Elke vermissing is weer anders als anders, maar de vermissing in Made was dit zeker. De corona-maatregelen hadden niet alleen een grote rol gespeeld in de verdwijning, maar waren ook duidelijk terug te zien in de zoekacties. Ten gevolge van de corona bleef men tijdens de vakantie in eigen land. Een oproep om te helpen zoeken, resulteerde in een stormloop van aanmeldingen. Vele dagen volgden, met honderden mensen die zochten naar Bert en/of zijn auto.
Ook Signi volgde de vermissing op de voet, wetende dat dit team, van doorslaggevende betekenis kon zijn. De afwezigheid van vrijwel elke bruikbare tip, camerabeeld of digitaal spoor, maakte de kans groot dat zowel Bert, als zijn auto, in het water lag.
De vele wateren rondom zijn woning en een zeer ruime cirkel van zijn gebruikelijk toertochten, maakte het zoekgebied uitgestrekt en onoverzichtelijk. Het kleine formaat auto en de afwijkende vormen, maakten het zoeken met de sonar, nog eens extra moeilijk.
Systematisch zoeken, doorzettingsvermogen en veel ervaring waren nodig om deze vermissing, niet eindeloos te laten voortduren.
Een zoekactie werd gepland. De schoonzoon van Bert, woordvoerder van de familie, was erg blij met de hulp van het Signi team en ook de politie ondersteunde de actie. De informatievoorziening was summier. Alle aandacht ging uit naar de vele zoektochten op het land. Het zoekplan van Signi werd gebaseerd op ervaring en natuurlijk Google Earth.
Signi zoekhonden zocht op 25 en 26 juli op de Mark, het Markkanaal en het Wilhelminakaal ruim 20 kilometer kanaal aan weerszijde af. De zoekactie moest nauwkeurig en heel gestructureerd gedaan worden, in verband met de diepliggende scheepvaart, die de voertuigen ver in het zand drukten. Acht auto’s werden gelokaliseerd en vervolgens door duikers geïnspecteerd. Tijdens het duiken werd niet alleen gelet op de vermissing van Bert, maar ook op alle kenmerken van een Opel Vectra behorend bij een vermissing uit 2005.
Gedurende het duiken onder de Weststadbrug in het Wilhelminakaal in Oosterhout, voorzag de politie in de aanwezigheid van Rijkswaterstaat met een boot, om de veiligheid van de duikers te garanderen, richting de beroepsvaart en hun schepen, met grote aanzuigende krachten in het water.
Geen van de gevonden acht auto’s kon gerelateerd worden aan de vermissing van Bert. Teleurgesteld werd huiswaarts gekeerd. De posities van de wrakken werden overgedragen aan de politie en Rijkswaterstaat. Een nieuwe zoekactie van de de politie zou hierdoor veel tijd besparen, daar de gevonden auto’s niet meer bekeken hoefden te worden.
Rijkswaterstaat kon, door deze vondsten, zonder twijfel alle gevonden objecten later bergen.
Op 1 en 2 augustus 2020 werd een vervolg gegeven aan het zoeken naar Bert. De schoonzoon van Bert kwam met nieuwe ideeën en voelde zich gesteund door de positieve reacties over de inzet van het Signi team. Ook de media werd ingeschakeld om de vermissing onder de aandacht te houden met beelden van de zoektocht van Signi.
De burgerzoekacties op het land werden minder, maar de vele tips en brieven via de media waren nog steeds enorm.
Ook nu was er weinig informatie. Op verzoek werden de wateren in Lage- en Hooge Zwaluwe bekeken en afgezocht. Over dieptes was weinig te vinden.
Tijdens het traileren bleek het ‘gat van Ham’ te ondiep om met een auto in te verdwijnen. Toch werd gekeken of het op sommige plaatsen niet iets dieper werd. Dit bleek niet het geval. De boot werd uit het water gehaald en opnieuw getrailerd in een waterplas in Hooge Zwaluwe. De trailerhelling zelf was een mogelijkheid om te verdwijnen. Deze werd met hond en sonar tussen de vele waterplanten gecontroleerd. Maar ook hier geen spoor.
