0 items

Brabantse speurhonden gaan doden zoeken onder puin Filipijnen
Publicatie: donderdag 21 november 2013 Geert van de Kamp

DE RIPS – Hulpverleners van de Brabantse stichting zoekhonden Signi zijn donderdag vertrokken naar de Filipijnen. Het team bestaat uit drie hondengeleiders en vier speurhonden. Zoals bekend zijn de Filipijnen zwaar getroffen door natuurgeweld. Het team gaat vooral zoeken naar stoffelijke overschotten die onder het puin liggen.

De hulpverleners van Signi uit De Rips gaan mee met een vrachttoestel van de KLM. Dat toestel is donderdag rond vijf uur vertrokken en heeft behalve het Signi-team ook hulpgoederen aan boord voor de slachtoffers in de getroffen gebieden.

Janette Kruit is één van de begeleiders. Vanwege de aard van de ramp en de tijd tussen de orkaan en de aankomst van de honden denkt het team niet veel levende slachtoffers te vinden. “Toch wil je weten waar iemand blijft en afscheid kunnen nemen”, vertelt Kruit. “Die zekerheid willen wij de mensen bieden.”

Nederlandse speurhonden onderweg naar Filipijnen

Drie hondengeleiders en vier speurhonden zijn onderweg naar de Filipijnen. Een hulptransport van KLM vervoerd de honden naar naar het door een orkaan getroffen land, meldde een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij.

De zoekhonden van de Brabantse stichting Signi zijn getraind op het zoeken naar vermiste mensen in rampgebieden, levend of dood. De honden werden al eerder ingezet bij rampen in het buitenland, zoals in Japan dat in 2011 werd getroffen door een tsunami en in 2010 in Haïti nadat het land werd getroffen door een zware aardbeving.

Derde hulptransport
Vrijdag vertrok het derde hulptransport vanuit Nederland naar de Filipijnen. In het vliegtuig zaten ook hulpgoederen van Unicef en het Rode Kruis waaronder medicijnen, tenten, speelgoed en schoolspullen. Ook vervoerde het toestel zogeheten shelter toolkits. Daarin zitten touwen en andere onderdelen waarmee mensen zelf een onderkomen in elkaar kunnen zetten.

De eerste twee hulpvluchten waren militaire vliegtuigen. Die vervoerden onder meer noodhulpgoederen, dekzeilen, lampen, drinkwatermateriaal, drinkwaterzuivering, en jerrycans. De eerste vertrok op 14 november. Het tweede defensievliegtuig vertrok afgelopen donderdag.

De vliegtuigen blijven doorgaans maar kort in de Filipijnen om snel plaats te kunnen maken voor andere hulpvluchten. Het KLM toestel dat in de nacht van vrijdag op zaterdag aankwam, was binnen 1 uur en 15 minuten gelost en is inmiddels alweer teruggekeerd naar Nederland.

© ANP/redactie

Zoekhonden De Rips helpen bij bergen lichamen na ramp Filipijnen: ‘Zelden zoiets meegemaakt’
Publicatie: dinsdag 26 november 2013 – 08:51 | Auteur: Peter de Bekker

TACLOBAN – Na één dag hebben de speurhonden van Janette Kruit uit De Rips in de Filipijnen al ruim veertig lichamen gelokaliseerd. Sinds de tyfoon Haiyan over de eilanden raasde, worden er duizenden mensen vermist. De stichting Signi Zoekhonden helpt bij het zoeken.

“In het gebied dat ons is toegewezen, liggen verschrikkelijk veel lichamen”, vertelt Kruit. “Twintig lichamen kunnen zo geborgen worden. Zeker twintig andere lichamen liggen in de rommel. Daar moet groter materieel voor komen, dat gaat met de hand niet lukken.”

‘Sommige lichamen ruiken enorm’

De honden van Signi Zoekhonden zijn getraind in het zoeken naar vermiste mensen in rampgebieden, levend of dood. De honden werden al eerder ingezet in Japan, na de tsunami van 2011, en in Haïti. Daar was in 2010 een zware aardbeving.

