0 items

Scheepsbemanning vermist op IJsselmeer

Reddingswerkers hebben afgelopen nacht op het IJsselmeer met man en macht gezocht naar twee bemanningsleden van een gezonken werkscheepje. Dit meldt de kustwacht.

Het scheepje zonk gisteravond op ongeveer 6 kilometer van Den Oever. Marineduikers doorzochten het 12 meter lange scheepje, maar konden de twee bemanningsleden niet vinden. Daarop werd de zoekactie in de vroege ochtend gestaakt. Vandaag wordt verder gezocht.

Man IJsselmeer dood gevonden

Donderdag 23 feb 2012 Gisteravond werd met verschillende reddingsboten en een helikopter gezocht naar vermiste opvarenden.

In het IJsselmeer is het lichaam gevonden van een van de twee mannen die sinds gisteravond werden vermist. Een politiehelikopter wist het lichaam te lokaliseren waarna duikers hem hebben geborgen. De identiteit is nog niet vastgesteld.

Het schip van de mannen, een duw- en sleepboot van 12 meter lang, kwam rond half acht gisteravond in de problemen en maakte water.

Na een urenlange zoekactie bleek dat de boot was gezonken. De twee Nederlandse mannen waren vanuit Harlingen via de sluis van Kornwerderzand het IJsselmeer opgevaren.

Zoektocht
Het schip werd gevonden 6 kilometer ten noordoosten van Den Oever in Noord-Holland. Tot een uur of vier vannacht hebben ook duikers van de marine naar de opvarenden gezocht.

De zoektocht naar het andere slachtoffer gaat nog verder.

Zoektocht vermiste man hervat

zondag 26 feb 2012
Op het IJsselmeer wordt nog 1 persoon van de tweekoppige bemanning van een scheepje vermist.
De politie zoekt vandaag opnieuw naar de man die sinds woensdag op het IJsselmeer wordt vermist. Hij verdween samen met zijn collega.

De twee wilden vanuit Harlingen via Amsterdam naar Zevenbergen varen. Hun kleine duw- en sleepboot kwam op het IJsselmeer in de problemen.

Donderdag vond een politiehelikopter het lichaam van één van de twee bemanningsleden, een 48-jarige man van Texel, in het water.

Naar de ander, een 47-jarige man uit Zevenbergen, wordt sindsdien iedere dag gezocht door boten van de waterpolitie en de kustwacht. Ook wordt sonarapparatuur gebruikt om het lichaam van de man op te sporen.

Op zondag 26 februari zocht Signi zoekhonden op het IJsselmeer naar het tweede slachtoffer van het ongeluk van het scheepje TB2 op het IJsselmeer.

Signi zoekhonden kon verder zoeken, na informering van de K.N.R.M. Medemblik, die op de avond van de vermissing met de intensieve zoektocht gestart waren.

Terwijl de honden, die dag, een zoekslag maakten vanaf Den oever richting de locatie van de vindplaats van het scheepswrak, zocht Krobo maritiem de volledige afsluitdijk af met de andere boot.
Na 6 kilometer varen sprong de eerste hond overboord t.h.v. de vindplaats van het wrak. Ook een 2e hond bevestigde dit.
Na het sonarren van de omgeving van de locatie zocht Technodiving Wijhe 2 objecten af op de bodem naast de oude locatie van het gezonken schip. Helaas zonder resultaat.

Zoekhonden slaan aan op locatie wrak TB 2
Door Redacteur Schagen
27 februari 2012DEN OEVER – Het lichaam van de tweede opvarende van de vorige week woensdagavond op het IJsselmeer bij Den Oever gezonken scheepje TB 2, Maarten Kruis (47) uit Zevenbergen, is nog altijd niet gevonden.

De politie (KLPD) zette de zoekactie het hele weekend en maandag voort, nadat donderdagmiddag het lichaam was geborgen van Maarten’s broer Peter Kruis (48), die op Texel woonde.

