0 items

Verdwijning van Tanja Groen

Plaats     vermoedelijk tussen Maastricht en Gronsveld, Nederland
Coördinaten     50° 49′ NB, 5° 44′ OL
Datum     verdween in de nacht van 31 augustus op 1 september 1993
Dader(s)     onbekend
Slachtoffer(s)     Tanja Groen (18)
Verdwijning van Tanja Groen

De verdwijning van Tanja Groen betreft de Nederlandse vermissingszaak die draaide rond de in de zomer van 1993 in de buurt van Maastricht verdwenen 18-jarige studente Tanja Groen. Groen kwam uit Schagen en zou net gaan beginnen met de studie gezondheidswetenschappen.
Zowel Groen als haar fiets, die gelijktijdig met haar verdween, zijn nooit teruggevonden.

Verdwijning
Tanja Afra Maria Groen (Schagen, 23 juni 1975) verdween in de nacht van 31 augustus op 1 september 1993 nadat ze van een ontgroeningsfeestje op de studentensociëteit Circumflex in het centrum van Maastricht naar haar kamer in Gronsveld fietste. Daar kwam ze nooit aan. Het weekend na haar verdwijning zou ze naar haar ouders in Schagen gaan.

Opsporingsonderzoek
Ondanks een grondig en langdurige zoektocht naar Groen werd er jarenlang niets gevonden en was er zodoende ook niets bekend over haar lot. Al vanaf het begin ging de politie echter uit van een misdrijf. Concrete verdachten waren er niet, al werd wel onderzocht of er links gelegd konden worden met eerder veroordeelde moordenaars als Willem S. en Marc Dutroux.

In de zomer van 2012 werd, op aanwijzingen van een wichelroedeloper, een fiets opgedoken uit de Maas. Hij bleek niet van Groen te zijn en het onderzoek liep weer vast. Eind juni 2014 werden er menselijke botten gevonden door een wandelaar in een akker bij Gronsveld. Maar na een onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut is gebleken dat deze botten niet van Groen zijn.

Op 28 september 2014 zocht Signi zoekhonden, op verzoek van de vader, naar de 21 jaar vermiste Tanja Groen.
Ondanks dat deze vermissing een zeer gecompliceerde zaak is, werd Signi aanbevolen om in deze zaak te ondersteunen.

Gedurende deze zoekactie concentreerde Signi zich op de aanwezige bruggen in Maastricht en op de oude vindplaats van de mogelijke fiets van Tanja Groen.
Naast deze vermissingszaak werd gedurende deze zoekactie ook rekening gehouden met een oudere vermissing van een persoon met de auto te water.
Gedurende deze zoekactie werd een specifieke plaats onder de Servaasbrug gevonden en meerdere auto’s werden gelokaliseerd met honden en sonar.

Op 12 oktober 2014 was de stroomsnelheid en de waterstand dusdanig dat het Signi Duik Team ingezet kon worden. De Maas is immers een echte regenrivier en er moest dus gewacht worden op een periode zonder regen..
Op de plaats onder Servaasbrug werd het duiken sterk bemoeilijkt, daar er op de specifiek gelokaliseerde plaats niet 1, maar minstens 20 fietsen lagen. De fietsen omhoog halen en bekijken was daardoor niet mogelijk daar de fietsen in elkaar verstrengeld zaten.
Latere terugkoppeling met RWS (i.t.t. eerdere informatie) en politie, gaf aan, dat, 2 jaar geleden alle fietsen onder de Servaasbrug verwijderd waren en vernietigd. Een spoor van Tanja’s fiets op die plaats was dus niet meer mogelijk.

Op de plaats van de eerder gelokaliseerde fiets van de Wichelroede loper, konden de honden geen specifieke geur waarnemen. Eventueel zal in de toekomst dat gebied ruimer worden afgezocht.
Tijdens deze zoekactie werden ook meerdere auto’s afgedoken, alhoewel dit erg bemoeilijkt werd door de stroming, het slechte zicht en het zand wat door de jaren heen op de auto’s terechtgekomen was.
In ieder geval is die dag 1 auto specifiek geïdentificeerd en moeten de andere objecten met andere technieken nader bekeken worden.


Helaas blijft de vermissing van Tanja Groen nog een mysterie…..

Zoek! De vrouw, de hond en de dood

Een filmdocumentaire over Signi Zoekhonden

Documentaire:’Zoek!’ Signi zoekt met haar honden naar vermiste mensen.
De honden zijn speciaal getraind in het herkennen van de geur van de dood. Dankzij hun inzet, worden veel lichamen teruggevonden en maken ze een einde aan de onzekerheid waarin achterblijvers leven.

Bekijk Zoek! HIER

Sluit popup

Help Signi Helpen!

Al het geld uit giften of donaties komt direct ten goede aan zoekacties naar vermiste personen.

Pin It on Pinterest

Share This