0 items

Auto van vermiste Jos Mahler gevonden
huissen – 31 jan 2015

De politie en brandweer takelen zaterdagmiddag een auto uit het water van de Nederrijn bij het Gelderse Huissen. De wagen is van een man uit Doornenburg die al zestien jaar wordt vermist. Dat meldde de politie.
De vermiste Jos Mahler, was dertig jaar toen hij in november 1998 verdween na een avondje stappen. Ook drie Poolse vrienden van hem, twee mannen en een vrouw, zijn sindsdien spoorloos. De politie heeft menselijke resten in de auto gevonden.

Duikers hebben de auto op de bodem van de rivier zien liggen, overwoekerd door waterplanten. Een zogenoemde kraanboot moet de wagen boven water krijgen.

Vorig weekend zocht de stichting Signi al op de bewuste plek. „Onze speurhonden sloegen aan en uit onderzoek met sonar bleek toen dat er twee autowrakken op de rivierbodem liggen, op een diepte van 5 a 6 meter”, aldus een woordvoerster zaterdag. Vanwege de stroming kon toen niet verder worden gezocht. De ene auto is volgens haar ‘puur schroot’, de andere auto blijkt van de vermiste Mahler. „De zoekhonden sloegen ook na zestien jaar nog aan op menselijke geur.”

In juli 2014 ontdekten honden van Signi op de bodem van de Waal bij het Gelderse Brakel een autowrak met daarin de stoffelijke resten van een man die 27 jaar geleden verdween.

Signi zoekhonden heeft is meerdere keren ingezet voor deze cold case zaak met vermoedelijk een auto te water. Het zoekgebied omvat m.n. de zeer drukke Rijnkade in Arnhem.

Reeds in 2008 heeft Signi al gezocht in deze zaak en 1 auto gevonden en afgedoken. Dit betrof toen een andere auto.

De Rijnkade is helaas een lastig gebied om af te zoeken , gezien de vele aangemeerde schepen, de grote hoeveelheid dumpafval en de diepe schroefgaten en gevolgen van (bagger)werkzaamheden, is het sonarwerk lastig.

Gezien de resultaten in het vinden van mensen met auto te water, wilde Signi ook in deze zaak een nieuwe uitgebreide poging ondernemen.
Door de vele aangemeerde schepen is een zoekactie op een doordeweekse dag voor honden en sonar een vereiste om zo goed mogelijk te kunnen werken.

Gedurende de 2 weekse seminar voor onze Koreaanse collega’s werd daarom op 19 augustus 2014 een zoekactie op de Rijn bij Arnhem gepland. De Koreanen konden op deze manier zien hoe de Signi honden fanatiek werkten op de snelstromende Rijn en daarbij diverse objecten aanwezen die terug te vinden waren op de sonar. Die dag kon helaas niet gedoken worden vanwege de stroomsnelheid.

Ondertussen werden we benaderd door recherche Arnhem om ons verder in deze zaak te verdiepen en werden onze bevindingen aan hen overgedragen.

Vanwege de vele regen in augustus, moest met het duiken gewacht worden tot het waterpeil gedaald was en de stroming voldoende afgenomen was. De sluizen worden bij een lage waterstand namelijk gesloten, waardoor de stroming aanzienlijk afneemt.

Op donderdag 25 september 2014 was er eindelijk een goede duikmogelijkheid. Daar het duiken vanwege de vele aangemeerde schepen doordeweeks makkelijker was, werd het brandweer team gevraagd om te duiken.
Helaas waren er die dag verder geen nieuwe bevindingen, daar de duiktijd relatief kort was en moest er een nieuwe duikdag gepland worden.

Op zondag 5 oktober 2014 kon gelukkig een deel van de kade vrijgehouden worden van scheepvaart en werd een zoekactie met het Signi duikteam gepland.

Gedurende deze dag werden de voorgaande wrakken opnieuw bekeken om hier een beter beeld van te krijgen. Hierbij werd gebruikt gemaakt van een nieuw zundverstuiversysteem voor onder water, ontwikkeld door ‘de Kroon Maritiem’.
Hiermee kunnen de voor en achterkant van objecten vrijgemaakt worden van het zand en zijn dus kentekenplaten beter terug te vinden en ook objecten kunnen beter bekeken worden.
Gedurende deze inzet werd 1 auto, een bootje en 1 mogelijke auto afgedoken en werden kledingstukken uit de auto mee naar boven genomen.
De kledingstukken zijn later door het Cold case team bekeken, maar bleken helaas niet gerelateerd te zijn aan de vermissingszaak.

Daar nog niet alle gevonden voertuigen bekeken waren, werd een nieuwe datum gepland.
Tot onze ontsteltenis werd een nieuwe duikactie, ons onmogelijk gemaakt, daar de LPD en de recherche deze zaak verder wilden afhandelen. Ondanks dat de beide instanties geen tijd meer hebben gehad om de zaak dit najaar te vervolgen, werd het ons verboden.
Wel zijn al onze gelokaliseerde autowrakken doorgegeven aan de LPD. Helaas zal tot na de winter gewacht moeten worden op de uitslag hiervan door de LPD, omdat betere duikomstandigheden nodig zijn…

Noot: op 31 januari 2015 is deze zaak, ondanks de tegenwerking, dankzij Signi zoekhonden opgelost! Zie zoekacties 2015.

 

http://www.hartvannederland.nl/top-nieuws/2015/menselijk-resten-auto-jos-mahler/

Zoek! De vrouw, de hond en de dood

Een filmdocumentaire over Signi Zoekhonden

Documentaire:’Zoek!’ Signi zoekt met haar honden naar vermiste mensen.
De honden zijn speciaal getraind in het herkennen van de geur van de dood. Dankzij hun inzet, worden veel lichamen teruggevonden en maken ze een einde aan de onzekerheid waarin achterblijvers leven.

Bekijk Zoek! HIER

Sluit popup

Help Signi Helpen!

Al het geld uit giften of donaties komt direct ten goede aan zoekacties naar vermiste personen.

Pin It on Pinterest

Share This