0 items

Burgemeester geeft startsein voor groot dna-onderzoek Nicky Verstappen
22-02-2018, Binnenland ANP

In Landgraaf is het grote verwantschapsonderzoek rond de moord op Nicky Verstappen begonnen. Burgemeester Raymond Vlecken liet voor de camera’s van de pers zien hoe de komende drie weken 21.500 mannen hun dna afstaan.

Met een sponsje wordt wangslijm afgenomen en daarna opgeslagen in een dna-database. De burgemeester stond zijn dna overigens nog niet af, hij liet als proef zien hoe het werkt. Zondag is hij echt aan de beurt.

Groot dna-verwantschapsonderzoek Nicky Verstappen begonnen
De 11-jarige Nicky werd in 1998 gedood tijdens een zomerkamp. Zijn lichaam werd op de Brunssummerheide gevonden. De moord is nooit opgelost, maar er zijn wel mogelijke dna-sporen van de dader gevonden. Daarom zijn nu alle mannen binnen een straal van vijf kilometer van de vindplaats opgeroepen erfelijk materiaal af te staan.

Het is het grootste dna-politie-onderzoek ooit in Nederland. “Hoe meer mensen er deelnemen, hoe groter de kans op een match”, zegt de burgemeester. Vandaag was de officiële perspresentatie, zaterdag begint het daadwerkelijke verwantschapsonderzoek. Deelname is vrijwillig.

Drie weken lang werken dagelijks honderd politiemedewerkers aan het onderzoek. In Brunssum zijn 400 mannen opgeroepen, in Heerlen 4100 en in Landgraaf 14.000. Zo’n 400 mannen worden in Heibloem verwacht, in Kerkrade 600 en uit overige dorpen nog eens 1200. Buiten Limburg kregen 800 mannen een oproep om dna af te staan. Deze groep mensen woonden destijds in de buurt van het zomerkamp.

Deze oproep om DNA af te staan, maakte van een vermissing, een absurde verdwijning…..

Eind april werd Signi benaderd om te zoeken naar de vermiste Jos B. Jos B. was op 21 februari vertrokken voor een trektocht van 3 weken in de Vogezen, voor zijn leven werd gevreesd. Jos B. een ervaren Bushcrafter was getraind om in de vrije natuur te overnachten en te overleven, ook onder extreme omstandigheden. Maar met -20 graden en 1 meter sneeuw ten tijde van zijn vertrek i.c.m. de steile hellingen van de Vogezen, was een ongeluk niet ondenkbaar.

Daar Jos B. de trektocht van 140 km globaal had aangegeven en de eindbestemming Wissenbourg zou zijn kon Signi met de honden belangrijke doorsteekpunten checken, van waaruit sporen gevolgd werden.

Overnachtingsplaatsen van Bushcrafters werden gevonden, mede met behulp van een zoekteam bushcrafters die zich inzette voor de vrienden en familie van Jos.

Ook de honden vonden plaatsen met verhoogde geurconcentratie onder overhangende rotsen, vermoedelijk overnachtingsplaatsen van Jos B.

Drie keer en voor meerdere dagen in mei en juni volgde Signi intensief de laatste gangen van Jos B. in de Vogezen.

Maar uiteindelijk nam de zoekactie een totaal andere wending, de vermissing was geen ongeluk maar een vrijwillige verdwijning….

Er werden sporen gevonden voorbij Wissenbourg in Duitsland en gebaseerd op n tip, gedateerd na de geplande 3 weken. Dit betekende geen ongeluk, maar n ‘vrijwillige’ verdwijning. De zoekactie werd op verzoek van de familie stopgezet. Inmiddels wisten zij meer….de politie had een DNA match in het onderzoek naar Nicky Verstappen….

Waar is de 4 maanden in Vogezen vermiste Veendammer Jos B.?
Gepubliceerd op 26 juni 2018 menterwolde.info

Waar is de sinds 21 februari dit jaar vermiste Veendammer Jos Brech (55)? Houdt hij zich schuil voor vrienden en familie of is er iets ergs met hem gebeurd? De ervaren bushcrafter is voor het laatst gezien in het natuurgebied Vogezen in Frankrijk. Daar zou hij 3 weken blijven. Het voorbije weekend is met speurhonden naar Brech gezocht. Deze speurtocht geeft zijn vrienden weer hoop.

