0 items

Delft – Mona Baartmans (79) vermist

Op zondag 23 september bezocht mevrouw Baartmans haar man in verpleeghuis Houtwijk in Den Haag. Ze vertrok daar rond 16.30 uur, als passagier in een zwarte Renault Mégane. Sindsdien ontbreekt van haar ieder spoor.

Bezoek Den Haag
Het verpleeghuis Houtwijk waar mevrouw Baartmans haar man bezocht, is gelegen aan de Architect Duikerstraat in Den Haag. Toen zij daar om circa 16.30 uur vertrok, stapte mevrouw in bij de bestuurder van een zwarte Renault Mégane.

Laatste levensteken
Op het Oosteinde zou de bestuurder mevrouw Baartmans hebben afgezet, vlakbij de kruising met de Broerhuisstraat. Mevrouw Baartmans zou daarna naar haar appartement zijn gelopen. Dat moet haar moeite hebben gekost, want ze had die dag haar rollator niet bij zich. De vrouw lijkt echter niet thuis te zijn aangekomen.

Centrum Delft
Mevrouw Baartmans woont in het centrum van Delft, in een appartement aan de Maria van Reigersberchstraat. Het complex is te bereiken via zowel een ingang aan de Oude Langendijk als een aan de Huigh de Groothof.

Op 13 oktober 2018 zocht Signi zoekhonden, in samenwerking met de politie en de familie van Mona, naar de vermiste Mona Baardmans. Er werd geprobeerd een spoor op te pakken vanaf de plaats waar Mona, uit de auto gestapt zou zijn, om terug naar haar appartement te lopen.
De mantrailhond kon geen spoor oppikken om te volgen. Wel sloeg de hond aan op de plaats waar Mona afgezet zou zijn. Dit zou kunnen betekenen dat de auto met Mona, op die plaats, in ieder geval gestopt was.
Tevens werd de naburige gracht gecontroleerd op ‘dode’ lucht. Maar daar gaven de honden niet aan.

Twee dagen later, volgde een inzet van de politie met honden op die plaats, ingezet om bloed te ruiken. Of dit wat opgeleverd heeft is niet bekend.

Politiehonden en duikers speuren het Oosteinde af naar vermiste Mona (79)
Door Iris Olsthoorn 17 oktober 2018

Vorige week werd Oud-Beijerland uitgekamd opzoek naar Mona Baartmans, zonder resultaat. Deze woensdag zette de politie de zoektocht voort midden in Delft. Het Oosteinde was daarom een tijdje afgesloten.

De politie liet woensdag speurhonden hun neus gebruiken op het Oosteinde en duikers doken de gracht in. Of er tijdens deze zoekactie iets is gevonden, is nog niet bekend.

Mona zou op deze straat op zondag 23 september zijn afgezet door haar zoon, voordat zij naar haar huis in de Maria van Reigersberchstraat zou zijn gegaan. De politie heeft camerabeelden bekeken en een buurtonderzoek gedaan. De zaak houdt veel Delftenaren bezig. Mona was een bekend gezicht in Delft, zij was vroeger eigenares van Café Locus Publicus, de Engel, de Klomp en Het Zwaantje (nu Café het Klooster).

Zoon zit vast
De zoon van Mona, Ton L. zit vast op verdenking van betrokkenheid bij de vermissing van zijn moeder Mona. De politie vermoedt dat zij niet meer leeft. Sinds 23 september ontbreekt elk spoor van Mona. Zoon Ton L. uit Oud-Beijerland haalde zijn moeder toen op in Delft. Ze gingen op bezoek bij haar echtgenoot die wordt verpleegd in een verzorgingstehuis in Den Haag. De zoon zegt dat hij zijn moeder na de visite terug naar Delft bracht. Ze zou de laatste honderd meter naar haar huis lopen. Hij reed in een zwarte Renault Megane.

Laatste uren vermiste Mona (79) uitgebreid in Opsporing Verzocht
Door Iris Olsthoorn 29 oktober 2018

De zaak van de vermiste Mona uit Delft en haar verdachte zoon uit Oud-Beijerland komt morgen in Opsporing Verzocht. Op dinsdag 30 oktober wordt in het opsporingsprogramma een reconstructie getoond van de laatste uren van de 79-jarige vrouw.

Met acteurs werden de laatste momenten waarin Mona nog is gezien nagespeeld. Mona Baartmans wordt sinds zondagmiddag 23 september rond 17.00 uur vermist. Rond dat tijdstip zou zij zijn afgezet op de hoek Oosteinde/ Broerhuisstraat in Delft. Sindsdien ontbreekt elk spoor. Oud-Beijerlander Ton L. zit al bijna een maand vast als belangrijkste verdachte in de vermissingszaak.

De zaak houdt veel Delftenaren bezig. Mona was een bekend gezicht in Delft, zij was vroeger eigenares van Café Locus Publicus, de Engel, de Klomp en Het Zwaantje (nu Café het Klooster).
Sporenonderzoek

De politie deed meerdere keren buurtonderzoek op verschillende locaties in Delft en Oud-Beijerland. Duikers zochten in de grachten op het Oosteinde en in Oud-Beijerland werd er langs de N217 en aan de Oost-Voorstraat gezocht. De politie hoopte het lichaam van Mona gevonden zou worden, maar dat is helaas nog steeds niet gebeurd. De politie gaat er vanuit dat de vrouw uit Delft niet meer in leven is.

