermiste mensen opspoort met zoekhonden die reageren op geuren. Afgelopen zondag en een week eerder gingen vrijwilligers hiervan het water op, in de hoop de vrouw te vinden.

,,Met boten en honden zijn we het water op gegaan. Tijdens de eerste zoekdag bleef resultaat uit. Zondag hadden we wel een indicatie. Bij de Waalhaven reageerden de honden heel sterk. Ook de sonar bevestigde dat er een auto in het water lag”, vertelt vrijwilliger Rogier van Zon.

De stichting nam contact op met de politie. Nadat de auto op de kade werd getakeld, is daarin de vermiste vrouw aangetroffen. De auto is met het stoffelijk overschot naar het forensisch instituut in Elst gebracht voor verder onderzoek. Afgelopen donderdag werd duidelijk dat het inderdaad om deze vermiste vrouw ging.
Toedracht

Hoe de vrouw met de auto te water is geraakt, licht de woordvoerder niet toe. ,,De precieze toedracht kennen we niet. Wel is inmiddels duidelijk dat er geen derden bij deze zaak betrokken zijn en dat er geen sprake is van een misdrijf.”

De Nijmeegse werd op 28 december voor het laatst gezien rond 11.30 bij het Radboudumc. Ze is toen volgens de politie vertrokken in een zwarte Audi TT. Nog dezelfde middag werd een Burgernetmelding verspreid.

Die oproep werd meteen massaal gedeeld en er is volop meegedacht, zegt de woordvoerder. ,,Hoeveel meldingen we over deze vermissing hebben binnengekregen, weet ik niet precies. Maar we merken gelukkig dat bij dit soort urgente vermissingen er heel veel bereidheid is om mee te denken en uit te kijken. Mooi dat we deze vrouw naar aanleiding van een tip hebben gevonden.”

Zoek! De vrouw, de hond en de dood

Een filmdocumentaire over Signi Zoekhonden

Documentaire:’Zoek!’ Signi zoekt met haar honden naar vermiste mensen.
De honden zijn speciaal getraind in het herkennen van de geur van de dood. Dankzij hun inzet, worden veel lichamen teruggevonden en maken ze een einde aan de onzekerheid waarin achterblijvers leven.

Bekijk Zoek! HIER

Sluit popup

Help Signi Helpen!

Al het geld uit giften of donaties komt direct ten goede aan zoekacties naar vermiste personen.

Pin It on Pinterest

Share This