0 items

Op zondag 3 november zocht Signi zoekhonden intensief naar de vermiste vrouw uit Erica. Gezien de situatie was de mogelijkheid met de auto te water reëel. Tijdens de zoekactie werden 2 auto’s in het water aangetroffen. Signi constateerde dat de auto in de Verlengde Hoogeveense vaart, rood bleek te zijn en dus niet de auto van de vermiste.
De bevindingen werden de dag erna aan de politie doorgegeven.

Gisteren is de rode auto geborgen tijdens een ‘nieuwe zoekactie’ van de politie.
https://www.rtvdrenthe.nl/…/Auto-in-water-bij-Erica-is-niet…
Op 10 november is Signi terug gegaan en hebben duikers onder water de 2e auto geïdentificeerd en is de locatie nogmaals over gedragen aan de politie voor berging.
https://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/154045/Lichaam-van-vermiste-vrouw-uit-Erica-gevonden-in-auto-Stieltjeskanaal-update?fbclid=IwAR29ggeDh_4cqps-bsP2VMtT9Mw3_oXDAfIVirb9zdsIXKgyDIfHD7sMoTg

Signi zoekhonden een einde maken aan de 11dagen durende vermissing van de vermiste vrouw uit Erica.
Met behulp van honden, sonar en duikers werd ze in de auto aangetroffen in het Stieltjeskanaal.
Een jarenlange vermissing kon hierdoor voorkomen worden.
Signi zoekhonden wenst de familie veel sterkte toe…..

https://www.ad.nl/binnenland/speurneuzen-salto-en-power-vinden-vermiste-anneke-55-ze-had-jaren-op-bodem-kunnen-liggen~aed222af/?fbclid=IwAR1E6i7QXoF9ieZ7RzVPA0arSkZDw-OpvH9H3dCyBJzW5vwvUItdQ0DdU8c

Speurneuzen Salto en Power vinden vermiste Anneke (55): ‘Ze had jaren op bodem kunnen liggen’
Simone van Zwienen 11-11-19

De blonde labrador Salto en de Mechelse herder Power zorgden gisteravond voor de ontknoping in de vermissingszaak rond Anneke Nevels (55) uit het Drentse dorp Erica. De honden wist dankzij hun reukvermogen de sinds eind vorige maand vermiste vrouw op te sporen in het Stieltjeskanaal. ,,Het is de vraag of ze anders gevonden zou zijn. Ze had tientallen jaren op de bodem kunnen liggen.

De vrouw vertrok op woensdag 30 oktober midden in de nacht uit haar woning, ze nam – gekleed in een pyjama en roze Crocs – haar grijskleurige Peugeot mee en was sindsdien spoorloos. Naast de Drentse politie vroegen ook eenheden in Overijssel massaal aandacht voor de vermissing. Het opsporingsbericht van de politie werd op Facebook duizenden keren gedeeld.

De zaak van de vermiste Nevels viel ook Stichting Signi Zoekhonden op. ,,Er waren allerlei elementen in deze zaak waaruit we uit ervaring konden concluderen dat dit niet goed afgelopen kon zijn. Daarop hebben we bij de politie aangegeven dat we gingen zoeken”, verklaart woordvoerder Norbert Dikkeboom, die gisteren bij de vondst betrokken was.

En met succes. Vorig weekend trof het vrijwillige zoekteam twee auto’s in het water aan, eentje in het dorp Erica zelf en eentje net daarbuiten. De eerste auto bleek vorig weekend niet het voertuig dat ze zochten. Aan de andere auto kwamen ze dat weekend niet toe. Gisteren wel.

,,We hebben de honden voorop de boot staan, die zijn getraind in het lokaliseren van een stoffelijk overschot”, legt Dikkeboom uit. ,,Want de geur van iemand die onder water ligt is wel degelijk te ruiken. Iemand gaat ontbinden en de gassen komen naar het wateroppervlakte toe. Dat verwaait en dat pikken onze honden op. Op het moment dat ze de sterkste geur ruiken, springen ze overboord.”

