0 items

In oktober 2018 werd Signi benaderd voor een internationale zoektocht. Het betrof een vermissing in een een groot stuwmeer in Roemenië. De nodige inzet was al gedaan door marine en politie. Helaas was de enige waterzoekhond in Roemenië net met pensioen en niet meer inzetbaar. De familie was op zoek naar honden om meer duidelijkheid te geven in deze vermissing.
Helaas waren er ook geen honden beschikbaar in Oost Europa en werd Signi benaderd.

Op 21 juli op een warme zomeravond zetten Addy 2 mensen af om even later aan te schuiven voor het eten. Met zijn boot, met n motor met wat extra vermogen, werd nog even flink gas gegeven om in cirkels extra grote golven te maken. Helaas was dat het laatste wat van hem vernomen werd. Vlak voor het ongeluk werd Addy nog gespot en vlak erna door n 2e getuige die alleen nog een lege boot zag. Niet meteen drong het tot hem door, dat de stuurloze boot n ongeluk betekende, waardoor er enige tijd verloren ging. Alleen zijn zwemvest werd aangetroffen in de boot.
Die avond en de dagen erna werd intensief gezocht, de diepte en het ruime zoekgebied vormden een grote complicatie. Ook de regen en het slechte weer bij aanvang van de zoekacties belemmerde de zoektocht.

Pas in oktober drong het tot de familie door dat zoekhonden een uitkomst konden bieden in een situatie als deze. Via via werd Signi benaderd.Het was niet de eerste keer dat Signi benaderd werd voor een moeilijke vermissing als deze in het buitenland. Een vermissing in het Zurichmeer maakte dat Signi de complicaties van extreme diepten kende.
Ook de vermissing van de duiker in het Nieuwe Meer, maakt dat Signi weet wat erbij komt kijken om een dergelijke zoekactie aan te pakken, maar ook hoe uiteindelijk daarin te slagen.

 

Na een goede inventarisatie werd besloten om in 2 sessies af te reizen, eerst de honden en in 2e instantie de ROV met duikers. Gezien de diepte, zou er weinig veranderen aan de positie die de honden zouden bepalen en kon n voorbereiding tot bergen beter later plaatsvinden.

In eerste instantie werd een team van Signi gestuurd met zoekhonden en een kleine sonar. Dit om het zoekgebied sterk te verkleinen. Plaatselijk werden nog extra sonars ingezet, op de door de honden aangegeven plaatsen.

Na intensief zoeken, uitfilteren van de indicaties van de honden en alle factoren in kaart te hebben gebracht, kon een sonarbeeld gevonden worden. Op die plaats werd alvast een duiker ingezet.

Systematisch zocht  de duiker de locatie rondom de boei af. Helaas zonder resultaat. Duiken op diepte brengt veel complicaties met zich mee: minder nauwkeurige positiebepaling, korte duiktijd en risicovoller.

Daar, vlak na de inzet, de winter inviel is het plan gelegd om na de winter terug te komen met een ROV en een extra duikteam. Bij warmere watertemperaturen is het voor de duikers veiliger en kan de duiktijd worden verlengd.

Signi zoekhonden wenst de familie veel sterkte toe…

Zoek! De vrouw, de hond en de dood

Een filmdocumentaire over Signi Zoekhonden

Documentaire:’Zoek!’ Signi zoekt met haar honden naar vermiste mensen.
De honden zijn speciaal getraind in het herkennen van de geur van de dood. Dankzij hun inzet, worden veel lichamen teruggevonden en maken ze een einde aan de onzekerheid waarin achterblijvers leven.

Bekijk Zoek! HIER

Sluit popup

Help Signi Helpen!

Al het geld uit giften of donaties komt direct ten goede aan zoekacties naar vermiste personen.

Pin It on Pinterest

Share This