0 items

Ondanks intensieve inzet, lijkt het alsof iemand nooit meer gevonden wordt.

De vermissing in Enschede is zo’n vermissing waarbij je alles opnieuw zou willen doen.

Twee weken na haar vermissing kreeg Signi de kans om haar mantrailhonden in te zetten. Dit leverde wel sporen op, maar op dat moment werden de zoekacties overgenomen en nam Signi een ‘pas’ op de plaats en vervolgde haar inzet in andere vermissingen.

Enkele maanden later zocht Signi verder, daar het stil werd en niets iets had opgeleverd. Verschillende bospercelen werden uitgekamd en 2 duikacties volgden. Helaas werkte factor tijd na de vermissing sterk in het nadeel.

Vermissing Loes gaat zesde maand in
vr 8 feb 2019, Door Rob Weeber

EIBERGEN – Loes de Groot-Veenendaal (72 jaar) uit Eibergen meldde zich in mei 2018 vrijwillig in het MST met depressieve klachten. Ze werd tijdelijk opgenomen, maar kon feitelijk vrij in- en uitgaan. Op 2 september verliet ze om 09.30 het ziekenhuis, Kort daarvoor had ze nog telefonisch contact met haar dochter Louise Jonkman. In dat gesprek echter liet ze niets doorschemeren van haar plannen voor die dag. Sindsdien is ze spoorloos. Er is slechts een camerabeeld opgenomen, op de Kuipersdijk, waarvan de recherche vermoedt dat het haar moeder is.

Dochter Louise Jonkman is contactpersoon van de familie voor politie en pers en vertelt rustig hoe het sindsdien is verlopen. “Het is een raadsel wat er na haar vertrek uit het MST is gebeurd. Uit het laatste telefoongesprek dat ik met haar had, klonk geen enkele aanleiding tot bezorgdheid. Het ziekenhuis belde ons ‘s avonds om 22.15 uur met de melding dat mijn moeder niet was teruggekeerd. Ze had om 20.00 uur weer binnen moeten zijn. Vanaf dat moment hebben we de politie ingeschakeld. Er kwamen meerdere tips uit Enschede binnen waar ze mogelijk gezien zou zijn, maar het spoor liep dood. Ook latere tips leverden geen bruikbare aanwijzingen op. Er is de afgelopen weken nauw contact geweest met de persoon die de vermissingen binnen het korps coördineert. Alle opties zijn weer doorgenomen. Feitelijk sluiten ze niets uit, er kan dus ook een misdrijf in het spel zijn. Het is inmiddels ruim vijf maanden geleden en we zijn puur afhankelijk van tips. Zolang je niet weet wat er gebeurd is en waar ze verblijft, heb je geen rust. Ik heb een goede band met mijn moeder en haar verdwijning doet veel verdriet. Ze was een bezorgde, lieve vrouw en stond klaar voor iedereen. Ook mijn vader in Eibergen is ten einde raad, maar kan ook niets doen. Je blijft je gewoon afvragen wat je over het hoofd hebt gezien, of er achteraf signalen waren waarop we hadden moeten reageren.”

In de afgelopen maanden is door de politie al de nodige actie ondernomen. Het gebied rondom Enschede is met een politiehelikopter en met een drone van de brandweer afgezocht, er zijn speurhonden ingezet en duikers hebben met sonar de wateren gecontroleerd, waaronder de recreatieplas Het Rutbeek. Ook zijn langs de route Enschede-Haaksbergen-Eibergen diverse plekken onderzocht, zoals het Buurserzand, het Assinkbos en de Berkelstuw. Helaas heeft niets tot resultaat geleid. Vrijwel direct na de verdwijning heeft Louise de Facebookpagina ‘Vermissing Loes’ aangemaakt om de zaak onder de aandacht te houden. Er komen gelukkig nog steeds tips binnen

De recherche in Enschede laat desgevraagd weten met een uitzonderlijk geval van doen te hebben. Het komt zeer zelden voor dat iemand zonder ook maar enig spoor achter te laten, verdwijnt. Er is altijd wel een aanwijzing, een reis met de bus, een contactmoment met een familielid of wat dan ook….

