0 items

Op zaterdag 1 september 2012 zocht Signi zoekhonden naar een vermiste Lockheed Hudson met mogelijke bemanning aan boord, op het IJsselmeer. Dit op verzoek van een lid van defensie, met een particulier onderzoek, voor nabestaanden.

Daar Signi gedurende een eerdere zoekactie een vliegtuigwrak in het IJsselmeer had gevonden, dankzij de sonar en de honden, wilde Signi hier nader onderzoek naar voeren.

Voor deze zoekactie stelde Krobo maritiem 2 boten ter beschikking met bemanning. Technodiving verzorgde het sonarwerk en een vakkundig duikteam.

Na verwijzing van de honden en lokalisatie met de sonar werd het wrak verder bestudeerd. 

Op de sonar konden we, aan het aantal motoren zien, dat het vermoedelijk om een ander vliegtuig ging, dan waar we naar op zoek waren.

Natuurlijk werd het wrak door de duikers wel verkend, daar het een onbekend wrak was en nooit eerder onderzocht was op slachtoffers.

De duikers konden in het donkere water de benzinetank met een identiek nummer erop naar boven halen. Hieraan zou later het vliegtuig met mogelijke bemanning geïdentificeerd kunnen worden.

Helaas bleek later deze benzinetank bij een ander vliegtuig te horen. Ondertussen waren alle bevindingen over gedragen naar defensie, die een onderzoek startte.

Messerschmitt in IJsselmeer gevonden
05 oktober 2012.

Op aanwijzing van een groep civiele duikers heeft Defensie in het IJsselmeer, ter hoogte van het monument op de Afsluitdijk, een Messerschmitt Bf 109 aangetroffen. De krijgsmachtdelen werkten afgelopen week nauw samen om het eenmotorige vliegtuigje te identificeren en de wapens en munitie veilig te stellen. Er zijn geen stoffelijke resten gevonden.

Een civiel team, dat zocht naar een vermiste Lockheed Hudson uit de Tweede Wereldoorlog, stuitte in plaats van de verwachte tweemotorige Lockheed, op de Duitse Messerschmitt. De duikers concludeerden dat aan de hand van gegevens op de brandstoftank.

Omdat geïnteresseerde sportduikers al gauw op de hoogte waren van de positie van het vliegtuigje, kwam Defensie snel in actie. Mogelijke wapens en munitie aan boord kunnen, zoals in het verleden bleek, leiden tot gevaarlijke situaties.

Gevonden munitie

Een samengesteld team bestaande uit de Defensie Duikgroep van de marine, de bergingsdienst van de luchtmacht, de Explosieven Opruimingsdienst Defensie en de Bergings- en Identificatie Dienst van de landmacht, werkte aan het project. De marine stelde ook het duikvaartuig Argus beschikbaar. “We hebben veel munitie en wapens gevonden”, zegt majoor Arie Kappert, stafofficier Vliegtuigberging. Delen van het wrak zijn naar boven gehaald. Defensie probeert aan de hand daarvan het vliegtuigje te identificeren, om zodoende duidelijkheid te verkrijgen over de bemanning.

De Messerschmitt Bf 109 was een Duits jachtvliegtuig, dat de Luftwaffe tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikte. De toestellen waren licht, aerodynamisch efficiënt en klein. Grootste voordeel van het vliegtuigje was de brandstofinjectie van de motor. Hierdoor kon de Messerschmitt makkelijker op de kop vliegen en duikvluchten maken.

Foto: Ministerie van Defensie

Nader onderzoek van defensie leverde veel munitie op. Helaas nog geen stoffelijke resten. Later zou verder gezocht worden naar het specifieke nummer van het vliegtuig, zodat meer informatie over de bemanning achterhaald kan worden.

Helaas worden nog vele schepen en vliegtuigen, die gevonden zijn door duikers, als “onbekend” gehouden. De wrakken worden gebruikt voor sensatieduiken of het verwijderen van onderdelen voor verkoop. Beseft wordt niet, dat bij elk “vermist” vliegtuig of scheepswrak, nabestaanden horen, waarvoor het van essentieel belang is dat deze mensen hun dierbare kunnen begraven en dat ze kunnen achterhalen wat er gebeurt is. Defensie heeft een heel goed systeem, waar al deze vermissingen in kaart gebracht zijn. Van groot belang is dan ook, dat zij op de hoogte gebracht worden van een vondst, zodat zij de nabestaanden kunnen verwittigen!

Naast het identificeren van het vliegtuigwrak besteedde Signi op 1 oktober 2012 ook de nodige aandacht aan een andere vermissing op het IJsselmeer. Deze zaak is inmiddels opgelost (zie: vermissing Kreileroord)

Zoek! De vrouw, de hond en de dood

Een filmdocumentaire over Signi Zoekhonden

Documentaire:’Zoek!’ Signi zoekt met haar honden naar vermiste mensen.
De honden zijn speciaal getraind in het herkennen van de geur van de dood. Dankzij hun inzet, worden veel lichamen teruggevonden en maken ze een einde aan de onzekerheid waarin achterblijvers leven.

Bekijk Zoek! HIER

Sluit popup

Help Signi Helpen!

Al het geld uit giften of donaties komt direct ten goede aan zoekacties naar vermiste personen.

Pin It on Pinterest

Share This