0 items

Aardbevingen Nepal april 2015
Datum     25 april 2015
Kracht     7,8 (op de schaal van Richter)
Diepte     15 km
Getroffen land(en): Nepal, India, China, Bangladesh, Bhutan
Doden     Minstens 7.557
Gewonden     Minstens 15.000
Aardbeving in Nepal in mei 2015
Datum     12 mei 2015
Kracht     7,4 (op de schaal van Richter)
Diepte     19 km

De aardbevingen in Nepal waren een tweetal aardbevingen die kort na elkaar optraden in 2015. De eerste aardbeving, die optrad op 25 april 2015 om 11:56, had een kracht van 7,8 op de schaal van Richter en een verwoestende kracht (IX) op de schaal van Mercalli. Het epicentrum lag ongeveer 34 kilometer ten zuidoosten van Lamjung, met een hypocentrum van circa 10 kilometer diep. Bij deze aardbeving zijn minstens 7.557 mensen omgekomen en meer dan 14.123 mensen gewond geraakt. De meeste slachtoffers vielen in Nepal, maar er vielen ook slachtoffers in omringende landen waaronder India, China en Bangladesh. Een tweede aardbeving met een kracht van 7,4 op de schaal van Richter vond plaats op 12 mei 2015, op 19 kilometer diepte, met het epicentrum nabij de grens met China.

Schade
De eerste beving veroorzaakte een reeks van lawines op de Mount Everest, waarbij minstens negentien mensen om het leven kwamen. Dit maakte 25 april 2015 de meest dodelijke dag op de berg. Eeuwenoude gebouwen in de Kathmandu-vallei, een UNESCO Werelderfgoed, werden verwoest. De vallei is vatbaar voor liquefactie, een proces waarbij de bodem zich bij een aardbeving als een vloeistof gaat gedragen en het fundament onder gebouwen wegvalt

Met name dicht bij het epicentrum zijn enkele plaatsen door de aardbeving nagenoeg geheel van de kaart geveegd, waaronder het dorp Langtang dat geheel door rotsblokken en ijs werd bedolven. In de regio Langtang en langs de Trishuli-rivier vonden in de dagen erna nog enkele grote aardverschuivingen plaats.

De Nepalese overheid bestempelde 191.058 huizen als verwoest en nog eens 174.162 als beschadigd. De overheid hield er rekening mee dat het aantal verwoeste huizen kon oplopen tot 500.000. Het vliegveld van Kathmandu, de Internationale Luchthaven Tribhuvan, werd meteen na de beving gesloten voor grote vliegtuigen vanwege schade aan de landingsbaan, veroorzaakt door het landen van grote (militaire) transportvliegtuigen. De landingsbaan was gebouwd voor kleine en middelgrote vliegtuigen.

Ook de economische schade was aanzienlijk. Door de schade aan gewassen en het feit dat in veel getroffen gebieden niet goed geoogst kon worden kwam onder meer de door de FAO voor 2015 voorziene tarweproductie in Nepal in gevaar. Het Amerikaanse financiële dienstverleningsbedrijf Bloomberg L.P. waarschuwde dat de Nepalese economie, die toch al in het slop zat, als gevolg van de aardbeving in een vrije val zou belanden zonder grootschalige internationale hulp.

aardbevingnepal2

Signi zoekhonden was direct in paraatheid bij de nieuwsberichten over de aardbeving in Nepal.
Gekeken werd hoe zo efficiënt mogelijk het Signi team ingezet kon worden.
Met informatie van lokale contacten (opgedaan bij de inzet in Nepal in 2012), werd gekeken of het land bereikbaar was vanaf India, daar Kathmandu zeer snel overspoeld zou worden met buitenlandse inzetteams. Vanuit Kathmandu waren de uitgaande wegen geblokkeerd en de buitengebieden niet bereikbaar.
Helaas zou een reis over de weg vanuit new Delhi naar het getroffen gebied, 2 dagen duren.
I.v.m. het Hindoestaanse geloof is het essentieel dat de doden binnen 10 dagen geborgen en begraven zijn. Daarna betekent bergen van slachtoffers een vloek voor de familie en zal dit met man en macht tegen gehouden worden.
Een andere optie was om snel ingezet te kunnen worden m.b.v. de rechtstreekse vlucht van het ministerie van defensie. Dit zou een (te) lange vlucht (i.v.m. overstaptijden, zonder uitstappen) voor de honden van 19 uur, besparen.
Helaas maakten politieke belangen dit onmogelijk.
Het zeer ervaren Signi team heeft daarom, tot haar spijt, besloten, om het opzij gezette budget, te bewaren voor de eerstvolgende ramp.

aardbeving nepal2

Zoek! De vrouw, de hond en de dood

Een filmdocumentaire over Signi Zoekhonden

Documentaire:’Zoek!’ Signi zoekt met haar honden naar vermiste mensen.
De honden zijn speciaal getraind in het herkennen van de geur van de dood. Dankzij hun inzet, worden veel lichamen teruggevonden en maken ze een einde aan de onzekerheid waarin achterblijvers leven.

Bekijk Zoek! HIER

Sluit popup

Help Signi Helpen!

Al het geld uit giften of donaties komt direct ten goede aan zoekacties naar vermiste personen.

Pin It on Pinterest

Share This