0 items

Familie zoekt informatie over laatste uren Dascha Graafsma
maandag 30 november 2015

HOLLANDSCHE RADING – De vader van het 16-jarige meisje dat zaterdagmorgen in Hilversum onder een trein kwam is op zoek naar mensen die meer kunnen vertellen over hoe ze de laatste uren van haar leven heeft doorgebracht. Dascha Graafsma uit Hollandsche Rading werd dood gevonden, nadat ze ‘s nachts was verdwenen uit een uitgaansgelegenheid in Hilversum.

Dascha ging vrijdagavond met drie vriendinnen naar de Let’s Get Down in Hilversum, schrijft haar vader René Graafsma op Facebook. Rond 2.00 uur ging ze even weg, naar verluidt om te plassen. Toen ze niet meer terugkwam waarschuwden haar vriendinnen de familie Graafsma en de politie. Bijna vier uur nadat ze was verdwenen werd ze bij station Hilversum Sportpark aangereden door een trein.

De familie van het meisje kan niet geloven dat Dascha moedwillig voor de trein is gesprongen. Ook kunnen ze de omstandigheden niet rijmen. Dascha had haar jas achter gelaten en zou urenlang in de nachtelijke kou moeten hebben doorgebracht met niet meer dan een wit T-shirt, een zwarte broek en een paar witte gympen aan. Haar telefoon, die volgens mensen die haar zochten ‘s nachts onbereikbaar of bezet leek, is nog niet teruggevonden.

“De grote vraag is wat er in het genoemde tijdsverloop is gebeurd”, schrijft Graafsma op Facebook. “Wie haar ook kent stelt: dit kan niet waar zijn, alsof Dascha zelf het leven niet meer wilde. Naast het tijdsverloop zijn er dus de feiten van het barre weer, maar ook haar telefoon is niet meer vindbaar.”

René Graafsma wil graag dat zijn oproep zo breed mogelijk wordt verspreid. Centrale vraag voor haar ouders, haar drie broers en haar twee zussen is wie hen meer kan vertellen over wat het meisje is overkomen. “Er klopt teveel niet. Er zijn geen woorden te vinden om dit verzoek te ondersteunen, maar dat lijkt me ook niet nodig. Hoe eerder de vragen en het bericht worden uitgebracht hoe eerder er misschien mensen met informatie kunnen worden gevonden.”

Op het Alberdink Thijm College in Hilversum is geschokt gereageerd op de dood van Dascha, die daar leerling in havo 4 was. In een overlijdensbericht meldt de school dat familieleden, vrienden en klasgenoten zondagmiddag bij elkaar zijn gekomen om verhalen en emoties te delen. De komende week kunnen leerlingen bij het drama stilstaan op speciaal ingerichte stilteplekken.

Dascha5

Op 5 december 2015 werd de mantrailhond Paddle van Signi ingezet om een reconstructie te maken van de laatste looproute van Dascha Graafsma voor haar dood. Paddle volgde het spoor van ruim 6,5 km vanaf de dancing, waar Dascha voor ‘t laatst levend gezien was, door het centrum van Hilversum, naar de plaats waar Dascha overleden is. N.a.v. het gevolgen spoor, bleek dat Dascha eerst door Hilversum had gedwaald, om vervolgens pas richting huis te lopen.
Het spoor werd bevestigd, doordat de hond langs de plaats van haar gevonden id kaart is gekomen en het eindigde bij de spoorwegovergang, zonder dat de locaties bij de begeleider bekend waren. Tevens zijn later camerabeelden gevonden op deze route die vestigden dat ze alleen liep.
Het spoor welke Paddle heeft kunnen reconstrueren heeft een belangrijke bijdrage geleverd voor het beantwoorden van de vragen die rond haar dood naar boven kwamen.

http://www.rtlxl.nl/#!/rtl-boulevard-9652/507e14a6-0b46-73b7-f2a8-1072d3f3acec

Dascha Graafsma dwaalde urenlang door Hilversum

 

http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/binnenland/politie-geeft-vermoedelijke-laatste-beelden-dascha-vrij

http://www.rtllatenight.nl/item/1573/camerabeelden_opgedoken_in_zaak_dascha

http://www.hartvannederland.nl/nederland/noord-holland/2015/dascha-liep-uren-rond-hilversum/

http://www.hartvannederland.nl/tag/dascha-graafsma/

Familie Dascha Graafsma accepteert zelfmoord
Ivar Penris 31-12-15

Familieleden van Dascha Graafsma uit Hollandsche Rading berusten erin dat hun 16-jarige dochter en zus eind november zelfmoord heeft gepleegd. De familieleden accepteren de conclusies die na extra onderzoek zijn getrokken.