Vervolgens werd doorgereden naar de ‘brede vaart’. Gezien de waterkanten en de diepte, kon dit water afgestreept worden.
Om de zoekactie van de volgende dag effectiever te maken, werden de oevers van de Amer met de auto over een groot traject bekeken. Verdachte locaties konden zo alvast in beeld gebracht worden, zodat deze plekken de volgende dag intensiever afgezocht konden worden.
De zoekactie op de Amer was uitgebreid en intensief. Vele haventjes, inhammen en stille plekjes werden afgezocht met honden, boot en sonar. Ook een verdachte plek in een van de brieven, werd meegenomen in het zoekplan. In totaal bestond het traject uit ruim 30 kilometer water. Onder de Moerdijkbrug werd 1 auto gevonden. En natuurlijk ook vele gezonken sloepjes en bootjes.
Tijdens het wegvaren vanaf de trailerhelling sprongen de honden direct in het water. Na de tweede hond werd daarom besloten om ook daar de sonar aan te zetten. Een groot object onder water doemde op tussen alle jachten. Moeilijk in beeld te brengen, door de vele steigers en dure boten die in de weg lagen. De contouren van wielen, neus- of achterbak, gebruikelijk bij een auto, werden niet zichtbaar, maar ook de spitsere punt van een boot was niet te herleiden. Goed sonarwerk is een belangrijk element om de duikers niet onnodig te hoeven laten duiken, wat tijdsverlies betekent voor de verdere zoektocht. In dit geval was duiken noodzakelijk, maar uiteindelijk kon de laatst geplande duik niet meer doorgaan….
Tijdens intern overleg van het Signi team, werd besloten de duik uit te stellen tot de nieuwe zoekactie van een week later. Het object lag onbereikbaar voor de grote sonarboot van de politie, die die week ingezet zou worden.
Bij het uit het water halen van de boot werd geïnformeerd of de haveneigenaar op de hoogte was van het object, maar dit bleek niet het geval te zijn.
Vanwege de gevoeligheid van de situatie werd van een mogelijke kajuitboot gesproken. Niet beseffende dat de haveneigenaar de volgende dag direct daad bij woord wilde voegen en het object wilde bergen. In overleg met de politie werd hiervoor toestemming verleent, immers er was nog steeds geen duidelijkheid dat het om de auto van Bert kon gaan.
Dit bleek een dag later wel het geval te zijn….aan een slopende vermissing was een einde gekomen… nieuwe zoekplannen waren al gesmeed….
Signi zoekhonden wenst familie en vrienden van Bert veel sterkte toe met het enorme verlies….
Vermiste Bert de Laat (69) uit Made niet gevonden tijdens grote zoektocht
24 juli 2020 Paul Ruiter
Vrijwilligers zochten vrijdag onder andere in de buurt van Waspik naar een spoor van de vermiste Bert de Laat uit Made.
Zo’n tachtig veteranen en ongeveer honderd vrijwilligers hebben vrijdag tevergeefs gezocht naar de vermiste Bert de Laat uit Made. Ze kamden een groot gebied uit, van Zevenbergen tot Geertruidenberg. Het is nog niet bekend of de zoektocht iets heeft opgeleverd.
De 69-jarige De Laat wordt sinds vorige week vermist. Hij ging dinsdagavond in zijn witte elektrische Mitsubishi een rondje rijden door de polder bij Made, maar keerde niet terug. De Laat is volgens zijn schoonzoon zwaar depressief. De coronatijd en alle maatregelen vallen hem erg zwaar.
Bert ging bijna dagelijks op pad met het wagentje met kenteken RG-276-N, dus sloeg zijn familie na zijn vertrek niet gelijk alarm. Dat gebeurde een dag later wel, toen hij nog steeds niet terug was.
Voor de zoektocht vrijdag waren ook een sonarboot en politiehelikopter beschikbaar, vertelde schoonzoon Jeroen.
Roel van den Dungen was ‘s middags met een groepje vrijwilligers op zoek in het poldergebied bij Waspik. Ze namen een kijkje bij mogelijke schuilplaatsen, zoals een oude boerderij en schuren. Ook een aantal sloten werd gecheckt, maar van Bert en zijn witte autootje ontbrak ieder spoor. “Het is een beetje als zoeken naar een speld in een hooiberg”, legde Roel uit.
