0 items

Signi-zoekhonden zoekt niet alleen met honden naar vermiste mensen, maar op het water doen ze dat ook met vrijwillige sportduikers. Alleen mag dat niet meer door strengere wetgeving. Volgens Signi kunnen ze daardoor hun werk niet meer doen en daarom stapt de organisatie nu naar de rechter.
Signi moet professionele duikers inzetten die vallen onder de Arbowet en dat is voor de organisatie niet te doen. “Als onze vrijwillige sportduikers onder Arbowet gaan vallen dan moeten ze bijna 15.000 euro betalen voor de opleiding en een compleet nieuwe uitrusting aanschaffen”, vertelt Esther van Neerbos aan Hart van Nederland. En dat is niet het enige, ook moet er extra begeleiding komen zoals een arts. Dat is voor de vrijwilligersorganisatie niet te doen. “Wij hebben daardoor minder vrijwillige duikers die aan deze maatregelen kunnen voldoen. Hoe minder duikers, hoe minder vermisten teruggevonden kunnen worden.”
En dat heeft weer dramatische gevolgen voor de nabestaanden van de vermisten. Esther legt uit: “Als wij niet kunnen duiken door de strenge regels dan blijven veel mensen vermist. Dat werkt weer door naar de nabestaanden van de vermiste personen. Omdat er geen lichaam is kunnen de vermisten kunnen niet doodverklaard worden. Dat leidt weer zware emotionele en praktische gevolgen voor de nabestaanden”, licht Neerbos toe.

Steun Royce de Vries
Signi zoekhonden is nu bezig om de stap naar de rechter te maken. De organisatie wordt geholpen hierin door de zoon van de vermoorde misdaadverslaggever Peter R. De Vries, Royce de Vries. Esther: “Daar zijn wij heel blij mee. Er is namelijk nog geen jurisprudentie over onze inzet van vrijwillige sportduikers. Natuurlijk moeten zij ook voldoen aan regels, maar zij hoeven dan niet aan de strenge voorwaarden die gelden voor beroepsduikers, waar ze nu onder moeten vallen.”
Esther heeft ook de politiek ingezet. CDA steunt haar, Tweede Kamerlid Inge van Dijk heeft een motie ingediend om het probleem op te lossen.

Motie zie: geluidsfragment video

https://www.hartvannederland.nl/nieuws/dieren/signi-zoekhonden-kan-nauwelijks-nog-zoeken-naar-vermisten-door-beperkende?fbclid=IwAR2jDpxohg-MtspUbCilP2ixhHEW_6CJMgKJoTxqCIOhgYhBEzDnwYk7ueM

Zoek! De vrouw, de hond en de dood

Een filmdocumentaire over Signi Zoekhonden

Documentaire:’Zoek!’ Signi zoekt met haar honden naar vermiste mensen.
De honden zijn speciaal getraind in het herkennen van de geur van de dood. Dankzij hun inzet, worden veel lichamen teruggevonden en maken ze een einde aan de onzekerheid waarin achterblijvers leven.

Bekijk Zoek! HIER

Sluit popup

Help Signi Helpen!

Al het geld uit giften of donaties komt direct ten goede aan zoekacties naar vermiste personen.

Pin It on Pinterest

Share This