0 items

Binnen 2 weken na de vermissing van Jeroen de Wit, startte Signi zoekhonden de zoekacties in de wateren rondom Leimuiden. Voor de politie een speld in een hooiberg, waarvan de hooiberg niet eens bekend is…

Het vermoeden is dat Jeroen met de auto te water is geraakt.

Rondom Leimuiden werd in weer en wind honderden kilometers water afgezocht. Met gevoelstemperaturen van -20 graden tot temperaturen van + 30 graden werden maand in maand uit vele auto’s gevonden en afgedoken door de duikers.

Keer op keer in de hoop of wanhoop dat het de auto van Jeroen de Wit kon zijn…..

Moeder vermiste Jeroen: ’Onwetendheid is loodzwaar’
Marlies Vording 27 mrt. 2018

Al ruim vijf weken ontbreekt ieder spoor van de 30-jarige Leimuidenaar Jeroen de Wit. De politie heeft geen aanknopingspunten en ook zoekacties van Stichting Signi Zoekhonden leveren nog niets op. ,,Ik moet er niet aan denken dat we helemaal niets meer horen’’, zegt zijn moeder Aag bezorgd. ,,Ons leven wordt nooit meer hetzelfde.’’

Om privacyredenen wil zij niet met haar hele naam in de krant. De angst dat haar zoon nooit meer thuiskomt, groeit met de dag. ,,Ik ben bang dat hij om het leven is gekomen, of dat hij dat besluit zelf heeft genomen. Maar toch wil je ook nog een klein beetje hoop blijven houden. Het houdt me dag en nacht bezig. We moeten een manier vinden om hiermee te kunnen leven.’’

Op zondag 18 februari had Aag rond zes uur ’s avonds voor het laatst contact met haar zoon via Whatsapp. Een goede vriendin met wie hij gamet, kreeg rond kwart voor acht een laatste bericht binnen. ,,Daarna is hij met de auto vertrokken’’, zegt Aag. Dat De Wit op dat moment in een verwarde toestand verkeerde, staat volgens haar als een paal boven water. ,,Zijn ID-kaart en rijbewijs lagen namelijk nog thuis.’’ Zijn pinpas had hij wel bij zich, maar de afgelopen weken is er geen geld van de rekening van de Leimuidenaar afgeschreven. Bovendien is het volgens Aag niets voor haar zoon om niet op zijn werk te verschijnen. ,,Jeroen heeft een regelmatig leven. ’s Nachts werkt hij, ’s morgens komt hij thuis om te slapen en ’s middags doet hij meestal boodschappen.’’

Sinds die bewuste zondag is er niets meer van De Wit vernomen. Ook zijn auto, een zwarte Suzuki Alto met het kenteken 76-LF-KP, lijkt van de aardbodem te zijn verdwenen. ,,De politie heeft ondertussen een buurtonderzoek gedaan en zet binnenkort een bord neer met het signalement van Jeroen op een plein in Leimuiden. Verder is er aan de vermissing veel aandacht geschonken in de media, het is op TV West geweest en bij Hart van Nederland.’’

 

Een paar weken geleden zocht Stichting Signi Zoekhonden na alle media-aandacht contact met Aag. ,,Zij hebben toen bij de Rhijnhaven in Alphen gezocht met een sonarboot.’’ Toen er een auto werd aangetroffen in het water, sloeg haar hart even over. ,,Je staat daar dan met een heel dubbel gevoel. Aan de ene kant ben je bang dat het zijn auto is en dat hij erin zit, maar aan de andere kant ben je ook bang dat hij het niet is en dat je dus nog steeds niet weet.’’ Het laatste bleek het geval, het voertuig was niet dat van De Wit. ,,De hele situatie is voor ons nog steeds niet te begrijpen. Je hoopt natuurlijk dat je de deur open doet en hij er ineens staat, zoals in het lied ’Dichtbij’ van Marco Borsato.’’