“Het grijpt me aan, dat zo’n man weg is”, antwoordde een andere vrijwilligster op de vraag waarom ze deelnam aan de zoekactie. “Dat die familie zo in verdriet zit. Ik probeer nu iedere keer mee te zoeken, zolang hij nog niet gevonden is.”
Neef
Flip Segeren was met een groep aan het zoeken bij de Peereboom, vlakbij de Bergsche Maas bij Hank. Hij is een neef van Bert en kent hem al bijna zijn hele leven. “Ik kaart al 43 jaar met Bert”, legde hij uit. Juist omdat Flip hem al zo lang kent, snapt hij niet waarom Bert ineens is verdwenen. “Daarom gaan we mee zoeken. Het grijpt me aan ja, echt wel. Ik hoop dat we verder komen.”
Zaterdag wordt doorgezocht naar Bert de Laat. Hierbij zullen honden van de Stichting Signi Zoekhonden worden ingezet.
Waar nog te zoeken? Vermiste Bert de Laat (70) ook bij ‘laatste poging’ niet gevonden
Joost Klaverdijk 02-08-20, Bron: BN DeStem
DRIMMELEN – Bert de Laat blijft ook na een zoektocht op het water spoorloos. Zondag deed een team van SIGNI uitgebreid onderzoek naar de vermiste Madenaar (70) door vanaf Drimmelen tal van plaatsen in het water te bekijken.
De vrijwilligers van SIGNI maken gebruik van speciaal opgeleide honden, die bij een geurspoor het water in springen. Rond de middag werd gemeld dat er onder de Moerdijkbrug een autowrak was gevonden, maar vroeg in de avond kreeg Jeroen Ligtvoet het bericht dat dit niet de auto van zijn schoonvader kan zijn. De Laat rijdt in een opvallende, kleine witte elektrische Mitsubishi.
Volgens Esther van Neerbos van SIGNI is haar organisatie bij tien procent van de vermissingen succesvol. ,,We zijn ieder weekend wel ergens in Nederland op pad, meestal voor vermissingen, waar geen aanknopingspunten in zijn. Als we iets vinden, kan dat goed of slecht nieuws zijn. Ook in het laatste geval geven we mensen iets van hun leven terug, want dan kunnen ze verder.”
Ik ben er nog steeds van overtuigd dat Bert zich schuilhoudt
Jeroen Ligtvoet, schoonzoon
Perfecte plek
Een nieuwe anonieme tip betrof een leegstaand dijkhuisje op de Buitendijk bij Klundert. Ligtvoet: ,,Op zich kwam deze plek overeen met andere aanwijzingen uit brieven die we ontvingen. Daar zijn we vanmiddag gaan kijken, maar daar had de auto van Bert niet kunnen komen.”
,,Hijzelf had de laatste klim naar de voordeur niet kunnen maken. Dus ook deze mogelijkheid viel af. Maar het zou wel een perfecte plek zijn om je te verschuilen. Het huisje is helemaal ingericht, je kunt er zo in.”Dit huisje op de Buitendijk bij Klundert was getipt als eventuele plaats waar Bert zou kunnen geweest zijn.
Dit huisje op de Buitendijk bij Klundert was getipt als eventuele plaats waar Bert zou kunnen geweest zijn.
Laatste poging
De Laat verdween bijna drie weken geleden zonder bericht achter te laten. Eerdere grootscheepse zoektochten in een grote straal rondom Made leverden niets op. Zondagochtend ging een boot van SIGNI op pad, wat door de familie als een soort laatste poging werd gezien.
,,Ik ben er nog steeds van overtuigd dat Bert zich schuilhoudt”, verklaarde Ligtvoet zondag nog een keer. Problemen in de relationele sfeer zouden de oorzaak van De Laats verdwijning zijn. Dat is ook de strekking van enkele anonieme brieven die de familie de afgelopen weken ontving.