Vader René Graafsma en de rest van het gezin hadden dinsdag een gesprek met politie, justitie, het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) en toxicoloog Frank van de Goot. Daarbij was ook misdaadverslaggever Peter R. de Vries, die de familie de afgelopen vier weken hielp te achterhalen waarom Dascha zaterdagmorgen 28 november door een trein werd doodgereden.

,,Ze accepteren de uitkomsten en conclusies van alle onderzoeken, maar ze hebben het uiteraard wel moeilijk met de vraag hoe het zover kon komen,” zegt De Vries, ook woordvoerder van de familie.

Partydrug GHB
Het NFI maakte dinsdag bekend dat er in het lichaam van Dascha wel sporen van de partydrug GHB waren aangetroffen, maar dat ze die waarschijnlijk niet op de fatale avond heeft ingenomen. Het NFI concludeert dat dat veel eerder gebeurd kan zijn, maar zegt dat ook het lichaam deze stof zelf aanmaakt bij overlijden. Ze had ook zeker geen andere drugs genomen, maar was wel onder invloed van alcohol toen ze in Hilversum voor de trein ging staan.

René Graafsma deed zondagavond 29 november, ruim een dag nadat zijn dochter in Hilversum dood op de rails was gevonden, een emotionele oproep via Facebook om alle mogelijke informatie over de laatste uren van zijn dochter te weten te komen. De politie trok al snel de conclusie dat Dascha zelfmoord had gepleegd, maar daar geloofde haar vader niet in. In zijn ogen had Dascha een leuk leven, een lieve vriend en was er geen sprake van geestelijk lijden die haar tot deze daad zou hebben kunnen aangezet.

Als ze toch zelf het spoor zou zijn opgestapt om zelfmoord te plegen, zou ze dat wellicht gedaan kunnen hebben onder invloed van een verdovend middel dat wellicht door een ander in haar drankje was gedaan tijdens een avondje stappen in Hilversum.

Onderzoek met speurhonden leerde al snel dat Dascha, die om twee uur een kroeg in het centrum van Hilversum verliet, eerst door die stad zwierf, voordat ze rechtstreeks naar huis leek te lopen. Ze koos opeens voor de route langs de spoorlijn en stapte om iets voor zessen op de rails.

Ruzie
Later bleek ook dat ze die avond in het café ruzie had gehad met een vriendin, die ze ook en klap in het gezicht had gegeven. Uit onderzoek bleek dat ze gedronken had, volgens toxicoloog Frank van de Goot zelfs behoorlijk veel.

De familie accepteert nu dat Dascha ‘een weg volgde die ze zelf heeft gekozen’, maar begrijpt nog steeds niet hoe ze tot haar daad kon komen. De Vries: ,,Door het ontbreken van een afscheidsbrief zullen bepaalde vragen helaas altijd onbeantwoord blijven.”

De uitvaart van Dascha was op 12 december in besloten kring.

Signi zoekhonden wenst de familie van Dascha Graafsma veel sterkte toe met ‘t verlies….

 

Zoek! De vrouw, de hond en de dood

Een filmdocumentaire over Signi Zoekhonden

Documentaire:’Zoek!’ Signi zoekt met haar honden naar vermiste mensen.
De honden zijn speciaal getraind in het herkennen van de geur van de dood. Dankzij hun inzet, worden veel lichamen teruggevonden en maken ze een einde aan de onzekerheid waarin achterblijvers leven.

Bekijk Zoek! HIER

Sluit popup

Help Signi Helpen!

Al het geld uit giften of donaties komt direct ten goede aan zoekacties naar vermiste personen.

Pin It on Pinterest

Share This