“We hebben zelden meegemaakt dat de lichamen zo in het zicht liggen. Tenminste, in het zicht… Je ziet ze pas als de honden ze gelokaliseerd hebben, want ze gaan op in het terrein. Je zou er soms zo langs lopen. Sommige lichamen ruiken enorm, maar andere ruik je amper. De honden hebben dus een hele grote toegevoegde waarde.”

Aan de bak

De stichting Signi Zoekhonden blijft tot 2 december op de Filipijnen. “We kunnen dus nog een paar dagen flink aan de bak”, weet Kruit. “En dat zijn we ook van plan.”

Speurhonden hebben direct succes

De Nederlandse speurhonden in de Filipijnen hebben direct succes. Medewerkster Janette Kruit liet weten dat ze al tientallen locaties hebben gevonden waar hoogstwaarschijnlijk doden onder puin of afval liggen.

De speurneuzen van de stichting Signi zoekhonden vallen in goede aarde bij de hulpdiensten in Tacloban. De commandant van de plaatselijke brandweer liet weten blij te zijn met de hulp van het Nederlandse team. Ze verwachten in Tacloban en de omliggende gebieden nog zo’n 4.000 lijken te vinden, ze gaan er niet van uit dat er nog overlevenden gevonden gaan worden.

Nederlandse speurhonden zoeken in Filipijnse woestenij

Nederlandse speurhonden zijn maandagmiddag (plaatselijke tijd) op de Filipijnen begonnen met het helpen zoeken naar vermisten. Vier honden en drie begeleiders van de Brabantse stichting Signi Zoekhonden speuren in de door natuurgeweld getroffen stad Tacloban tussen de rommel en het wrakhout naar lichamen van slachtoffers.

Medewerkster Janette Kruit spreek van een ‘woestenij’. “Er is veel kapot, er is veel leed en er zijn veel gedupeerden.”

Overlevenden verwacht het team, dat vrijdag met een hulptransport van de KLM naar het land vertrok, niet te vinden. De watersnood die met de tyfoon gepaard ging, was daarvoor te verwoestend.
1900 doden
In de regio Tacloban zijn al 1900 doden geborgen. Maar er zijn mogelijk nog ongeveer 2000 vermisten in het gebied. Het is zaak lichamen snel te bergen om uitbraak van ziektes te voorkomen.

De hulpverlening is door de autoriteiten enorm goed georganiseerd, vindt Kruit. “Ik heb het na een ramp zelden zo gestructureerd meegemaakt.’’

De honden zijn getraind op het zoeken naar vermiste mensen in rampgebieden, levend of dood. De honden werden al eerder ingezet bij rampen in het buitenland, zoals in Japan dat in 2011 werd getroffen door een tsunami en in 2010 in Haïti, waar een zware aardbeving was.

Bron: ANP

Nederlandse speurhonden hadden het zwaar in Filipijnen

TACLOBAN (ANP) – Nederlandse speurhonden hebben zaterdag op de Filipijnen voor het laatst gezocht naar slachtoffers van de cycloon die het land ruim 3 weken geleden trof.

In totaal hebben ze de afgelopen week ongeveer 50 doden gevonden. Daarnaast werden nog eens 50 tot 60 plekken gemarkeerd waar waarschijnlijk doden onder de rommel en het puin liggen.

Dat zei medewerkster Janette Kruit van de stichting Signi Zoekhonden. Die zocht sinds maandagmiddag met vier honden en drie begeleiders in de stad Tacloban naar doden.

Zwaar
Het zoeken was ,,extreem zwaar” voor mens en hond. ,,Zo zwaar heb ik het nog niet eerder meegemaakt. Dat kwam door de enorme hitte in combinatie met de grote hoeveelheid wrakhout en rotzooi, waarop het vreselijk moeilijk lopen was”, vertelt Kruit. ,,De honden moesten geregeld een auto met airco in om bij te komen.”

