0 items

Op vrijdag 6 en zaterdag 7 augustus 2021, heeft Signi zoekhonden op verzoek van de familie gezocht naar de sinds 23 juli vermiste Ibrahim uit Enschede. Ter voorbereiding werden een aantal gebieden in kaart gebracht om structuur te brengen in de zoekactie.
Op vrijdag werd een gebiedsverkenning gedaan en werd uitgekeken naar de snorfiets of fiets waarmee Ibrahim mogelijk vertrokken was. Een gebied werd verkend met behulp van zoekhond Salto en een tweede gebied werd door een aantal vrijwilligers uitgekamd.

Zaterdag zijn twee groepen verdergegaan met de zoektocht. Een groep, bestaande uit Signi leden en familieleden van Ibrahim, is op mountainbikes verder in de omgeving gaan kijken of de fiets, of snorfiets, ergens achtergelaten was.
Een tweede groep is met de mantrailhonden Power, Paddle en Fellow een spoor gevolgd vanaf de woning van Ibrahim.
De honden hebben opeenvolgend een spoor van ruim twee weken oud en 2,2 kilometer lang uitgelopen. Na ruim 2 uur werd aan het eind van dit spoor het lichaam van Ibrahim aangetroffen. Hiermee kon duidelijkheid aan de familie worden gegeven.

Signi wenst de nabestaande heel veel sterkte toe met het verlies.

Bron: https://www.gelderlander.nl/enschede/enschedese-ibrahim-36-al-2-weken-vermist-ook-oud-collegas-tasten-in-het-duister~aaaaf1ce/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

Enschedese Ibrahim (36) al 2 weken vermist, ook oud-collega’s tasten in het duister
Ron Hemmink 04-08-21

ENSCHEDE – De 36-jarige Ibrahim Sanverdi uit Enschede wordt nog altijd vermist. De politie in zijn woonplaats deed afgelopen zondag op Facebook een oproep aan haar volgers om te helpen bij de zoektocht, maar vooralsnog zonder resultaat. Ook oud-collega’s tasten in het duister.

Sanverdi werkte tot iets meer dan een jaar geleden als vorkheftruckhauffeur annex operator voor Witzand Bouwmaterialen B.V. in Enschede. Hij was daar werkzaam via een uitzendbureau.
Enthousiaste collega die veelal alleen opereerde
Een collega die met hem samenwerkte, noemt hem een enthousiaste collega. Maar veel meer kan hij niet over Sanverdi vertellen.
„Als heftruckchauffeur werk je zeer zelfstandig. Het was door zijn functie dat hij niet veel contact had met collega’s.” Bovendien heeft de Enschedeër maar een korte tijd bij Witzand gewerkt: een periode van enkele weken. Waar hij nu zou kunnen zijn? Zijn oud-collega’s hebben geen idee.
Vertrokken op snorfiets
De 36-jarige Ibrahim Sanverdi uit Enschede vertrok op vrijdag 23 juli vanuit de omgeving van de Gladiolenstraat, meldt de politie. Hij is in onbekende richting weggereden op een witte snorfiets zonder kentekenplaat. Er is geen kleding signalement van Sanverdi bekend.
De politie spreekt van een urgente vermissing, maar wil om privacyredenen niet zeggen waarom dat zo is.

Bron: https://www.destentor.nl/enschede/speurhond-fellow-vond-vermiste-ibrahim-in-het-enschedese-bos-dit-is-waarom-wij-dit-werk-doen~a015e104/

Speurhond Fellow vond vermiste Ibrahim in het Enschedese bos: ‘Dit is waarom wij dit werk doen’
Josien Kodde 08-08-21

Het lichaam van de 36-jarige Ibrahim uit Enschede, die sinds 23 juli werd vermist, is zaterdag dankzij een speurhond gevonden in een bosperceel langs de Hoge Boekelerweg bij zijn woonplaats. Z’n familie had de vrijwilligersorganisatie Signi Zoekhonden ingeschakeld.
Ibrahim was zaterdag al zestien dagen vermist. De familie was ten einde raad. Van de politie kregen ze de tip om contact te zoeken met de vrijwilligers van Signi. De inspanningen van die stichting leidden ertoe dat de familie rust en duidelijkheid heeft, zegt Ruurd Tuinstra. „Dat is waarom wij dit werk doen”, aldus de Signi-vrijwilliger.
De organisatie zocht eerder in de buurt van Wijhe naar een vermiste Deventenaar.

