0 items

Het Nieuwe Meer
Geplaatst op 9 juli 2013 door Mike Rooijackers

De Signi Zoekhondengroep heeft in De Nieuwe Meer in Amsterdam mogelijk het lichaam van een in 2011 verdwenen duiker Peter Leewis, gelokaliseerd. Het lichaam is dinsdagavond om 18.15 uur door de Koninklijke Marine aan land gebracht.

Duikers van de Koninklijke Marine hebben op aanwijzing van mensen van Signi het lichaam in duikkleding op een diepte van 23 meter in het meer gevonden. De identiteit van het gevonden lichaam moet nu nog worden vastgesteld door middel van forensisch onderzoek. De familie van de vermiste duiker is door de politie geïnformeerd over de vondst.

Eerdere zoekacties zonder resultaat
De Amstelveense man raakte in november 2011 vermist in De Nieuwe Meer tijdens een groepsduik. Een grootschalige zoekactie van de politie en de Marine bleef toen zonder resultaat.
De vrijwilligers van de Signi Zoekhondengroep zijn daarna blijven doorzoeken naar de verdwenen duiker, zij boekten afgelopen zaterdag plotseling resultaat. Met behulp van hun honden en sonarapparatuur wisten ze een lichaam met duikflessen te traceren op zo’n 23 meter diepte.

Een van meest intensieve zoektochten van Signi zoekhonden, is de vermissing van een duiker in het Nieuwe Meer in Amsterdam.

Al vrij snel na de vermissing in november 2011, zocht Signi met haar honden het ijskoude water af met de honden. De kou, diepte, luchtpompen en onderstroom bemoeilijkte de zoektochten. 

Duiker vermist in De Nieuwe Meer
20 nov 2011 13:22

AMSTERDAM Een sportduiker is sinds zondagochtend vermist in De Nieuwe Meer.

De duiker was met een groep aan het duiken en werd op een gegeven moment vermist. Zijn mededuikers sloegen rond 11.30 uur alarm.

Duikers van politie en brandweer zijn een zoekactie begonnen op en in het water. Het zoeken wordt bemoeilijkt door de mist. Om 15.00 uur was de man nog steeds niet gevonden en werd de zoekactie gestaakt, meldde een woordvoerster van de politie.

De hulpdiensten overwegen om maandag sonarapparatuur in te gaan zetten om het lichaam van de duiker te kunnen vinden. In dat geval zal er sprake zijn van een bergingsactie, omdat er weinig hoop meer is dat de duiker nog leeft.

Signi zoekhonden kon met haar honden een relatief klein gebied afbakenen, waar de honden het lichaam konden ruiken. Sonarren en duiken werden vervolgens sterk bemoeilijkt door een diepte van meer dan 20 meter in het gebied.

Zoekactie duiker Nieuwe Meer gestaakt
06 jan 2012

AMSTERDAM De zoekactie naar de vermiste 55-jarige duiker in De Nieuwe Meer in Amsterdam is definitief gestaakt.

De sportduiker is sinds zondagochtend 20 november vermist. De afgelopen weken is er gezocht met sonarapparatuur, speciale zoekhonden en er is gedregd. De zoekactie naar de duiker gebeurde in samenwerking met leden van een duikteam, de marine en de politie.

De acties bleken tevergeefs en zijn nu definitief gestaakt.

In het begin van dit jaar nam Technodiving een deel van het sonarwerk voor zijn rekening en kon m.b.v. een Blue View en een verlenging van de Humminbird het hele gebied in kaart brengen.
Signi zoekhonden kon zo haar sonarbeeelden in de juiste context afzoeken. N.a.v. hiervan volgende nog verschillende duikacties.


Tijdens alle zoekacties ondersteunde Krobo maritiem met diverse boten en schippers.

Later dit jaar werd het Signi duik team ingezet om met een grote groep duikers een groot gebied onder water uit te kammen.


 

Gedurende deze zoekacties en na bevestiging van de honden, kon het af te zoeken gebied steeds verder verkleind worden.

 


De sonarbeelden en de aanwijzingen van de honden bleven prikkelen.

In 2012, na een jaar vermissing, met nog steeds goede aanwijzingen van de honden en nieuwe sonarbeelden, heeft het Signi Duik team weer nieuwe zoekpogingen gedaan.