Protocol
De onwetendheid valt de familie loodzwaar. ,,Het blijft slepen. Wij lopen vaak langs de waterkant om te kijken of we iets zien. Mijn oudste zoon heeft een beperking en voor hem is het echt niet uit te leggen. Je hebt hier geen boek over, geen protocol.’’

Morgen zou de Leimuidenaar zijn verjaardag met zijn familie vieren. ,,31 jaar geleden had ik hem zo dicht bij me in mijn buik, dichterbij kon niet. En nu heb ik geen idee waar hij is, of hij misschien ergens in het water is beland, of dat hem iets ergs is overkomen. Al zouden we maar weten waar zijn auto was, dan zou de politie een zoekactie kunnen starten.’’

Na half jaar geen enkel spoor van vermiste Jeroen de Wit
112 & Misdaad 26 augustus

Op het Amsterdam-Rijnkanaal hebben duikers zondag opnieuw gezocht naar Jeroen de Wit. De 30-jarige man verliet in de avond van zondag 18 februari waarschijnlijk in verwarde toestand zijn woning in Leimuiden. Sindsdien heeft niemand meer iets van hem vernomen.

Tot groot verdriet van moeder Aag, die voor zijn vermissing dagelijks contact had met haar zoon. Met gemengde gevoelens bekeek ze de zoekactie zondag vanaf de kant. Aag vreest dat haar zoon misschien met auto en al het Amsterdam-Rijnkanaal is ingereden. Uit eerdere zoekacties bleken daar inderdaad twee autowrakken te liggen.

Na afloop van een ingewikkelde zoekactie blijkt de auto in het water echter toch niet die van Jeroen te zijn. Aag zet de zoekactie naar haar zoon dan ook voort.

Nu na een half jaar heeft Signi 17 auto’s kunnen traceren en identificeren op de bodem van de wateren rondom Leimuiden. Maar nog steeds geen antwoord voor de moeder van Jeroen de Wit….

https://www.hartvannederland.nl/nieuws/2018/na-half-jaar-geen-enkel-spoor-van-vermiste-jeroen-de-wit/

Zoon Jeroen is al jaar vermist: ‘Instanties zien gewoon iemand die niet betaalt’
Wo 13 februari, NOS

“Zijn huis is inmiddels ontruimd, omdat er geen huur werd betaald.” Aag leeft al een jaar met de vraag waar haar zoon Jeroen is. Ze is verdrietig, maar loopt sinds de vermissing ook tegen allerlei praktische problemen aan. “In no-time heb je een hoge schuld.”

De 31-jarige Jeroen de Wit uit Leimuiden verdween in februari vorig jaar. En omdat je voor de wet alleen levend of dood bent, blijven de diverse instanties gewoon facturen sturen. “Al vrij snel lagen er in de brievenbus onbetaalde rekeningen”, zegt moeder Aag in het NPO Radio 1-programma Nieuws & Co. “Van het ziekenfonds, de huur van het huis, telefoonrekeningen, de autoverzekering.”

De Kamercommissie Justitie en Veiligheid heeft vandaag gesproken over de problemen die deze achterblijvers ervaren. Minister Sander Dekker zegt dat hij wil bekijken hoe bij de procedures rond vermiste mensen meer rekening hiermee kan worden gehouden.

Een inkomen heeft de vermiste Jeroen niet meer. “Nee”, zegt Aag. “Want zijn salaris is wel direct gestopt.” Het leidt voor haar tot grote problemen. Zowel praktisch, als financieel. Jeroen is bijvoorbeeld nog steeds verzekerd bij zijn zorgverzekeraar, terwijl de premie niet meer wordt betaald.

Sinds 18 februari 2018 is er geen contact meer met Jeroen de Wit uit Leimuiden. Hij had die dag nog contact met zijn moeder en een goede vriendin, maar een dag later verscheen hij niet op zijn werk.

