0 items

17 miljoen agenten, van betrokken burger tot amateur smeris
Podium / 15 nov 2018 / 20:00

Wie een vermist kind thuisbrengt of een zakkenroller overmeestert is van oudsher een held. Met gebruik van sociale media lukt het burgers steeds vaker om vermiste personen of daders op te sporen. Zo was het de burger-onderzoeksgroep Bellingcat die uitvogelde wie de MH17 had neergehaald. En vorig jaar zochten burgers en politie zij aan zij naar de vermiste Anne Faber. Maar bewijsmateriaal kan ook zoek raken, aangetast of meegenomen worden. En sommige fanatieke speurneuzen kunnen de verleiding niet weerstaan om zelf voor rechter te spelen. Tijdens dit programma onderzoeken burgers en experts waar in onze rechtsstaat de grenzen liggen bij burgerparticipatie.

Technologische ontwikkelingen plaatsen de samenwerking tussen politie en burgers in een nieuwe context. Terwijl de politie enerzijds gebaat is bij de inzet en expertise van burgers in opsporingsonderzoek werpt deze samenwerking ook een aantal ethische en rechtsstatelijke vraagstukken op. Onder andere omtrent privacy, burgerexecutie (eigenrichting) en leefbaarheid. Op 15 november confronteert De Balie het publiek met deze vraagstukken. Burgers en experts worden uitgenodigd om hun licht te laten schijnen op misdrijven, opsporing en digitalisering in het heden en de toekomst. We spreken onder andere met Arnout de Vries (onderzoeker TNO), Karlijn Roex (socioloog), organisatie Controle Alt Delete en Sven Brinkhof (strafrechtexpert). Er worden casussen ingebracht door Ready2Help, Arnout de Vries en Henri Appeldoorn (politiecoördinator toezicht).

 

De avond over burgeropsporing is de eerste in een Programmareeks “Opsporing & Vervolging in de toekomst”:
In samenwerking met de politie en het OM maakt De Balie een serie over de herpositionering van politie en burger in het digitale tijdperk. Hoe kunnen alle partijen het best gezamenlijk anticiperen op technologische ontwikkelingen in relatie tot politiewerk en criminaliteit? En hoe kan daarbij de rechtsstaat worden gewaarborgd? Brengen technologische ontwikkelingen ons het ultieme veiligheidsklimaat, of zullen we kennismaken met de donkere kanten van nieuwe technologie à la hitserie Black Mirror?

Peter van der Geer is een ervaren gespreksleider. Hij is auteur van Prachtige bijeenkomsten en oprichter van Debat.nl. Hij werkt veel op het snijvlak van overheid en maatschappij.

Arnout de Vries is onderzoeker en adviseur op het gebied van sociale media en maatschappelijke veiligheid bij TNO. Hij ontwikkelt digitale middelen die hulp kunnen bieden bij een effectievere burgerparticipatie, zoals de applicatie ‘Samen Zoeken’. Daarnaast schrijft hij op zijn site SocialMediaDNA over sociale media en de maatschappelijke veiligheid.

Karlijn Roex is socioloog en promoveert eind november aan het Max Planck Instituut in Keulen. Daarnaast is zij oprichtster van Spreekuur 89, een collectief dat opkomt voor mensen die tegen hun wil met de GGZ in aanraking komen. Ze werkt aan een boek over de discussie omtrent ‘verwarde personen’ en betoogde in het Parool dat de oproep om ‘verwarde personen’ in de gaten te houden kan zorgen voor een surveillance staat.

Sven Brinkhoff als strafrechtexpert verbonden aan de Open Universiteit waar hij o.a. onderzoek doet naar de rol van burgers bij opsporing en de gevolgen daarvan voor strafzaken. Hij begon zijn loopbaan bij het openbaar ministerie en is werkzaam geweest in de rechterlijke macht.

Redactie
Ianthe Mosselman (De Balie) en Rokhaya Seck (De Balie) in samenwerking met politie & Openbaar Ministerie

Deelname Signi aan de balie, kijk terug:

 

Zoek! De vrouw, de hond en de dood

Een filmdocumentaire over Signi Zoekhonden

Documentaire:’Zoek!’ Signi zoekt met haar honden naar vermiste mensen.
De honden zijn speciaal getraind in het herkennen van de geur van de dood. Dankzij hun inzet, worden veel lichamen teruggevonden en maken ze een einde aan de onzekerheid waarin achterblijvers leven.

Bekijk Zoek! HIER

Sluit popup

Help Signi Helpen!

Al het geld uit giften of donaties komt direct ten goede aan zoekacties naar vermiste personen.

Pin It on Pinterest

Share This