T.g.v. de diepte, harde wind, sonarvertraging, G.P.S. marches heeft dit nog niet tot een resultaat kunnen leiden.
Desondanks werd de zoekactie verder vervolgd in 2013…

Hernieuwde zoekactie nieuwe meer 25 mei 2013
Op 25 mei 2013 zocht Signi zoekhonden opnieuw op het nieuwe meer naar de vermiste duiker. Ondanks dat er door de ideale weersomstandigheden en veel zicht, een groot gebied afgedoken kon worden leidde dit helaas niet tot een resultaat. Wel kon net buiten het zoekgebied weer een nieuw sonarbeeld vastgelegd worden, wat een nieuwe zoekactie mogelijk zou maken.

Doorbraak vermissing Nieuwe meer 6.Jul.2013
Op zaterdag 6 juli 2013 herpakte Signi zoekhonden de zoekactie naar de vermiste duiker op het nieuwe meer. Een vermissing sinds 2011.
Tijdens de zoekactie werd het sonarbeeld, verkregen tijdens de zoekactie met het Signi Duik Team in mei 2013, opnieuw opgezocht.
Gedurende de zoekactie werd Signi bijgestaan door EBS marine service met een Yellowfin, geavanceerde sonarapparatuur gecombineerd met een sleepvis.

Naast het opslaan van de coördinaten van de sonarbeelden werd ook het gebied goed in kaart gebracht, voor de oriëntatie van de duikers.
Nadat Signi zich overtuigd had van de sonarbeelden en de locatie ervan, werd alles overgedragen aan de Marine en recherche Amsterdam. Dit voor een vervolgonderzoek van de marine.


Vervolgens werd het sonarobject afgeboeit met een zichtbare ankerplaats voor de sonar.


Na verificatie van de positie van de boei m.b.v. de sonar kon de onderwatercamera ingezet worden.

De onderwatercamera maakte eerst mooie opnames van het nabij gelegen wrak, zodat identificatie hiervan door de duikers op een later tijdstip makkelijker zou zijn.

Ook werd het sonarobject met de camera in beeld gebracht, dit tezamen met de sonarbeelden gaf voldoende bevestiging voor een officieel vervolg hiervan door marineduikers.

Een officiële verificatie van de bevindingen van Signi met de onderwaterrobot van de marine heeft op dinsdag 9 juli 2013 plaatsgevonden…..

Vermiste duiker Nieuwe meer na bijna 2 jaar dankzij Signi zoekhonden teruggevonden 9.Jul.2013

De Signi Zoekhondengroep uit Brabant heeft vrijwel zeker het lichaam van de in 2011 verdwenen duiker Peter Leewis gelokaliseerd.

Honden van de stichting Signi Zoekhondengroep zochten ook naar overlevenden na de aardbeving in Haïti in 2010. De honden hebben nu het lichaam van de vermiste Leewis gelokaliseerd.

Duikers van de Koninklijke Marine zijn momenteel bezig met het bergen van een stoffelijk overschot in De Nieuwe Meer bij Amsterdam. Leewis raakte daar in november 2011 vermist tijdens een groepsduik.

De vrijwilligers van Signi zochten al ruim vijftien keer eerder vergeefs op De Nieuwe Meer naar de verdwenen duiker en boekten afgelopen zaterdag plotseling resultaat toen zij met hun honden en sonarapparatuur een lichaam  wisten te traceren.

“De zoekacties waren altijd moeizaam omdat het er erg diep is”, aldus Janette Kruit van Signi. “Het lichaam ligt op zo’n 23 meter diepte. Omdat wij zaterdag zelf geen duikploeg tot onze beschikking hadden, hebben we de recherche en de Koninklijke Marine gewaarschuwd en de zaak overgedragen.”

AMSTERDAM –  di 09 jul 2013, door Jolande van der Graaf

Op 9 juli 2013 werd eindelijk, na 20 maanden, het lichaam van Peter Leewis geborgen. De marine kon o.b.v. de aangeleverde sonarbeelden het lichaam m.b.v. een onderwaterrobot, opnieuw in beeld brengen, om vervolgens tot berging over te gaan.
Signi zoekhonden wenst familie en vrienden van Peter Leewis veel sterkte toe met het verlies…

Zoek! De vrouw, de hond en de dood

Een filmdocumentaire over Signi Zoekhonden

Documentaire:’Zoek!’ Signi zoekt met haar honden naar vermiste mensen.
De honden zijn speciaal getraind in het herkennen van de geur van de dood. Dankzij hun inzet, worden veel lichamen teruggevonden en maken ze een einde aan de onzekerheid waarin achterblijvers leven.

Bekijk Zoek! HIER

Sluit popup

Help Signi Helpen!

Al het geld uit giften of donaties komt direct ten goede aan zoekacties naar vermiste personen.

Pin It on Pinterest

Share This