Als dit voor Bert een vlucht is, wordt het voor hem steeds moeilijker om terug te komen
Jeroen Ligtvoet, schoonzoon
Ligtvoet wil daar niet veel over kwijt. Wel zegt hij: ,,Als dit voor Bert een vlucht is, wordt het voor hem steeds moeilijker om terug te komen. Wij als familie hebben uiteraard heel veel vragen, maar hoe langer het duurt, hoe pijnlijker een terugkeer voor hem wordt.”
,,Ik wil hem uiteraard helpen met alles als hij terugkomt. Hij moet in ieder geval weten dat hij nog steeds meer dan welkom is. Bert moet gewoon weer opa voor zijn zes kleinkinderen zijn, en die kleinkinderen willen hun opa terug.”
Nieuwe zoekactie naar Bert de Laat uit Made: ‘Mogelijk zit hij bij een vrouw’
2 aug 2020
De sinds 14 juli vermiste Bert de Laat uit Made is nog altijd niet terecht. Na verschillende zoekacties van onder andere het Veteranen Search Team wordt er zondag wederom naar hem en zijn auto gezocht, ditmaal door een team van duikers en Signi zoekhonden.
Ook dook er een nieuwe brief op waarin de briefschrijver zegt dat Bert een lieve vrouw heeft ontmoet en bij haar zit. Eerder ontving de familie al een soortgelijke brief waarin Bert aangeeft niet gevonden te willen worden. “Zoals ik de brieven kan inschatten denk ik echt dat het een vrouw is”, vertelt Jeroen. “Gewoon een nieuwe liefde. Hij had beter vijf jaar geleden kunnen zeggen dat ze uit elkaar gingen en met deze liefde doorgaan, dan dit.”
Opties openhouden
Toch wil de familie alle mogelijke opties onderzoeken, vandaar de zoekactie zondag in de jachthaven van Drimmelen. Esther van Meerbos, van Signi zoekhonden, laat weten te willen onderzoeken of de auto van Bert mogelijk te water is geraakt met Bert erin. “Wordt hij ergens gevonden in het water, kunnen we het vanuit de familie afsluiten”, vertelt schoonzoon Jeroen Ligtvoet tijdens de zoektocht.
Met sonarapparatuur is zondag in het water een auto gevonden, dit bleek echter niet de auto van Bert te zijn. De politie houdt alle opties open en steunt de zoektocht die de familie vandaag heeft georganiseerd.
https://www.hartvannederland.nl/nieuws/2020/zoekactie-vermiste-bert-de-laat-made/
Havenbedrijf takelde auto van vermiste Bert omhoog: ‘Hij kwam hier iedere dag’
4 aug 2020
Dinsdagmiddag werd de auto van de vermiste Bert de Laat teruggevonden en uit het water getakeld in de haven van het Brabantse Drimmelen. Maar afgelopen zondag ontdekte Stichting SIGNI zoekhonden al dat er een opvallend voorwerp op de bodem van het water lag.
Tijdens een van de verschillende grote zoekacties naar de vermiste Bert de Laat werd er ook bij de haven van Drimmelen naar hem gezocht. Familie, omstanders, politie en SIGNI zoekhonden hielpen mee.
Auto zondag gelokaliseerd
De auto werd toen niet gevonden, maar SIGNI zoekhonden zag via hun sonarboot dat mogelijk een auto of boot onder het water lag. SIGNI gaf dit vervolgens door aan de politie. Havenbedrijf Snoek Jachtstalling haalde de auto dinsdag uit het water. Na onderzoek bleek de auto inderdaad toebehoren aan de vermiste Bert. In het voertuig zat ook een lichaam. De politie onderzoekt nog of het om Bert gaat.
Voor de werknemers van het havenbedrijf is Bert een bekende. “Bert reed altijd hier iedere dag z’n rondje over de haven, wat wel meer ouderen doen”, vertelt Huib Snoek van havenbedrijf Snoek Jachtstalling aan Hart van Nederland. De politie liet eerder weten aan Omroep Brabant dat een omstander de auto zag. SIGNI zoekhonden en Huib Snoek geven beiden aan dat dit niet zo is. “We hebben vandaag toestemming gekregen van de politie om het voorwerp te bergen”, aldus Snoek.