Erik van ´t Padtje, die de Facebookpagina Jos Brecht Missing Disparue Vermisst Vermist zo´n 3 maanden geleden maakte, schrijft op deze pagina dat de speurhond het spoor van de Veendammer oppikte en dat een tweede hond dit spoor bevestigde.

Afspraak
Dit roept bij Van ´t Padtje direct een aantal vragen op. De datum van de tip is zodanig dat Jos Brech op dat moment al, volgens afspraak, in Nederland moest zijn. “Hieruit zou je kunnen concluderen dat Jos heeft besloten niet naar Nederland te gaan en verder te gaan met zijn tocht dan dat hij had gezegd.”

Verkeerde kant op
De locatie waar de speurhonden zijn spoor oppikten wijkt af van zijn geplande route. “Ook de richting van het spoor wat we hebben gelopen, gaat volledig de verkeerde kant op. Jos is dus afgeweken van de route die hij vooraf met mij en anderen besproken had.”

Basiskamp
Van ´t Padje en Brech en anderen zijn actief voor de stichting Randoloup Nature Wise, die vanuit basiskamp Old Crow in de Vogezen actief is.

Staakt
Erik van ´t Padtje staakt de zoektocht naar de Veendammer, omdat het lijkt dat Brech bewust geen contact heeft gezocht met de mensen van Old Crow. “Dat mag natuurlijk, hij is een volwassene die zelf mag beslissen wat hij doet en wanneer hij contact opneemt. Voor ons maakt dit dat we dan ineens geen reden meer hebben om hem te zoeken. Hij kan en mag zelf bepalen wanneer hij weer contact opneemt.”

Rondloopt
Van ´t Padtje schrijft ook dat de kans bestaat dat Brech nog steeds rondloopt en binnenkort terugkomt op Old Crow. “Dat zou natuurlijk geweldig zijn. Hij leeft in dat geval nog, in tegenstelling tot wat we eerder dachten. We houden ons voorlopig even vast aan die hoop en wachten rustig de komende weken af. Meer kunnen we op dit moment niet doen.”

Ook dit nam weer een nieuwe wending: de vrijwillige verdwijning bleek uiteindelijk een moedwillige verdwijning van een verdachte…..

Waar is de onvindbare verdachte Jos B.?
Maud Effting en Sam de Graaff 22 augustus 2018, 20:17, Dagblad Metro en ANP

Jos B., die in verband wordt gebracht met de zaak-Nicky Verstappen, is onvindbaar. B. heeft ervaring met overleven in de wildernis en zou in oktober 2017 naar de Vogezen in Frankrijk zijn vertrokken. Sinds februari is er niets meer van hem vernomen.

De man die wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van Nicky Verstappen verbleef in het kamp in de Vogezen, middenin een bos, waarvan hij beheerder was.

Verdachte Jos B. (55) is volgens zijn vrienden een ‘zeer kundig en ervaren’ bushcrafter, iemand die zich bezighoudt met overleven in de wildernis. Volgens de politie lijkt het erop dat hij zijn verdwijning goed heeft voorbereid en zijn er aanwijzingen dat hij van plan was om langere tijd onder de radar te blijven.

Maandenlang denken zijn vrienden dat B. in februari 2018 vermist raakt tijdens een van zijn bushcrafttochten. B. , die ze omschrijven als ‘heel stil’ en als ‘iemand die zoveel mogelijk alleen wilde zijn in de natuur’, vertrok in oktober 2017 naar de Vogezen in Frankrijk. Meermaals zei hij een 140 kilometer lange route van drie weken richting Duitsland te gaan lopen. Juist in die tijd zou het volgens wandelaars extreem koud zijn geweest: zo’n 20 graden onder nul, met paden vol ijs en sneeuw.