Laatste zoekactie 10 mei 2019: Afgelopen weekend zocht Signi naar een sinds 8 maanden vermiste vrouw uit Enschede. Dit was een vervolg zoekactie m.b.t. eerdere bevindingen van honden en duikers. Ondanks dat de duikers wederom zeer intensief gezocht hadden onder lastige omstandigheden van drijfzand en geen zicht, heeft dit niet geleid tot het terugvinden van Loes of  iemand anders.

Uiteindelijk is Loes, per toeval, gevonden. Niet ver van een van de routes van de honden… een plek waar niemand aan gedacht had.

Lichaam vermiste Loes (72) na anderhalf jaar gevonden bij Enschede
Wilco Louwes 26-03-20

ENSCHEDE – Het stoffelijk overschot dat woensdag in een weiland vlak buiten Enschede werd gevonden, is van Loes de Groot-Veenendaal uit Eibergen.

Dat hebben nabestaanden donderdag via Facebook bevestigd. De 72-jarige vrouw werd al sinds 2 september 2018 vermist, nadat ze was weggelopen van de psychiatrische afdeling van het MST waar ze met een zware depressie was opgenomen.

Met de vondst komt aan een lange en onzekere zoektocht voor familieleden en nabestaanden van de Eibergse een einde. Zoektocht na zoektocht volgde na de vermissing ruim anderhalf jaar geleden, maar familieleden, vrienden en vrijwilligers vonden niets. Haar telefoon, bankpas en portefeuille had de vrouw achtergelaten in het ziekenhuis.

De enige link in het onderzoek vormde een enkel camerabeeld bij supermarkt Emte aan de Kuipersdijk nabij het MST, waarop Loes te zien was. Uit dat beeld ontstond de indruk dat zij in de richting van de zuidelijke wijken van Enschede was gelopen.

Weiland vlak buiten de stad
Woensdag aan het einde van de middag werden bij een slootje tussen twee weilanden die worden omsloten door de Zuid Esmarkerrondweg, Verwooldsweg en Horstkamplanden, menselijke resten aangetroffen. De ontdekking zou volgens bronnen bij werkzaamheden op het stuk grond, net buiten de bebouwde kom bij de wijk Stroinkslanden, zijn gedaan. Tot laat in de avond heeft de politie op locatie forensisch onderzoek uitgevoerd.

Donderdagochtend is het stoffelijk overschot geïdentificeerd en zijn familieleden van Loes de Groot-Veenendaal ingelicht. Op basis van onderzoek sluit de politie een misdrijf uit. Via de Facebookpagina Vermissing Loes – waarop het afgelopen anderhalf jaar regelmatig werd opgeroepen om tips inzake de vermissing – bevestigen de nabestaanden van de Eibergse dat het om hun dierbare gaat. Ze bedanken iedereen voor alle hulp en oplettendheid in de afgelopen periode. ‘Aan alle onzekerheid is een eind gekomen.’ De familie vraagt via de Facebookpagina om het verdriet in alle rust met elkaar te kunnen verwerken.

Signi zoekhonden wenst de familie en vrienden veel sterkte toe met het verlies van hun moeder, echtgenote en vriendin ……

Zoek! De vrouw, de hond en de dood

Een filmdocumentaire over Signi Zoekhonden

Documentaire:’Zoek!’ Signi zoekt met haar honden naar vermiste mensen.
De honden zijn speciaal getraind in het herkennen van de geur van de dood. Dankzij hun inzet, worden veel lichamen teruggevonden en maken ze een einde aan de onzekerheid waarin achterblijvers leven.

Bekijk Zoek! HIER

Sluit popup

Help Signi Helpen!

Al het geld uit giften of donaties komt direct ten goede aan zoekacties naar vermiste personen.

Pin It on Pinterest

Share This