Camerabeelden
De auto was buiten het havengebied beland. Huib werd net zoals de politie zondag op de hoogte gesteld van het opvallende voorwerp dat onder water lag. “De auto is twintig meter verderop buiten de botenbaan gedreven. De auto lag ongeveer 2,5 tot 3 meter diep in het water.” Het lijk dat in de auto zat heeft Huib niet gezien. Gelukkig niet. Het werd al snel afgeschermd door de politie en we mochten er niet meer bij komen.”
De politie doet nu onderzoek of het gevonden lichaam van Bert is. Havenbedrijf Snoek Jachtstalling heeft camerabeelden vanuit de positie waar de auto terechtkwam. De beelden worden bekeken door de politie, om zo te onderzoeken wanneer de auto te water is gegaan.
https://www.hartvannederland.nl/nieuws/2020/bert-kwam-hier-iedere-dag-een-rondje-rijden/
https://www.hartvannederland.nl/video/uitzendingen/2020/4-augustus-2020-laat/
minuut: -17:42
auto Moerdijkbrug
Heel veel inspanning en een beetje geluk: zo werd de auto van Bert de Laat gevonden
dinsdag 22:24 Omroep Brabant, Rebecca Seunis
Huib Snoek, de eigenaar van een botenopslag in Drimmelen, haalde dinsdag eigenhandig de auto van Bert de Laat uit het water. Het toeval wil dat hij Bert persoonlijk kent. Een reconstructie van hoe de wagen van Bert met daarin een lichaam dinsdag werd gevonden. Mede dankzij heel veel inspanning van Stichting Signi en een kleine dosis geluk.
Het is zondagmiddag 2 augustus. De duikers, honden en coördinator Esther van Neerbos op de sonarboot van Stichting Signi zijn helemaal op, na weer een volledige dag zoeken naar de auto en het lichaam van de vermiste Bert de Laat. De inwoner van Made is dan al ruim twee weken vermist.
Tijdens de verschillende zoektochten vinden ze maar liefst acht auto’s in het water, maar die van Bert de Laat zit daar niet bij. Het is alweer het einde van de dag als ze toch iets in het water vinden, maar het lijkt op een gezonken boot. Het rond gevaarte ligt op vier meter diepte en is niet duidelijk herkenbaar als Berts voertuig. “We besloten dat door te geven aan de eigenaar van de botenopslag en de zoektocht op dat moment wegens vermoeidheid te staken”, legt Van Neerbos uit.
Toestemming
Die eigenaar, Huib Snoek dus, laat er geen gras over groeien: die boot moet zo snel mogelijk uit ‘zijn’ water. “Ik heb de politie gebeld, contact met de jachthaven gehad en gekeken of de brandweer er een oefening van wilde maken met de duikers. Maar we kregen toestemming van de politie om onze gang te gaan”, legt hij uit.
Huib en zijn zoon leggen op dinsdag 4 augustus een lange lijn om het voorwerp aan en trekken met een botenlift de ‘boot’ naar zich toe. “Mijn zoon stond beneden en ik bij de machine, maar al snel zei mijn zoon: ‘Stop maar, het is een auto.’
‘Bert reed elke dag een rondje om de haven’
Het is niet zomaar een auto. Snoek herkent meteen de wagen van Bert de Laat. “Zijn vader was een goede kennis van mij. Bert reed elke dag wel een rondje om de haven en dan groetten we elkaar”, vertelt hij.
Uiteraard belt Snoek meteen de politie. “We kregen toestemming van de politie om de auto helemaal boven water te trekken. Dat deden we en toen begon het spektakel. Schermen, bergingsauto’s, rechercheurs, een dokter en politieagenten kwamen toegesneld.”
Huib Snoek en zijn zoon zien het lichaam in de auto gelukkig niet. “We stonden toen al op flinke afstand want nee, dat had ik niet willen zien”, vertelt hij. De politie heeft overigens nog niet bevestigd dat het lichaam daadwerkelijk van Bert de Laat is.
Voldoening
“De auto is niet gelijk gezonken, maar dertig meter weggedreven en daarna pas gezonken. We zouden op die plek nooit last hebben gehad van een auto te water. Het is dus dat de mevrouw van de stichting zei dat daar een boot lag en dat ik hem er meteen uit wilde hebben. Anders had die boot daar nog tig jaar gelegen”, zegt Snoek.