Vóór de tocht bevindt B. zich in de Old Crow, een chalet dat als basiskamp dient voor bushcrafttochten. Half februari stuurt hij zijn zus nog een mail waarin hij de coördinaten van hutten uit de omgeving meldt. Het zal zijn laatste mail zijn.

Een paar dagen later is hij onvindbaar: ‘Hij heeft zijn telefoon bewust op Old Crow achtergelaten’, schrijft zijn vriend Erik van ’t Padje, eigenaar van de Bushcraftshop in Zeeland op Facebook. Aanvankelijk vindt hij dit niet zo vreemd: hij weet dat B. ‘graag zonder mobiel reist’. Zijn laatste teken van leven is een sms’je op 19 februari waarin hij zegt de volgende dag te vertrekken.

Survival
Bushcraft is een vorm van survival die in Nederland waarschijnlijk door enkele duizenden mensen wordt beoefend. Volgens kenners zijn er verschillende stromingen. ‘De één vindt al dat hij aan het bushcraften is als hij met zijn auto naar de natuur rijdt, in een hangmat gaat liggen, een vuurtje stookt en een lepeltje maakt van een stukje hout’, zegt een kenner die niet met zijn naam in de krant wil omdat hij niet met B. geassocieerd wil worden. ‘Maar de ander is pas tevreden als hij in een gelooide onderbroek van hertenleer rondloopt, genaaid met een zelfgemaakte naald.’ De laatste groep probeert zoveel mogelijk zonder apparatuur te leven en bijvoorbeeld pannen te maken van boombast en waterfilters van mos.

Vermoedelijk zit B. daar ergens tussenin. Op Youtube heeft hij een eigen kanaal met 1.600 volgers waarop hij onder de naam OakleafNL overlevingsadviezen geeft en eetbare planten identificeert. In zijn best bekeken video zet hij met een groene doek, enkele touwen en in het bos gevonden takken een bivaktent op. Op verschillende filmpjes zijn kinderen te zien die vuurtjes maken of in een hangmat schommelen. De filmpjes zijn ruim 370 duizend keer bekeken.

Of het gepraat over zijn tocht een rookgordijn vormde en B. een totaal andere richting op vluchtte, is de vraag. Op 14 februari doet hij in elk geval voor 25 euro boodschappen in de Vogezen in Frankrijk. Hij beschikt over een ‘outdoor-uitrusting’ en gps, maar zijn uitrusting is waarschijnlijk niet geschikt voor extreme kou. Wel is hij bekend met veel hutten en grotten in de Vogezen.

Overlevingstijd
Over de vraag hoe lang iemand eventueel in de wildernis kan overleven, variëren de meningen. ‘Bushcrafters kunnen lang overleven in de natuur’, zegt een expert. ‘Maar om het ongezien te doen is lastig, zeker in Europa. Je moet toch eten zoeken en bewegen. Daarmee laat je sporen achter.’

Een echte bushcrafter werkt met drie principes, zegt één van de experts. ‘Zodra je iets uit de natuur ziet, vraag je je af: kan ik het opeten? Kan ik het in de fik steken? Of kan ik er iets anders van maken? Dat is hoe het werkt.’ Volgens hem hangt een eventuele overlevingstijd af van het gebied, het jaargetijde, de hoeveelheid spullen en de vraag of iemand zich inlaat met illegale praktijken. ‘Als je af en toe ’s nachts een schaap steelt, dan wordt het natuurlijk een stuk gemakkelijker. Maar dat zijn natuurlijk geen normale bushcraft-praktijken.’

Sommige deskundigen stellen dat bushcrafters op een gegeven moment wel zaken nodig zullen hebben zoals rijst, pasta en zout. Slechts een klein deel van de bushcrafters zou zich specialiseren in de jacht met pijl en boog.

Tijdens zijn verdwijning zoeken vele bushcrafters ‘keihard’ en met alle middelen naar B.: er worden zelfs speurhonden ingeschakeld. In de omgeving van het chalet heeft onlangs ook de politie gezocht, met Franse hulp.