 

Uiteindelijk gaf deze reconstructie in opsporing verzocht de doorbraak. Na verschillende zoekacties door de politie o.b.v de tips die volgden, kwam ook de doorslaggevende tip! Iemand had de schoen van Mona gevonden in een bosschage in Heinoord. Op 31 oktober 2018 werd naar aanleiding daarvan een lichaam aan getroffen in Heinoord.
Signi zoekhonden zocht 2 weken eerder in deze vermissing in Delft. Hier konden de honden geen uitgaande sporen van haar aantreffen, behalve een verhoogde geurconcentratie op de plaats waar de de auto stil had gestaan…. Mona was, vermoedelijk al overleden, in de auto vervolgens doorgereden naar Heinoord.

Signi zoekhonden wenst de familie veel sterkte toe.

Familie opgelucht na identificatie van vermiste Mona (79)
Carel van der Velden 02-11-18

Het lichaam dat gisteren werd aangetroffen in het Zuid-Hollandse Heinenoord is van de al weken vermiste Mona Baartmans (79) uit Delft. Dat bevestigen de politie en de familie.

De politie begon woensdagavond een zoektocht bij de Heinenoordtunnel na een ‘serieuze tip’. Donderdagochtend werd daar een stoffelijk overschot aangetroffen. Uit sectie van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) blijkt dat het om Mona Baartmans gaat, de 79-jarige vrouw uit Delft die sinds 23 september vermist werd.

Arrestatie
Zoon Hans is opgelucht dat hij na een lange periode van onzekerheid eindelijk weet waar hij aan toe is. ,,Ik wist al eerder dat zij dit niet heeft overleefd. Maar nu het stoffelijk overschot is geïdentificeerd, kunnen we eindelijk waardig afscheid nemen van mijn moeder.’’

Pacemaker
Het NFI bood gistermiddag uitsluitsel, nadat zij donderdagmiddag met het onderzoek van het in Heinenoord aangetroffen stoffelijk overschot was begonnen. ,,Uiteindelijk hoefde er geen dna-onderzoek aan te pas te komen”, zegt Hans. ,,De identificatie kon plaatsvinden aan de hand van haar pacemaker. Die biedt unieke informatie, die uitsluitend aan mijn moeder kan worden gelinkt.’’

Hans licht vandaag onder meer zijn stiefvader in. Op 23 september bezocht Mona Baartmans haar echtgenoot voordat ze van de radar verdween. ,,Hij is dementerend, maar beseft heel goed wat er aan de hand is. Ook voor hem zal het nieuws van haar identificatie uiteindelijk een opluchting zijn.’’

Hans werd woensdagmiddag door de politie geïnformeerd dat op basis van een nieuwe tip zou worden gezocht in het natuurgebied bij Heinenoord. ,,Het is gruwelijk wat er is gebeurd. Ze zou twee dagen na het moment dat zij verdween, gedotterd worden. Mijn moeder keek enorm uit naar die ingreep. Ze verwachtte dat ze daarna meer lucht zou hebben en weer beter zou kunnen lopen. Het heeft helaas niet zo mogen zijn.’’
Zoektocht

Mona Baartmans verdween nadat ze met haar zoon Ton L. (60) op bezoek was geweest bij haar man in een verzorgingshuis in Den Haag. Haar zoon Hans vreesde de afgelopen weken al dat zijn moeder niet meer in leven was, omdat ze hartpatiënt is en medicijnen nodig heeft.

De politie pakte Ton L. een paar dagen na de vermissing op in zijn woning in Oud-Beijerland. Hij is in het verleden veroordeeld voor het mishandelen van zijn ex-vrouw en zit nog steeds vast als verdachte voor betrokkenheid bij Mona’s verdwijning. Hij verklaarde dat hij zijn moeder vlakbij haar woning had afgezet.

De politie gelooft dat niet. Speciale teams zochten onder meer in Delft en in sloten en vaarten bij Oud-Beijerland naar sporen van Mona. Daar trof de politie niets aan, maar mogelijk bracht een tv-uitzending van Opsporing Verzocht afgelopen dinsdag de zaak aan het rollen. De politie meldt dat een tip heeft geleid naar de plek waar het lichaam begraven was.
Geldkwestie

Hans heeft een sterk vermoeden wat zijn broer heeft bewogen haar om te brengen. ,,Een geldkwestie. Mijn broer is gokverslaafd en heeft louche vrienden. Voor een paar centen heeft hij haar omgebracht. Het mag duidelijk zijn dat hij bij de uitvaart niet welkom is.’’

Zoek! De vrouw, de hond en de dood

Een filmdocumentaire over Signi Zoekhonden

Documentaire:’Zoek!’ Signi zoekt met haar honden naar vermiste mensen.
De honden zijn speciaal getraind in het herkennen van de geur van de dood. Dankzij hun inzet, worden veel lichamen teruggevonden en maken ze een einde aan de onzekerheid waarin achterblijvers leven.

Bekijk Zoek! HIER

Sluit popup

Help Signi Helpen!

Al het geld uit giften of donaties komt direct ten goede aan zoekacties naar vermiste personen.

Pin It on Pinterest

Share This