Hij vindt het bijzonder dat hij heeft kunnen bijdragen aan het vinden van de auto en het lichaam. “ Dat geeft toch wel voldoening.”
Tien auto’s ontdekt in water bij zoektocht naar vermiste Bert, ‘mooie manier om sporen te wissen’
Rebecca Seunis
Dagenlang zocht Stichting Signi met haar speurhonden op het water naar het lichaam van de vermiste Bert de Laat uit Made. Dinsdag was daar de doorbraak: op de waterbodem bij de haven in Drimmelen werd de witte Mitsubishi van de vermiste man gevonden, met daarin het lichaam van Bert. Maar dit was niet het enige voertuig, Stichting Signi vond nog negen andere auto’s in het water. Vaak gaat het om bewuste dumpingen.
Tien auto’s in vier dagen tijd, Esther van Neerbos van Stichting Signi uit De Rips kijkt er niet van op. “Als we het water op gaan, op zoek naar vermiste personen, stuiten we regelmatig op auto’s die op de bodem van een kanaal, meer of rivier liggen”, vertelt ze.
“Laatst nog waren we voor een cold case-zaak met onze sonarboot op het kanaal tussen Veghel en Den Bosch. Toen vonden we acht auto’s.”
In veel gevallen worden de auto’s gedumpt in het water, weet Van Neerbos uit ervaring. “Dan gaat het om gestolen auto’s, verzekeringsfraude of een wagen die gebruikt is bij een misdrijf. Het is een mooie manier om sporen te wissen. Regelmatig zijn de kentekenplaten weggehaald.”
Als een hond fanatiek reageert, zit er misschien nog iemand in de auto.
De honden van Signi slaan aan op de menselijke geur op een auto. “Afhankelijk van hoe fanatiek de hond reageert, weten we dat er misschien nog iemand in zit”, aldus Van Neerbos.
Jaarlijks ontdekt Stichting Signi ongeveer vijftig auto’s. Iedere vondst wordt doorgegeven aan de politie en Rijkswaterstaat. Soms wordt een auto daarna uit het water getakeld, maar vaker blijven ze gewoon liggen, aldus Van Neerbos. “Een bergingsactie brengt behoorlijk wat kosten met zich mee. Het verschilt per regio wat ze ermee doen.”
“De afgelopen tijd zochten we vier keer naar Bert de Laat”, vertelt Van Neerbos. “Daarbij vonden we acht auto’s op de bodem van het Markkanaal en het Wilhelminakanaal. Afgelopen weekend ontdekten we er nog twee. Eentje bij de brug onder de A16 en zondagmiddag zagen we na een lange dag zoeken nog iets liggen op vier meter diepte in de haven van Drimmelen.”
Aanvankelijk werd gedacht aan een gezonken boot, maar het bleek om het voertuig van Bert de Laat te gaan. Woensdagochtend maakte de politie bekend dat het lichaam in de auto inderdaad de 69-jarige Bert de Laat is.
‘Autowrakken worden altijd geborgen’
Rijkswaterstaat laat in een reactie weten dat autowrakken in wateren waar het verantwoordelijk voor is altijd worden geborgen. “Auto’s die op de bodem van het water liggen, worden soms ontdekt als er plotseling olie op het water drijft of omdat ze tevoorschijn komen bij laag water”, vertelt Joop Kraan, woordvoerder van Rijkswaterstaat.
“Zodra er een melding komt, halen we de auto weg. Als het zo is dat de boten niet meer goed door de vaargeul kunnen omdat ze gehinderd worden door zo’n auto, dan nemen we onmiddellijk actie. In andere gevallen wordt een wrak binnen een paar dagen weggehaald. Op die manier wordt ook schade aan het milieu voorkomen.”
Alle voertuigen worden tijdelijk in een depot opgeslagen, waarna de politie wordt ingeseind. “Er zijn drie categorieën”, stelt Kraan. “Auto’s die door een ongeluk in het water belanden, vermissingen en dumpingen, dus voertuigen die moedwillig in het water terechtkomen. Voor de politie kan het dus interessant zijn om onderzoek te doen.”