Nu voelen de bushcrafters zich bekocht. ‘Ik spreek de hoop uit dat hij nu zijn verantwoordelijkheid neemt en zich meldt bij de politie’, zegt Van ’t Padje, die vlak voor de laatste zoektocht al hoort over de dna-match, maar er dan nog niemand over mag vertellen. ‘Ik heb de laatste maanden vaak gewenst dat ik hem nooit had leren kennen, maar zo werkt het in het leven helaas niet.’

Na twintig jaar, meerdere keren opnieuw beginnen en grootschalig dna-onderzoek, is er een doorbraak bereikt in het onderzoek naar de moord op Nicky Verstappen in 1998.Een reconstructie van de onwaarschijnlijke zoektocht naar verdachte Jos B..

Het lijkt de oplossing: het dna van iedereen registreren, zodat daders sneller kunnen worden opgespoord. Maar is dat logistiek haalbaar bij 17 miljoen mensen en hoe is de privacy gewaarborgd?

 

 

Op 27 augustus komt het verlossende bericht: Jos B is aangehouden in Spanje!

Voor zijn vertrek, de trektocht door de Vogezen, had Jos B zich ook al georiënteerd op Spanje. Maar een zoektocht daar was niet meer nodig.

Doorbraak zaak Nicky Verstappen
Jos Brech wilde voorlopig vrij komen

Door Hilde Postma en Marcel Vink
28 aug. 2018 in BINNENLAND

MADRID – Jos Brech wordt uiterlijk over negen dagen overgedragen aan de Nederlandse autoriteiten. Dat heeft een woordvoerster van het nationale gerechtshof in Madrid De Telegraaf laten weten. Maar in principe kan hij elk moment worden uitgeleverd.

Carmen Lamela, een van de hoogste rechters in de Spaanse hoofdstad die ook het proces van de Catalaanse politicus Carles Puigdemont in eerste instantie leidde, staat niet toe dat de 55-jarige Limburger op vrije voeten wordt gesteld, waarvoor zijn toegewezen Spaanse advocaat Iñigo Cobo Martinez had gepleit.

Brech lijkt iedereen om de tuin te hebben geleid. De Limburger week al snel van zijn geplande route af toen hij eind februari vertrok in De Vogezen en zat, toen velen in het Franse bosgebied nog naar hem aan het zoeken waren, al lang en breed in Spanje.

In eerste instantie ging het onderzoeksteam ervan uit dat Brech, die zondag in het Catalaanse dorp werd gearresteerd, zich maanden in De Vogezen had verstopt. Het laatste spoor dat van hem werd opgepikt stamt van eind mei, door speurhonden van Signi. Dat was bij de Frans-Duitse grens, toen de zoektocht nog in volle gang was. Maar daar was hij hoogstwaarschijnlijk dus al lang verdwenen.

Een woordvoerster van Signi Speurhonden laat weten dat dit goed mogelijk is. ,,In de natuur blijven sporen langer goed dan in een drukke stad, omdat ook de lucht beter is. Dus ook al zou hij in maart al in Spanje zijn, dan kunnen onze honden nog steeds eind mei zijn spoor hebben opgepikt. Zeker als het om een plek gaat waar hij niet geregeld komt.”

Een Spaanse politiefunctionaris gaat ervan uit dat hij in april de grens van Spanje overstak. Dat hij op internet zocht naar ‘verlaten Spaanse dorpen’ blijkt in ieder geval een serieuze aanwijzing geweest.

Momenteel wordt verder onderzocht welke rol Jos B. uiteindelijk in de dood van Nicky Verstappen gespeeld heeft.

Zoek! De vrouw, de hond en de dood

Een filmdocumentaire over Signi Zoekhonden

Documentaire:’Zoek!’ Signi zoekt met haar honden naar vermiste mensen.
De honden zijn speciaal getraind in het herkennen van de geur van de dood. Dankzij hun inzet, worden veel lichamen teruggevonden en maken ze een einde aan de onzekerheid waarin achterblijvers leven.

Bekijk Zoek! HIER

Sluit popup

Help Signi Helpen!

Al het geld uit giften of donaties komt direct ten goede aan zoekacties naar vermiste personen.

Pin It on Pinterest

Share This