Moeder Aag stapte twee dagen later naar de politie. Jeroen bleek niets te hebben meegenomen. Zo lagen zijn identiteitskaart, rijbewijs en telefoon nog thuis. Zijn zwarte Suzuki Alto is sinds de vermissing niet meer gezien.

In het begin belde Aag nog wel met de verschillende instanties om de vermissing van haar zoon door te geven. “Soms heb je wel eens aardige en begripvolle reacties, maar ze reageren soms ook bot”, vertelt ze. “Dan zeggen ze gewoon: je woont in Nederland en je bent verplicht om een zorgverzekering te hebben. Dus alles loopt gewoon door.”

Volgens Patricia Wittebroodt, die als therapeut achterblijvers begeleidt na vermissingen, leidt de rompslomp ook tot fysieke klachten. “Je komt eigenlijk in een soort hyperstress, omdat de emoties geen rust krijgen”, legt ze uit. “Je bent onophoudelijk aan het zoeken. Dat put een mens uit.” Volgens haar kun je alleen proberen zo bewust mogelijk ruimte te creëren om tóch nog even adem te halen.
Deze foto van Jeroen is door de politie verspreid Politie

Inmiddels is de moed Aag behoorlijk in de schoenen gezakt. Brieven die aan haar zoon zijn gericht, maakt ze ook niet meer open. “Het lost voor mij niets op. Het lost voor hem niets op. Er is niets te regelen.”

Het is een onwerkelijke situatie, zegt Aag, die er geen vertrouwen meer in heeft dat haar zoon nog leeft. “Hier kun je je van tevoren geen voorstelling bij maken. Je draagt dit 24 uur met je mee. Ik ben bijvoorbeeld best creatief, maar sinds de vermissing doe ik niets creatiefs meer.”

Nu blijft het voor instanties gewoon Jeroen die niet betaalt.
Aag, moeder van vermiste Jeroen

De moeder van Jeroen wil vooral dat dingen makkelijker te regelen zijn. “Ik vroeg bijvoorbeeld in het begin om een speciaal bewijs van vermissing. Dan heeft het weer een naam. Nu blijft het voor instanties gewoon Jeroen die niet betaalt.”

Vijf jaar na de vermissing kunnen familieleden een verklaring aanvragen waarin staat dat iemand waarschijnlijk is overleden. Maar veel achterblijvers vinden dat een stap te ver. Minister Dekker: “Je wil mensen niet nog meer in een hoek drukken en meer verdriet aandoen dan noodzakelijk is. Soms zetten de betrokkenen zelf vraagtekens bij het overlijden.”

“Ik geloof niet dat ik die stap ga maken”, zegt moeder Aag. “95 procent van mij denkt dat hij niet meer leeft. Maar 5 procent nog wel. En die 5 procent kan ik niet negeren zolang hij niet gevonden is. Want stel je voor dat hij nog wel leeft?”

Op zondag 3 maart zocht Signi zoekhonden voor de 17e keer naar Jeroen de Wit. Dit n.a.v. een concrete tip met bandensporen naar het water vorig jaar. Door de vele media-aandacht drong het nu tot de tipgever door, dat de bandensporen gecorreleerd aan Jeroen konden zijn. Helaas niets was minder waar.  Geen Jeroen. In totaal heeft Signi 19 auto’s afgedoken om hem te vinden…..

 

Zoek! De vrouw, de hond en de dood

Een filmdocumentaire over Signi Zoekhonden

Documentaire:’Zoek!’ Signi zoekt met haar honden naar vermiste mensen.
De honden zijn speciaal getraind in het herkennen van de geur van de dood. Dankzij hun inzet, worden veel lichamen teruggevonden en maken ze een einde aan de onzekerheid waarin achterblijvers leven.

Bekijk Zoek! HIER

Sluit popup

Help Signi Helpen!

Al het geld uit giften of donaties komt direct ten goede aan zoekacties naar vermiste personen.

Pin It on Pinterest

Share This