0 items

Twee lichamen en vissersbootje geborgen, derde opvarende wordt nog gezocht

Vrouwenpolder – In de nacht van zaterdag op zondag is onder leiding van de Kustwacht een zoekactie gestart naar een vermist kajuitbootje met drie opvarenden.

Drie mannen, 79, 67 en 51 jaar oud en afkomstig uit Heeze, gingen dit weekend vissen in Zeeland. Toen zij op de afgesproken tijd niet thuis verschenen en er geen telefonisch contact meer mogelijk was heeft de familie van de mannen contact gezocht met de politie en hen als vermist opgegeven.

Omdat er niet exact bekend was waar het bootje van de drie te water was gegaan is er in eerste instantie gezocht bij alle bekende trailerhellingen en havens op Zuid-Beveland en op Walcheren. Tegen middernacht werd de auto van de mannen aangetroffen nabij het Topshuis op Neeltje Jans. Omdat toen de locatie bekend was waar het bootje te water was gegaan is, is de Kustwacht in de buurt van Neeltje Jans verder gaan zoeken. Rond 03.00 uur in de nacht van zaterdag op zondag is de zoekactie tijdelijk gestaakt maar is de afspraak gemaakt om, zodra er weer daglicht was, verder te gaan zoeken.

Twee lichamen en bootje geborgen
Rond 08.10 uur zondagochtend is de zoekactie naar het vermiste bootje en haar drie opvarenden weer heropend. De Kustwacht is met een vliegtuig gaan zoeken, de Reddingsbrigades zijn op de stranden langs de kust gaan zoeken en de KNRM is met een schip de Oosterschelde afgevaren. Ook de Landelijke Eenheid (Waterpolitie) is ter assistentie opgeroepen.

Even voor 09.30 uur zondagochtend is een lichaam aangespoeld ter hoogte van de Mattenhaven op Neeltje Jans. Uit onderzoek bleek het te gaan om een van de opvarenden van het bootje waarnaar gezocht werd, het was de 51-jarige man. Zijn lichaam is overgebracht naar het mortuarium. Ook werd er nabij de Roggenplaat in de Oosterschelde rond 11.30 uur een bootje aangetroffen door het vliegtuig van de Kustwacht. Het bootje was omgeslagen en lag op zijn kop bij de zandbank. Duikers van de brandweer zijn naar het omgeslagen bootje gevaren en hebben onderzoek gedaan of het ging om het vermiste bootje. Dat bleek inderdaad het geval. In het bootje werd een tweede lichaam aangetroffen. De identiteit van de tweede opvarende is nog niet bekend. Die wordt nog onderzocht.

Oorzaak wordt nog onderzocht
De exacte oorzaak voor het noodlottige ongeval is nog niet bekend, maar het vermoeden is dat het bootje vanaf de Noordzee in aanraking is gekomen met een van de pijlers van de Oosterscheldekering en daarna, door de sterke stroming, de Oosterschelde op is gedreven waar het is verongelukt.

Omstreeks 18.00 uur zondagavond is de zoektocht naar de laatste opvarende gestaakt. De mensen die tot die tijd nog zochten naar de derde man hebben teveel last van het donker. Maandagochtend als het weer licht is dan wordt de zoekactie weer hervat.

Vanaf februari 2018 zocht Signi zoekhonden meerdere malen naar de sinds december 2017 vermiste visser uit Heeze. Een groot gebied van ruim 21 vierkante kilometer werd uitgepluisd.
De zoekhond Power gaf duidelijk aan waar wel en geen lucht was. Rekening houdend met eb en vloed, windrichting, keertij, tegengestelde stromingen en ondiepten heeft Signi het gebied steeds verder kunnen verkleinen.
Aansluitend aan deze zoekactie volgde een zoekactie vanuit de lucht m.b.v. een vliegtuig bij laagtij.
Tevens werden de zoekacties ondersteund m.b.v. drones die werkzaam waren bij Neeltje Jans.

Kans dat vermiste visser uit Heeze nog gevonden wordt slinkt met de dag
Rob Burg 23-01-18

HEEZE/VEERE – De kans dat Tiny van Kessel, de 67-jarige sportvisser uit Heeze die begin december na een ongeval met een visboot bij de Oosterscheldekering in Zeeland vermist raakte, nog wordt gevonden, wordt met de dag kleiner.

Er wordt al wekenlang niet meer actief gezocht; het is wachten op het moment dat het stoffelijk overschot aanspoelt. Volgens de Zeeuwse politie heeft verder zoeken geen zin meer. De laatste -vergeefse- zoekactie duurde enkele dagen, ruim een week na het ongeval in dichte mist. Hierbij zette de marine een met sonarapparatuur uitgerust vaartuig in.
Lees ook

Begin december
Bij het ongeval op zaterdag 2 december waren drie sportvissers uit Heeze betrokken. Twee van hen -Adriaan van Asten (79) en zijn zoon Erik (51)- werden in hetzelfde weekend al gevonden.

