0 items

Geen spoor van vermiste schipper
za 07-02-2015

SLUISKIL- De waterpolitie heeft de vermiste 35-jarige schipper Rick Broekmeulen niet aangetroffen op het op de Westerschelde gekapseisde beunschip Rick. Het hele schip is zaterdag doorzocht, daarbij is onder meer het stuurhuis opengeknipt. Zondagmorgen gaat een onderwaterteam op de Westerschelde zoeken op de plaats waar het schip is omgeslagen.


Overeind
Bergingsbedrijf Multraship heeft het schip in de nacht van vrijdag op zaterdag rond 03.30 uur overeind getakeld. Het schip was te zwaar beschadigd om het op het water te doorzoeken, daarom is het schip zaterdag vroeg in de ochtend naar de Autrichehaven bij Sluiskil gesleept.

Stuurhuis
Er was nog een kleine kans dat de vermiste schipper in het zwaar beschadigde stuurhuis gevonden zou worden. Dat blijkt niet het geval te zijn. Het merendeel van het schip was vrijdag al doorzocht. Een zoekactie op de Westerschelde met een helikopter heeft niets opgeleverd. Twee andere opvarenden werden eerder al gered.

Oorzaak
De politie is begonnen aan het technisch onderzoek naar de oorzaak van het ongeluk. Het beunschip Rick werd in de nacht van donderdag op vrijdag op de Westerschelde bij Hoofdplaat geladen met een zandzuiger toen het rond middernacht plotseling kapseisde. Kort na het incident kon al een eerste bemanningslid worden gered. Hij stond op het dek toen het gebeurde.

Vreselijk
Bij het zwaar beschadigde schip in de Autrichehaven kwamen verschillende mensen kijken, onder wie Albert de Vogel uit Terneuzen. Hij werkt zelf ook op een beunschip. “Het is werkelijk verschrikkelijk wat de familie is overkomen. Het kan zo snel verkeerd gaan. Binnen tien minuten ben je kwijt wat je in jaren hebt opgebouwd.”

Schipper
De nog vermiste derde opvarende is de 35-jarige schipper Rick Broekmeulen uit Moerdijk, meldt zandhandel Faasse uit Goes. De familie Broekmeulen werkt al twintig jaar samen met het bedrijf uit Goes. Henk Broekmeulen is de voormalige schipper van het beunschip. De 66-jarige vader van Rick zat zelf urenlang opgesloten in het schip.

Keihard
De Vogel kent de familie. “Het is een kleine wereld in die zandbusiness. Je kent elkaar allemaal. Dit is keihard aangekomen. Het is zo triest.”

Opgesloten
Henk Broekmeulen werd vrijdagmorgen levend in het schip aangetroffen. Hij werd rond 08.00 uur door een duiker gered. Broekmeulen was flink onderkoeld, maar aanspreekbaar. De KNRM-reddingsboot van Breskens heeft de man aan wal gebracht.

Zoekactie naar vermiste schipper definitief gestaakt
ma 09-02-2015

HOOFDPLAAT – De zoekactie op de Westerschelde naar de vermiste 35-jarige schipper Rick Broekmeulen uit Moerdijk is definitief gestopt. Hij wordt vermist sinds zijn schip donderdagnacht kapseisde ter hoogte van Hoofdplaat.

Naald
Het zoeken gebeurde de afgelopen dagen met sonarapparatuur en vanuit de lucht met een helikopter. De zoektocht beperkte zich tot het gebied van het ongeluk, voor de kust van Hoofdplaat. Ed Kraszewski van de Landelijke Eenheid: “We hebben bijna elke millimeter twee keer doorzocht. Als we nu het zoekgebied uitbreiden kan het alle kanten op. Dan weten we niet waar we moeten zoeken. Dan wordt het zoeken naar een naald in een hooiberg.”