Zoekplan en gebiedsverkenning
Tuinstra woont in Friesland, waar hij een wegenbouwbedrijf heeft. In zijn eigen tijd werkt hij als vrijwilliger voor Signi. Hij nam deel aan de zoekactie, samen met zes andere vrijwilligers en de speurhonden Power, Paddle en Fellow. Ze wonen verspreid over heel Nederland. „Fellow heeft het lichaam gevonden. Deze Mechelse herder is tien jaar oud. We hebben hem zelf opgeleid.”
Hoe ging de zoekactie in zijn werk? Tuinstra: „Vrijdag maakten we een zoekplan en gebiedsverkenning. We kijken dan in een cirkel om de stad wat voor bos- en natuurgebieden er zijn waar iemand zich mogelijk kan bevinden. Tot het tegendeel is bewezen, houden wij de hoop dat iemand leeft. Dat is belangrijk, om te blijven zoeken.”

De politie zette zaterdag het bosperceel aan de Hoge Boekelerweg af voor sporenonderzoek in Enschede

Honden liepen spoor na
Pas op zaterdag waren meerdere vrijwilligers met speurhonden beschikbaar. De tweede fase van het onderzoek kwam op gang. De drie speurhonden kregen een kledingstuk van de vermiste persoon bij diens woning. Dat spoor liepen ze na. Ieder voor zich, niet gelijktijdig. De honden wisselden elkaar af en liepen ieder een deel van de route.
„Power, Paddle en Fellow reconstrueerden de route en kwamen uit in de Hoge Boekelerweg, zo’n 2,2 kilometer verwijderd van het huis van de vermiste. Vervolgens zijn we in het bosperceel ter hoogte van de Slaghekkeweg gaan zoeken. Fellow vond het lichaam.” Officieel houdt na het aantreffen van de vermiste persoon het werk voor Signi op.
Wij weten uit ervaring dat het uren kan duren voor de nabestaanden zekerheid hebben of het om hun naaste gaat. Als u zich een voorstelling probeert te maken van hoe dat is. Ze zijn radeloos.
Ruurd Tuinstra, Signi Zoekhonden
De praktijk is vaak anders, zegt Tuinstra over de nazorg aan familieleden. „Wij weten uit ervaring dat het dan nog uren kan duren voor de nabestaanden zekerheid hebben. Gaat het werkelijk om hun naaste. Als u zich een voorstelling probeert te maken van hoe dat is. Ze zijn radeloos. Wij blijven bij hen. Om ze bij te staan en uit te leggen hoe de procedure verloopt. Er heeft politieonderzoek plaats, Forensische Opsporing moet ter plaatse komen, er volgen een schouw en identificatie. Intussen zit de familie in angst. Het is zenuwslopend. Wij wachten dat samen met de familie af. Vaak hebben ze later ook nog vragen.”

Vrijwilligers 
Onderzoek door de politie wees zaterdag uit Ibrahim niet door een misdrijf om het leven is gekomen. Nadere mededelingen over de doodsoorzaak worden niet gedaan. Zoals gezegd werd de man sinds 23 juli door de familie gezocht. Een week geleden, op 1 augustus, schakelde de politie in Enschede de hulp van het publiek in met de vraag om naar hem uit te kijken.
Op advies van de politie deed de familie bovendien een beroep op Signi Speurhonden, een stichting die afhankelijk is van donateurs en sponsoren. Signi telt zestig vrijwilligers die jaarlijks circa honderd zoekacties ondernemen. Hun ambassadeur was de onlangs vermoorde misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Ruurd Tuinstra: „Peters motto was: nooit opgeven. Dat geldt ook voor ons.”
Signi Zoekhonden was eerder in Twente actief. De vrijwilligers zochten mee naar Loes de Groot-Veenendaal. Deze 72-jarige vrouw uit Eibergen liep destijds weg uit ziekenhuis MST in Enschede en was sindsdien spoorloos. Speurhonden zochten meerdere keren vergeefs naar haar. Uiteindelijk werd haar lichaam pas na anderhalf jaar bij toeval gevonden tijdens werkzaamheden in het buitengebied.

Zoek! De vrouw, de hond en de dood

“Een documentairefilm over Signi Zoekhonden”

Een filmdocumentaire over Signi Zoekhonden

Signi Zoekhonden is opgericht door Esther van Neerbos en Janette Kruit. Esther runt ook de dierenartspraktijk in Bakel. Nu is er over Signi Zoekhonden een documentaire gemaakt: ZOEK”.

Bekijk Zoek! HIER

Sluit popup

Help Signi Helpen!

Al het geld uit giften of donaties komt direct ten goede aan zoekacties naar vermiste personen.

Pin It on Pinterest

Share This