Volgens een woordvoerster van de politie is nog overwogen om de Oosterscheldekering twee weken lang te sluiten en tegen de kering aan te zoeken. Uiteindelijk is besloten om dat niet te doen: vanwege de sterke stroming werd de kans zeer klein geacht dat het lichaam daar ergens klem zat.
Oosterscheldekering

Het is maar de vraag of de vermiste visser nog ooit gevonden wordt, blijkt uit het relaas van de politie. Door de stroming rondom de Oosterscheldekering kan het lichaam ook naar de Noordzee zijn gedreven. Stoffelijke resten worden hier aangetast door het zoute water, vissen en krabben. ,,Dan is de kans heel klein dat het aangetroffen wordt”, aldus de woordvoerster. ,,Er zijn nu nog steeds mensen vermist die jaren geleden zijn verdronken.” Ze noemt het voorbeeld van een viskotter die in maart 2011 voor de kust bij het Franse Duinkerke kapseisde. De drie Zeeuwse vissers werden nooit teruggevonden.

Op 11 april kon na 2 1/2 maand vermissing, de sinds 28 januari 2018, vermiste man uit Arnemuiden geborgen worden. Tijdens de intensieve zoekacties van Signi naar de vermiste visser uit Heeze, werd ook een locatie door de honden gelokaliseerd ten Noorden van Neeltje Jans (verwijzing rode rondjes op de wind). Deze locatie kwam overeen met waar de vermiste man uit Arnemuiden nu gevonden is.
Rekening houdend met deze vermissing, is gezocht naar een 2e locatie in dit immense gebied om de vermiste visser te kunnen vinden. Daar waar de weersomstandigheden het toelieten (watertemperaturen en windsnelheden) werd vervolg gegeven om de resultaten te verfijnen. Op deze 2e locatie volgden nog meer zoekacties. Gelukkig was er aan 1 langdurige vermissing een einde gekomen.

Lichaam vermiste Arnemuidenaar gevonden bij Neeltje Jans

Bij de Neeltje Jans is het lichaam van de vermiste man uit Arnemuiden gevonden. De 58-jarige man werd sinds 28 januari vermist.

De politie heeft het stoffelijk overschot gistermiddag uit het water gehaald. Omdat het lichaam lange tijd in het water heeft gelegen moest de identiteit van de man worden vastgesteld aan de hand van gebitsgegevens.

Hulpdiensten zetten eind januari een grote zoektocht op nadat zijn auto was gevonden in de buurt van de Oosterscheldekering bij Westenschouwen. Behalve aan beide kanten van de Oosterscheldekering werd er ook gezocht vanaf het strand en vanuit de lucht met behulp van een helikopter.

Ook is er een week na de vermissing nog gezocht met speciale sonorapparatuur van de marine.

Op 2 en 3 juni zocht Signi wederom in de Oosterschelde naar de vermiste visser. Ondanks dat de kansen om hem te vinden sterk slonken, wilde Signi deze wel benutten. Enkele weken geleden had Signi eerst met de honden gezocht, voor een specifieke locatie. Deze locatie was bij hoog tij net vaarbaar, maar niet duikbaar en ook niet geschikt om te sonarren vanwege de vele mosselbanken en onderwaterplanten.
Dit weekend werd bij laagtij i.c.m. doodtij de plek afgestruind d.m.v. waden. Het heldere water gaf een goed zicht en zo kon op het oog, tussen de vele waterplanten, een groot gebied afgezocht worden.

Herdenkingsdienst voor vermiste visser Tiny van Kessel uit Heeze
Rob Burg 09-04-18

HEEZE – Op natuurbegraafplaats Schoorsveld in Heeze wordt woensdag 11 april een herdenkingsdienst gehouden voor Tiny van Kessel, de sportvisser die begin december vermist raakte toen hij met twee vrienden ging vissen op de Noordzee.

In de mist botste hun boot vermoedelijk tegen een pijler van de Oosterscheldekering, waarna het bootje door de sterke stroming op de Oosterschelde is terechtgekomen en omgeslagen.

Het wrak werd later aan de andere kant van de kering teruggevonden, evenals de twee stoffelijke overschotten van Adriaan (79) van Asten en diens zoon Erik (51). Van Kessel werd nooit gevonden. In december, maar ook daarna nog, is door de politie, KNRM en de marine tevergeefs gezocht.
Geboortedag

De herdenking vindt plaats op de geboortedag van de Heezenaar die die dag 68 jaar zou zijn geworden. Hij laat een vrouw, twee kinderen en drie kleinkinderen achter.

Helaas kon Signi de natuur niet voor zijn. De kou, de stromingen, de vele vegetatie en de vele diersoorten maakten de zoekacties gecompliceerd en uiteindelijk niet meer mogelijk.
De familie van de vermiste visser zullen geen afscheid meer kunnen nemen. Uiteindelijk maakt de natuur in dit gebied, dat verder zoeken geen zin meer heeft.

Signi zoekhonden wenst de familie en vrienden Tiny van Kessel veel sterkte toe…

Zoek! De vrouw, de hond en de dood

Een filmdocumentaire over Signi Zoekhonden

Documentaire:’Zoek!’ Signi zoekt met haar honden naar vermiste mensen.
De honden zijn speciaal getraind in het herkennen van de geur van de dood. Dankzij hun inzet, worden veel lichamen teruggevonden en maken ze een einde aan de onzekerheid waarin achterblijvers leven.

Bekijk Zoek! HIER

Sluit popup

Help Signi Helpen!

Al het geld uit giften of donaties komt direct ten goede aan zoekacties naar vermiste personen.

Pin It on Pinterest

Share This