0 items

Nog steeds vermist: Herbert Raats

Sinds 28 januari wordt de 51-jarige Herbert Raats vermist vanaf de Kreeftwater in Barendrecht. De politie heeft direct groot alarm geslagen omdat hij zijn woning in depressieve toestand heeft verlaten.

De man draagt een rode ski-jas, zwarte bergschoenen, een bril en heeft mogelijk een blauwe rugzak bij zich. Hij verliet zijn woning in een VW Passat Stationmodel 53-NNP-8. Deze is inmiddels teruggevonden aan de Wilhelminapier, van de man ontbreekt nog elk spoor.

Op diezelfde 28 januari is Herbert Raats volgens de politie in zijn auto nog geflitst op de Stadionweg in Rotterdam Zuid. Na een zoektocht in de omgeving ontdekte zijn echtgenote maandagmiddag zijn auto op de parkeerplaats van Hotel New York aan de Wilhelminapier. Onder de voorruit zaten sinds de dag van de vermissing meerdere parkeerboetes.

De familie van Herbert Raats heeft een handgeschreven brief gevonden waarin hij aangeeft een einde aan zijn leven te willen maken. Maar volgens een woordvoerder van de familie bestaan daar grote twijfels over, omdat Raats nooit eerder met depressieve klachten naar buiten is gekomen. Raats is algemeen directeur van internationaal bedrijf in Nieuwegein.

Op zaterdag 9 februari 2013 zette Signi zoekhonden haar honden in voor de vermissing Herbert Raats. Hierbij verwezen de honden vanaf een hoge kade, bij het new York Hotel, in de Nieuwe Maas. N.a.v. deze bevinding plande Signi zoekhonden een nieuwe zoekactie in de maas met honden, sonar en duikers.

Op zaterdag 16 februari  2013 zocht Signi zoekhonden de Nieuwe maas af in Rotterdam n.a.v. de aanwijzingen van de honden op 9 februari. De zoekactie was n.a.v.  de aangetroffen auto van Herbert Raats op de kade.

De honden gaven nu vanaf de boot, dezelfde verwijzing als de week ervoor.
Op vrijwel dezelfde plaats kon op enkele meters van de kade een sonarbeeld gevonden worden.

Het Signi Duik Team kon ingezet worden. Tijdens de zoekactie werd Signi bijgestaan door de waterpolitie en de Havendienst om de scheepvaart veilig te laten passeren.
De duikers zochten met een speciale techniek, forward guiding, het gebied rondom de geplaatste boei af. Dit om zo voorzichtig mogelijk het zwevende lichaam te benaderen. Het zicht was slechts 20 cm.
Helaas verplaatste het lichaam nog voor de duiker de  boei kon bereiken. Een nieuw zoekplan werd ingezet, maar door de beperkte tijd t.g.v. het opkomende tij en moeilijke omstandigheden, niet meer goed uitvoerbaar. Een nieuwe zoekactie werd gepland.

Op 2 maart 2013 werd weer afgereisd naar Rotterdam om voorbereidingen te treffen voor de zoekactie van de volgende dag. De honden zochten langs de meters hoge kade naar een spoor van de vermiste man. Al vrij snel sloegen de honden aan en kon weer een locatie voor de zoekactie voor de volgende dag vastgesteld worden.

Op zondag 3 maart 2013 werd met de honden, de sonar en het Signi Duik Team gezocht in de Nieuwe Maas in Rotterdam. Hierbij werd op de plaats van de verwijzing, van de verschillende honden, een duidelijk sonarbeeld waargenomen. Dit sonarbeeld kon pas afgeboeid worden op het moment dat de stroming op haar minst was, daar het sonarbeeld in het stromende water niet op haar plaats bleef. 3 Duikers werden achtereenvolgens ingezet. Ondanks het zeer slechte zicht onder water, werd de plaats voor de boei intensief afgezocht. Helaas bleek dat reeds bij de eerste zoekslagen, het sonarbeeld 7 meter richting de kade verplaatst was. Deze geringe verplaatsing was in eerste instantie, tijdens het intensieve duiken, niet zichtbaar. Helaas was de verplaatsing te groot, om een positief resultaat, onder dergelijke slechte omstandigheden, te verkrijgen. De bevindingen zijn vervolgens overgedragen aan de havenpolitie. Hierbij werd een boei achtergelaten en werden de sonarbeelden overhandigd.

Op zondag 17 maart 2013 zocht Signi zoekhonden opnieuw langs de Maaskade in Rotterdam naar een spoor van de vermiste man. Helaas kon dit keer geen duidelijke verwijzing van de honden meer waargenomen worden en ook de sonar leverde geen nieuwe aanknopingspunten op. Wel roken de honden nog een restspoor in oostelijke richting.

Voor de zekerheid, werd op de plaats waar de honden nog (rest)geur waarnamen, onder de beschoeiing van de kade gedoken, om alle mogelijke scenario’s uit te sluiten.

Helaas bleek de zoekactie in de Nieuwe Maas geen resultaat op te leveren, ook konden geen nieuwe aanwijzingen meer gevonden worden voor een vervolg zoekactie. Dit tot zeer onze spijt voor de familie.

Op 19 juni 2013 werd eindelijk het lichaam van Herbert Raats geborgen op enkele honderden meters afstand ten oosten, van de richting, waar de honden de laatste keer het restspoor nog hadden geroken.

Dode man blijkt vermiste Herbert Raats
20-06-2013

De dode man die woensdag werd gevonden in het water van de Koningshaven in Rotterdam is de al maanden vermiste Herbert Raats. De 51-jarige man uit Barendrecht was eind januari voor het laatst gezien toen hij zijn huis verliet.

Familie en politie zochten daarna tevergeefs op en langs de Oude Maas tussen Heerjansdam en Spijkenisse. Ook deelde de familie flyers en posters uit in winkelcentrum Nesselande. Zijn auto werd later gevonden op de parkeerplaats van Hotel New York.

Zijn lichaam werd woensdag uit het water van de Koningshaven op Rotterdam-Zuid gehaald. De politie gaat niet uit van een misdrijf. Raats was algemeen directeur van een internationaal bedrijf in Nieuwegein.


Signi zoekhonden wenst familie, vrienden en collega’s van Herbert Raats veel sterkte toe met ‘t verlies….

Zoek! De vrouw, de hond en de dood

Een filmdocumentaire over Signi Zoekhonden

Documentaire:’Zoek!’ Signi zoekt met haar honden naar vermiste mensen.
De honden zijn speciaal getraind in het herkennen van de geur van de dood. Dankzij hun inzet, worden veel lichamen teruggevonden en maken ze een einde aan de onzekerheid waarin achterblijvers leven.

Bekijk Zoek! HIER

Sluit popup

Help Signi Helpen!

Al het geld uit giften of donaties komt direct ten goede aan zoekacties naar vermiste personen.

Pin It on Pinterest

Share This