Dat is precies wat honden Salto en Power deden. Voor het team dat met hen mee was, was dat genoeg om met sonarapparatuur het gebied uit te kammen. Ze troffen inderdaad een auto aan. ,,We hebben onze duikers ingezet om te kijken of het om de auto ging die we zochten. Binnen een minuut kwamen ze weer boven. De kleur en het kenteken klopten. En er lag een lichaam in.”

Daarop werd de politie ingeschakeld en het voertuig boven water gehaald. Rond middernacht kwam de bevestiging dat het inderdaad om de vermiste 55-jarige vrouw ging.

Missie
De duikers van stichting Signi Speurhonden kwamen binnen een minuut weer boven. De kleur en het kenteken van de auto klopten. En er lag een lichaam in.
De duikers van stichting Signi Speurhonden kwamen binnen een minuut weer boven. De kleur en het kenteken van de auto klopten. En er lag een lichaam in. © Norbert Dikkeboom/Stichting Signi Speurhonden

De politie sluit uit dat de vrouw door een misdrijf om het leven is gekomen. De vrouw was in de war, had diabetes en gebruikte medicatie. ,,Het gebeurt zelden dat dit soort mensen ook nog eens een paar uur rijden. Ze was duidelijk op een missie, ze had haar besluit al gemaakt”, weet Dikkeboom uit ervaring. Daardoor wist hij dat ze niet ver van huis kon zijn en is de stichting in de buurt gaan zoeken. ,,Het water is een vaak gemaakte keuze.”

Elk weekend zoekt Dikkeboom met een team van vrijwilligers en vijf speurhonden naar vermiste personen. In vijftien jaar tijd en met meer dan 8300 zoekuren op de teller troffen ze zo 416 personen aan. Opvallend vaak worden er auto’s aangetroffen in het water. Zo stuitten ze jaren geleden ook op de vermiste 46-jarige Hendri de Vries uit Harderwijk. ,,We hebben twintig weekenden gezocht en negentien auto’s gevonden. In de laatste zat hij.”

Ook in de zaak rond de vermiste Jeroen de Wit (31) uit Leimuiden zochten ze honderden kilometers water af en stuitten ze op eenzelfde aantal auto’s (vaak zijn het auto’s die gebruikt zijn bij overvallen of misdrijven en dan gedumpt worden). Vooralsnog zonder De Wit. ,,Als we een kans zien, dan pakken we die op. In de meeste gevallen worden we door families van de vermisten benaderd, maar ook weleens door de politie. Zij hebben in tegenstelling tot ons een aanwijzing nodig voor ze de wijde omgeving kunnen gaan afzoeken en zitten met budget en planning. Het is ontzettend lastig en tijdrovend.”
Mensonterend

Dikkeboom twijfelt of Anneke Nevels was gevonden zonder de inzet van speurneuzen Salto en Power. ,,Het water was drie meter diep, de auto anderhalve meter hoog, dus er zat nog anderhalve meter water boven. Er kwam geen grote vaart langs en er is in het Stieltjeskanaal weinig scheepvaart. Als je dat bij elkaar optelt is het maar de vraag of ze gevonden zou zijn. Het is niet ondenkbaar dat ze tientallen jaren op de bodem had gelegen. De familie houdt dan altijd vragen. Dat is mensonterend.”

Zoek! De vrouw, de hond en de dood

Een filmdocumentaire over Signi Zoekhonden

Documentaire:’Zoek!’ Signi zoekt met haar honden naar vermiste mensen.
De honden zijn speciaal getraind in het herkennen van de geur van de dood. Dankzij hun inzet, worden veel lichamen teruggevonden en maken ze een einde aan de onzekerheid waarin achterblijvers leven.

Bekijk Zoek! HIER

Sluit popup

Help Signi Helpen!

Al het geld uit giften of donaties komt direct ten goede aan zoekacties naar vermiste personen.

Pin It on Pinterest

Share This