Bergingsteams bestaande uit Filipino’s, Zuid-Koreanen en Mexicanen hebben de gevonden doden geborgen. Volgens Kruit is er een gebrek aan bergingsmateriaal als graafmachines en bulldozers, waardoor het bergen van de lichamen minder vlot verloopt.

Nog veel mensen onder puin
Het Nederlandse team, dat bestaat uit vrijwilligers die in Nederland weer aan de slag moeten, verlaat het land met een bezwaard gevoel. ,,Er liggen in deze stad en omliggende regio nog verschrikkelijk veel mensen onder het puin. Er is hier zeker nog tot februari werk. Nieuwe hondenteams zijn er niet in Tacloban’’, weet Kruit.

Het aantal doden door de tyfoon op de Filipijnen bedraagt zeker 5500. Bijna 1800 mensen worden nog vermist, lieten de autoriteiten woensdag weten.

De Nederlandse ploeg is in elke geval blij met haar werk ,,een druppel’’ te hebben bijgedragen. ,,We hebben doden gevonden. Daar zijn we voor gekomen. Maar op het laatst zaten we er wel doorheen.”

Het markeren van plekken waar waarschijnlijk nog doden liggen, gebeurt door lange stokken met rood-witte linten in het puin te steken. Daar moet met machines dieper worden gegraven om te kijken of er iemand ligt.

De Nederlandse honden werden al eerder ingezet bij rampen in het buitenland, zoals in Japan, dat in 2011 werd getroffen door een tsunami, en in 2010 na een zware aardbeving in Haïti.

Speurhonden Filipijnen zijn klaar met zoeken
Nederlandse speurhonden hebben zaterdag op de Filipijnen voor het laatst gezocht naar slachtoffers van de cycloon die het land ruim drie weken geleden trof.

In totaal hebben ze de afgelopen week ongeveer 50 doden gevonden. Daarnaast werden nog eens 50 tot 60 plekken gemarkeerd waar waarschijnlijk doden onder de rommel en het puin liggen.

Dat zei medewerkster Janette Kruit van de stichting Signi Zoekhonden. Die zocht sinds maandagmiddag met vier honden en drie begeleiders in de stad Tacloban naar doden.

Het zoeken was ”extreem zwaar” voor mens en hond. ”Dat kwam door de extreme hitte in combinatie met de grote hoeveelheid wrakhout en rotzooi, waarop het vreselijk moeilijk lopen was”, vertelt Kruit. ”De honden moesten geregeld een auto met airco in om bij te komen.”

Bergingsteams bestaande uit Filipino’s, Zuid-Koreanen en Mexicanen hebben de gevonden doden geborgen. Volgens Kruit is er een gebrek aan bergingsmateriaal als graafmachines en bulldozers, waardoor het bergen van de lichamen minder vlot verloopt.

Gevoel
Het Nederlandse team, dat bestaat uit vrijwilligers, verlaat het land met een bezwaard gevoel. ”Er liggen in deze stad en omliggende regio nog verschrikkelijk veel mensen onder het puin.”

“Toen we hier begonnen, schatten de autoriteiten het aantal vermisten nog op 4000. Er is hier zeker nog tot februari werk. Nieuwe hondenteams zijn er niet in Tacloban’’, weet Kruit.

Druppel
Het aantal doden door de tyfoon op de Filipijnen bedraagt zeker 5500. Bijna 1800 mensen worden nog vermist, lieten de autoriteiten woensdag weten.

De Nederlandse ploeg is in elke geval blij met haar werk ”een druppel’’ te hebben bijgedragen. ”We hebben doden gevonden. Daar zijn we voor gekomen. Maar op het laatst zaten we er wel doorheen.”

Het markeren van plekken waar waarschijnlijk nog doden liggen, gebeurt door lange stokken met rood-witte linten in het puin te steken. Daar moet met machines dieper worden gegraven om te kijken of er iemand ligt.

