0 items

Ooit ben je weer bij me
Ooit kom je weer terug
Ook al moet ik nu wachten
Te lang wachten
Want ik weet zeker
Ooit ben je weer bij me
Ooit vind ik je weer terug

Na 26 jaar kon Signi zoekhonden een einde maken aan de langdurige, stilzwijgende vermissing van Robert Leur. Na 26 jaar werd voor zijn vrouw en kinderen, eindelijk duidelijk wat er die ene dag gebeurt was…..

Op zondag 18 mei 2014 zocht Signi zoekhonden op de Waal na.v. een zeer klein berichtje op de vermissingssite van de politie:

Vermiste volwassenen
Robert Leur
Laatste update:  23-10-2012 | 11:05
Zaaknummer:  04080330
Vermist sinds:  02-03-1988
Laatst gezien in:  Brakel
Heeft u een tip over deze zaak? Laat het ons weten via het tipformulier Foto Robert Leur

Robert is in overspannen toestand vertrokken in zijn personenauto, merk Fiat, type Argentina, kleur zilvergrijs, kenteken LH-80-JL. Robert heeft een litteken op zijn onderkaak.

Een ieder die informatie heeft over deze vermissing wordt verzocht contact op te nemen met de politie in Tiel.

Die dag werden meerdere objecten in het water waargenomen, dankzij de zeer getrainde neus van de zoekhonden en het fijne sonarwerk op de stabiele boot van Krobo maritiem.
1 van die objecten trok zeer de aandacht, daar de honden op die plaats zeer enthousiast reageerden, terwijl het wrak nauwelijks herkenbaar was.

R.W.S. zorgde voor een intensieve begeleiding op het water i.v.m. het zware scheepsverkeer op de snelstromende Waal.

Helaas kon die dag t.g.v. afmelding van het Signi Duik Team i.v.m. ziekte niet gedoken worden. Het zoekgebied werd daarom vergroot, waardoor ook andere objecten gelokaliseerd werden en voor het duiken werd  een nieuwe datum gepland.

Op zondag 8 juni 2014 had Signi zoekhonden een zoekactie gepland op de Waal. Helaas bleek geen vaarwegbegeleiding van RWS mogelijk te zijn door een zeilwedstrijd.

Op zondag 22 juni 2014 had Signi zoekhonden wederom een duikactie in de Waal gepland om de eerder gevonden objecten af te duiken. Het Signi Vaar Team (Krobo maritiem) ondersteunde deze actie.

In de snelstromende Waal werden 2 auto’s en een bootje door de duikers gevonden.
1 van de auto’s lag aan de overzijde van Brakel, in de Waal. De andere, zeer verdachte auto , die zich diep in het zand bevond, werd grondig onderzocht door de duikers. Ten gevolge van de jarenlange harde stroming van Waal, was de auto tot de ruiten onder het zand bedolven en de verf van de auto was gezandstraald. De lichtere kleur van de lak en de zware omstandigheden, bemoeilijkten de identificatie, maar de typische contouren van het wrak bevestigden, dat het om de auto van Robert Leur ging. Om verder sporenonderzoek van de politie niet te verstoren, werd niet gegraven om de auto verder te inspecteren.
De gevonden auto’s werden vervolgens overgedragen aan de recherche en een nader onderzoek volgde 2 weken later.

Het A.T. team van de L.P.D. kon tijdens een nader onderzoek, de vondst van Signi verder bevestigen en haalde na uitgraven van de auto het nummerbord boven water.
De familie van Robert Leur kon daarna eindelijk ingelicht worden, en kon aan een jarenlange, radeloze onzekerheid, een einde gemaakt worden….

Zoekhonden lossen 26 jaar oude verdwijningszaak op
29-7-14

Zoekhonden van de stichting Signi hebben een einde gemaakt aan de knagende onzekerheid waarin de echtgenote en kinderen van Robert Leur (47) uit het Gelderse Brakel al 26 jaar verkeren. De ‘speurneuzen’ wisten de auto en het stoffelijk overschot van de man te lokaliseren in de Waal. Vorige week losten ze in een vaart in Almere ook al een verdwijningszaak op.

Voor de vrouw en kinderen van Robert Leur kwam het nieuws over hun sinds 1988 verdwenen echtgenoot en vader als een volslagen verrassing, zegt Esther van Neerbos van Signi Zoekhonden. ‘Wij hadden onze zoekactie stilgehouden omdat we geen valse hoop wilden geven, mocht ze zonder resultaat zijn gebleven. De nabestaanden waren heel blij dat er na 26 jaar een eind is gekomen aan de onzekerheid.’

