0 items

Hoogbejaarde Jan Koernap uit Rosmalen al twee dagen vermist, heeft medicijnen nodig
vrijdag 12 februari 2016 Auteur: Peter de Bekker

ROSMALEN – In Rosmalen wordt de 86-jarige Jan Koernap vermist. De bejaarde man vertrok woensdagmiddag rond twee uur in zijn bruinkleurige Passat-stationwagen. Sindsdien heeft zijn familie niets meer van hem vernomen.

De auto van Koernap heeft het kenteken 94-XSP-5.

Koernap neemt iedere morgen medicijnen. Die worden door een zuster bij hem thuis gebracht. Volgende week wordt Koernap 87 jaar.

‘Zoeken met alles wat we kunnen’
“Hij is bij de politie als vermist opgegeven en wij zoeken met de familie en met vrienden ook met alles wat we kunnen”, laat zijn kleinzoon weten.

20160214_163525

Op zondag 14 februari zocht Signi zoekhonden op het Maximakanaal te Rosmalen om een ongeluk met fatale afloop uit te sluiten. Tijdens de zoekactie werd 5 km kanaal afgezocht met honden en sonar. Het stuk kanaal grensde aan het laatste stukje route welke Jan nog moest afleggen alvorens thuis te komen.
Die dag leverde (gelukkig) geen nieuwe bevindingen op.
Wel kwam een week later het verlossende bericht dat Jan Koernap levend in Duitsland gevonden was.

20160214_163604

Vermiste opa ligt week lang in Duits ziekenhuis
Bart Gottink 22-2-16

De hoop om Jan Koernap (87) ooit nog levend terug te zien, had de familie al min of meer opgegeven. Na 1 week wanhopig zoeken, inclusief een beloning van 10.000 euro voor de gouden tip, kwam vrijdag plotseling het verlossende telefoontje. Al die tijd lag Koernap in een ziekenhuis in het Duitse Duisburg.

Terwijl wij dagen in onzekerheid zaten, had het ziekenhuis alle gegevens gewoon bij de hand

Jan Koernap jr
Blij en opgelucht is kleinzoon Jan Koernap junior als zijn opa zaterdag weer thuiskomt in Rosmalen. Toch zit de zaak hem en de rest van de familie behoorlijk dwars: waarom heeft het ziekenhuis niet even gebeld? ,,Ruim 1 week lang gingen we door een hel.”

Koernap vertrekt woensdagmiddag 10 februari in gezonde toestand met zijn auto vanuit Roosendaal naar Rosmalen. Onderweg krijgt hij een lichte hersenbloeding, vertelt kleinzoon Jan Koernap. In een verwarde toestand neemt de bejaarde man bij Tilburg de afslag richting Venlo om uiteindelijk in de buurt van Duisburg te stranden.

Rijgedrag
Terwijl Koernap zich op een gegeven moment de weg terug weer kan herinneren, haalt de Duitse politie hem van de weg wegens gevaarlijk rijgedrag. Agenten zien dat hij medische hulp nodig heeft. Koernap wordt naar een ziekenhuis gebracht.

In dat ziekenhuis heeft hij een dag of 7 gelegen, een week waarin hij tevens 87 jaar oud werd. Hoewel Koernap onder meer zijn rijbewijs bij zich heeft en een brief waarop zijn naam en adres staan vermeld, wordt de familie niet ingelicht, vertelt zijn kleinzoon. Dat gebeurt uiteindelijk pas afgelopen vrijdagmiddag. Ook zijn auto, een bruine Volkswagen Passat, is weggesleept zonder daarbij iemand in te lichten.

,,We gaan nog wel uitzoeken hoe dat kan,” zegt Jan. ,,Terwijl wij dagen in onzekerheid zaten, had het ziekenhuis alle gegevens gewoon bij de hand.”

Verantwoordelijkheid
De politie heeft – onder meer via een opsporingsbericht – meegezocht naar Koernap. ,,Hoe deze zaak verder gelopen is, weet ik ook niet precies,” zegt een politiewoordvoerder. ,,De verantwoordelijkheid om op zoek te gaan naar familieleden, ligt hier toch bij het ziekenhuis.”

Bij de familie Koernap heerst nu vooral de opluchting. ,,We zijn blij dat hij heelhuids thuis is. Hij zit alweer te praten en te mopperen op de bank, dus hij is al bijna weer de oude,” lacht Jan. Het rijbewijs van Koernap is door de Nederlandse politie, in overleg met de familie, in beslag genomen.

Koernaps zoon Kinny heeft heel wat slapeloze nachten achter de rug. Toen zijn vader nog vermist was, zei hij tegen Omroep Brabant: ,,Hij heeft een duur horloge om, twee dure ringen om. Hij heeft altijd veel geld op zak. Dus we denken dat iemand hem gevolgd is en hem uiteindelijk beroofd heeft.” Gelukkig blijkt dat scenario niet juist.

Zoek! De vrouw, de hond en de dood

Een filmdocumentaire over Signi Zoekhonden

Documentaire:’Zoek!’ Signi zoekt met haar honden naar vermiste mensen.
De honden zijn speciaal getraind in het herkennen van de geur van de dood. Dankzij hun inzet, worden veel lichamen teruggevonden en maken ze een einde aan de onzekerheid waarin achterblijvers leven.

Bekijk Zoek! HIER

Sluit popup

Help Signi Helpen!

Al het geld uit giften of donaties komt direct ten goede aan zoekacties naar vermiste personen.

Pin It on Pinterest

Share This