Zoekhondenteam terug uit Filipijnen
donderdag 12 december 2013 – 10:31|

DE RIPS – Het team van de stichting Signi Zoekhonden uit de Rips is dinsdag 3 december teruggekeerd van de Filipijnen. Daar zocht het team met vier zoekhonden naar slachtoffers van de cycloon Haiyan, die op 8 november over de eilanden trok. Janette Kruit van Signi: “De brandweer was superblij met de komst van de honden. Hulpverleners kunnen zelf niet op de geur afgaan. Het stinkt er overal; er zijn niet alleen veel mensen maar ook veel dieren omgekomen in het gebied. Honden kunnen de geuren beter onderscheiden.”

Het team, bestaande uit Janette Kruit en Esther van Neerbos uit De Rips en Saad Attia uit Huizen, vertrok vrijdag 22 november met een toestel van KLM Cargo naar Cebu. Vandaar reisden ze door naar Ormoc, waar de zoektocht door de brandweer gecoördineerd werd.
Janette Kruit: “Het was zwaar voor de honden. Er waren veel meer geuren dan ze gewend zijn. Bovendien was het er 34 graden en was het op sommige plaatsen ontzettend drassig. Maar onze honden willen heel graag werken. Zodra het eerste lichaam gevonden was, was er het besef: oh ja, dit is wat er van ons verwacht wordt.”
De lichamen die zichtbaar waren, vaak was er alleen een been of een arm in zicht, konden direct geborgen worden. Dikwijls gaven de honden ook plaatsen aan, waar zonder zwaar gereedschap of machines door het puin geen doorkomen was. Die locaties werden door de brandweer gemarkeerd om er op een later tijdstip te gaan zoeken.
Janette Kruit en Esther van Neerbos zijn in het dagelijkse leven beiden werkzaam in Dierenkliniek Bakel. Voor Signi verzorgen zij de coördinatie voor de inzet van zoekhonden, duikers en sonar- en vaarteams bij het opsporen van zowel levenden als overleden, vermiste mensen.
In hun vrije tijd, meestal in het weekend of op zomeravonden, sporen ze met hun honden verdronken of vermiste personen op in heel Nederland en in rampgebieden. Samen met Saad Attia verzorgen ze de opleiding van de honden, voornamelijk Mechelse herders, die ze ook zelf fokken. Momenteel hebben ze zes zoekhonden, die ingezet kunnen worden.
Het team van Signi Zoekhonden is volgens Janette Kruit te klein om bijvoorbeeld een bos van enkele hectare te doorzoeken. Daarom zoekt het team meestal op het water. Daarnaast kunnen de honden ingezet worden om een spoor te volgen wanneer iemand nog maar kort vermist is, bijvoorbeeld een demente oudere die zich verlopen heeft. Iedereen in Nederland kan een beroep doen op het team. Voor informatie: www. Zoekhonden.com.
Janette Kruit: “Wij werken uitsluitend op non-profit basis, het is allemaal vrijwilligerswerk.” Inzet in een rampgebied als op de Filipijnen of bij de tsunami’s op Sri Lanka en Thailand, orkaan Katharina in Amerika en aardbevingen in Pakistan, China, Haïti en Japan waar het team actief was, is volgens de dierenartsassistente dan ook maximaal eens per jaar mogelijk.
Kruit: “Met de reis is al snel een paar duizend euro gemoeid. Op de locatie zelf zijn we volkomen self supporting. We nemen ons eigen eten en een tent mee. Voedsel dat we over hebben en de tent laten we na afloop achter. Daar is altijd wel een goede bestemming voor te vinden.”

http://www.hartvannederland.nl/nederland/2013/zoekhonden-terug-uit-de-filipijnen/

 

Zoek! De vrouw, de hond en de dood

Een filmdocumentaire over Signi Zoekhonden

Documentaire:’Zoek!’ Signi zoekt met haar honden naar vermiste mensen.
De honden zijn speciaal getraind in het herkennen van de geur van de dood. Dankzij hun inzet, worden veel lichamen teruggevonden en maken ze een einde aan de onzekerheid waarin achterblijvers leven.

Bekijk Zoek! HIER

Sluit popup

Help Signi Helpen!

Al het geld uit giften of donaties komt direct ten goede aan zoekacties naar vermiste personen.

Pin It on Pinterest

Share This