De politie borg vanmiddag de zilvergrijze Fiat Argenta waarmee Leur in 1988 verdween. Het voertuig lag vlakbij de Brakelse veerstoep in de Waal. Zoekhonden van de stichting Signi waren de afgelopen dagen aangeslagen op de bewuste plek. Sonarapparatuur bevestigde daarna dat er iets lag.

Contouren dak
Van Neerbos: ‘Van de auto was bijna niks over. De eerste duikers die naar beneden gingen, twijfelden of het de wagen van Robert Leur wel was. Alleen de contouren van het dak staken boven het zand op de bodem uit. Het metaal had bovendien een hele lichte kleur. Achteraf gezien logisch want de wagen is 26 jaar lang gezandstraald door de sterke stroming op de Waal-bodem.’

Een tweede duik gaf volgens haar de bevestiging dat het de oorspronkelijk zilvergrijze Fiat Argenta van Leur was. ‘De hoekige contouren van het dak wezen al in die richting. Nadat het nummerbord was uitgegraven, wisten we het zeker.’

Robert Leur verdween op 2 maart 1988. Hij verliet in overspannen toestand zijn woning, zo vermeldde het opsporingsbericht van de politie. De verdwijningszaak intrigeerde de stichting Signi Zoekhonden, zegt Esther van Neerbos. ‘Wij houden oude verdwijningszaken sowieso in de gaten maar deze zaak is nooit goed onderzocht bij gebreke aan goede zoekhonden en sonarapparatuur, om auto’s te traceren.’

De stichting wachtte volgens haar op de ideale zoekomstandigheden. Deze zomer was het zover. ‘Er was minder stroming in de Waal en daardoor een grotere kans op succes.’

Het is al het tweede succes in een week tijd voor Signi Zoekhonden. Die lokaliseerden op zondag 20 juli in een vaart in Almere de auto van de sinds eind november vermiste Henry de Vries (46) uit Harderwijk. ‘Puur toeval,’ zegt Van Neerbos. ‘Soms zoeken we jaren in een zaak zonder iets te vinden. Maar twee verdwijningszaken oplossen in korte tijd geeft wel heel veel voldoening.’

Zoekhonden Signi vinden na 26 jaar lichaam van vermiste man in de Waal bij Brakel

BRAKEL – Hulphonden van Signi uit De Rips hebben in Brakel na 26 jaar het lichaam gevonden van de vermiste Robert Leur. Hij verdween in 1988. De politie is nu bezig met de berging van zijn auto uit de Waal. ‘De tijd was nu gunstig ivm stroming, watertemperatuur en waterstand en wilden altijd al een keer deze vermissing onderzoeken. De honden sloegen aan bij de Waal en met sonar vonden we het wrak.”

Janette Kruit van Signi vertelt het bijzondere verhaal. Haar honden hebben een 26 jaar oude vermissingszaak opgelost. Ze is er bij op de Veerdam in het Gelders Brakel. “Een aantal weken geleden hadden we echt tijd om te zoeken en toen hebben we eindelijk eens gedaan wat we al langer van plan waren.”

“De honden sloegen zo snel en luidruchtig aan dat we genoeg wisten”, vertelt Janette Kruit. “Later hebben duikers de rest van het werk gedaan. Maar ik blijf mij echt elke keer weer verbazen over de capaciteit van de honden. Na 26 jaar dit vinden is toch apart en ook erg emotioneel. De familie is er namelijk ook bij. We gaan er zo respectvol mogelijk mee om. Ook tijdens de zoekactie.”

Een bijzondere zaak

Woordvoerder Frank de Valk van de Gelderse politie noemt het een bijzondere zaak. “Vermoedelijk gaat het om een zelfdoding. Bijzonder is, dat we de zaak nu na al die jaren oplossen na een particuliere zoekactie met zoekhonden.”

Een bergingsbedrijf is bezig het wrak uit het water te halen. Volgens Kruit is er weinig van de auto over na 26 jaar in de Waal te hebben gelegen. Ze is blij dat de vermissing van Robert Leur nu is opgelost. “We hadden alles goed voorbereid en toen we zeker waren dat we het wrak hadden gevonden, hebben we de politie ingeschakeld.”


Signi zoekhonden wenst familie en vrienden van Robert Leur veel sterkte toe met het verwerken van zijn verlies…..

Zoek! De vrouw, de hond en de dood

Een filmdocumentaire over Signi Zoekhonden

Documentaire:’Zoek!’ Signi zoekt met haar honden naar vermiste mensen.
De honden zijn speciaal getraind in het herkennen van de geur van de dood. Dankzij hun inzet, worden veel lichamen teruggevonden en maken ze een einde aan de onzekerheid waarin achterblijvers leven.

Bekijk Zoek! HIER

Sluit popup

Help Signi Helpen!

Al het geld uit giften of donaties komt direct ten goede aan zoekacties naar vermiste personen.

Pin It on Pinterest

Share This