Auto wel gevonden
Het zwaar beschadigde beunschip ‘De Rick’ werd zaterdag volledig doorzocht in de Autricehaven bij Westdorpe. Het stuurhuis werd daarbij opengeknipt. Het stoffelijk overschot van de schipper werd niet aangetroffen. Met behulp van sonar stuitte de waterpolitie zondag wel op de auto van Broekmeulen.

Oorzaak nog onbekend
Twee opvarenden werden vrijdag wel gered. Een 18-jarige man die op het dek stond tijdens het ongeluk werd direct uit het water gevist. De 66-jarige Henk Broekmeulen, vader van de schipper, zat zeven uur lang opgesloten in de kajuit. Hij wist door een luchtbel te overleven.

Oorzaak
Het beunschip kapseisde toen het werd geladen met zand door een zandzuiger. De oorzaak is nog onbekend.

Op zondag 5 en maandag 6 april 2015 zocht Signi zoekhonden naar de vermiste schipper Rick Broekmolen, in de Westerschelde.
Op de plaats van het gekantelde schip kwamen de honden tot een verwijzing. Op de aangegeven plaats is op beide dagen intensief gedregd. Helaas zonder resultaat. 
Gezien de locatie van de honden en het sonarbeeld, leek het erop dat het lichaam deels met zand bedekt was, waardoor bovenkomen en het terugvinden bemoeilijkt werd. Het schip kantelde namelijk, tijdens het laden met zand.
Voor deze situatie was een nieuwe zoekactie nodig met betere bergingsmethoden. Een vervolg zoekactie met aanvullende apparatuur werd dus gepland.

Op zondag 19 april 2015 werd het lichaam van de vermiste schipper Rick Broekmolen gevonden.
Dit was 2 Weken nadat Signi zoekhonden nog uitgebreid naar hem had gezocht. Op die dag is op de door de honden aangegeven plek, intensief gedregd. Mogelijk heeft dit het naar bovenkomen van het lichaam vergemakkelijkt. Het lichaam werd enkele honderden meters stroomafwaarts (opkomend tij) gevonden.

Gevonden lichaam is van vermiste schipper

HOOFDPLAAT – Het stoffelijk overschot dat zondagochtend bij een steiger aan de Inlaag in Hoofdplaat werd gevonden, is het lichaam van de vermiste schipper Rick Broekmeulen. De 35-jarige schipper uit Moerdijk werd vermist sinds zijn schip begin februari kapseisde in de buurt van de vindplaats.

Voorbijganger
Het lichaam werd rond 11.20 uur gevonden door een voorbijganger. Met de hulp van boten van de waterpolitie en de KNRM werd het aan land gebracht. Daarna is het overgebracht naar een mortuarium. Daar is het lichaam geïdentificeerd aan de hand van gebitsgegevens.

Gekapseisd
Het beunschip Rick kapseisde op 6 februari op de Westerschelde ter hoogte van Hoofdplaat. Twee andere bemanningsleden, waaronder de vader van Rick, overleefden het ongeluk.

Speurhonden
Ondanks meerdere zoekpogingen werd de schipper uit Moerdijk tot nu toe telkens niet gevonden. Begin april werd er in het gebied met speurhonden gezocht naar meerdere vermisten, waaronder Rick Broekmeulen.

Signi zoekhonden wenst familie en vrienden van Rick veel sterkte toe met dit heftige verlies….

Zoek! De vrouw, de hond en de dood

Een filmdocumentaire over Signi Zoekhonden

Documentaire:’Zoek!’ Signi zoekt met haar honden naar vermiste mensen.
De honden zijn speciaal getraind in het herkennen van de geur van de dood. Dankzij hun inzet, worden veel lichamen teruggevonden en maken ze een einde aan de onzekerheid waarin achterblijvers leven.

Bekijk Zoek! HIER

Sluit popup

Help Signi Helpen!

Al het geld uit giften of donaties komt direct ten goede aan zoekacties naar vermiste personen.

Pin It on Pinterest

Share This