 Zondag werden zelfs gespecialiseerde zoekhonden van de stichting Signi ingezet. Vooralsnog nog zonder concreet resultaat. Toch is er hoop, zegt Signi-woordvoerder Esther van Neerbos: ,,Een van de honden sloeg wel aan boven de plek waar het wrak donderdag is gelicht. We mogen daarom niet uitsluiten dat het lichaam zich daar toch ergens bevindt, maar dat we het lichaam bij veranderde densiteit later wél in beeld kunnen krijgen.’’

Zoekactie IJsselmeer hervat met honden

Door Redacteur Schagen 28 februari 2012DEN OEVER – De politie is vanochtend op het IJsselmeer verder gegaan met de zoekactie naar de vermiste opvarende Maarten Kruis van het woensdag gezonken werkscheepje TB 2. Hierbij maakt de KLPD behalve van het dregteam en sonartechnieken, ook weer gebruik van gespecialiseerde zoekhonden.

Zondag sloegen twee zoekhonden van het internationaal opererende zoekteam van Signi namelijk aan op de locatie waar het schip zonk, circa zes kilometer ten oosten van Den Oever.

Signi-woordvoerder Esther van Neerbos sprak daarom van ‘goede hoop’ dat het lichaam van Maarten Kruis zich daar toch ergens op de bodem van het IJsselmeer bevindt, en er mogelijkheden zijn om hem binnenkort te kunnen vinden.

Donderdagmiddag werd al wel het lichaam geborgen van Maarten’s broer Peter Kruis (48), die op Texel woonde.

De dagen erna werd rondom het scheepswrak intensief gezocht m.b.v. sonarapparatuur van rijkswaterstaat en dregapparatuur van het SOAD, helaas zonder resultaat.

Op zaterdag 3 maart 2012 zocht Signi zoekhonden verder op het IJsselmeer met honden, sonar en duikers.
Wederom werd de afsluitdijk volledig afgezocht door het varend team. De honden zochten ondertussen vanaf de vindplaats van het wrak in Noordelijke richting. Op 500 meter ten Noordoosten van de vindplaats van het wrak verwezen de honden en werd ook een verplaatsend sonarbeeld waargenomen, welke niet was vast te leggen m.b.v. een boei.
Voor de zekerheid werd door de duikers de diepe kuil op de vindplaats van het wrak afgedoken. Hier konden de honden nog een (rest)lucht waarnemen.

Op zaterdag 11 maart hervatte Signi zoekhonden de zoektocht op het IJsselmeer.
Vanaf Den Oever zochten de honden de afsluitdijk af richting Breezanddijk.
Na een zoektocht van 15 kilometer, net na het passeren van Breezanddijk, sprongen de honden overboord. Tegelijkertijd met het verplaatsen van de verwijzing van de honden werd ook een sonarbeeld waargenomen.
Daar deze dag geen duikers en alleen dreggen ter beschikking waren, werd het vervolg van de zoektocht verplaatst naar de volgende dag.

Op zondag 12 maart 2012 zocht Technodiving een groot vissernet af, 200 meter ten oosten van het laatste sonarpunt van de dag ervoor. De kans was namelijk zeker aanwezig dat dit vissersnet de zoektocht zou behelpen. Helaas bleek het net leeg te zijn. Verder sonarren leverde die dag ook niets meer op.

Op donderdag 22 maart 2012 lastte Signi zoekhonden een extra zoekdag in om erger te voorkomen. Niet ondenkbaar was dat de Noordzee het eindpunt kon worden.
Krobo Maritiem zocht, alvorens de honden aankwamen, de complete oevers van het IJsselmeer af. een traject vanaf Urk, langs Friesland en de complete afsluitdijk tot Den Oever werd daarbij visueel bekeken.
Vervolgens volgde Signi zoekhonden m.b.v. de honden, een spoor vanaf het laatste sonarpunt tot de Krammersluizen. Dit was een traject van 15 kilometer.
Ter hoogte van de Krammersluizen raakte de honden, na een korte pauze, het spoor kwijt. Momenten van onbehagen volgden, daar de sluizen die dag volop in gebruik waren.

Gelukkig kwam een uur later het verlossende bericht, dat een 10tal kilometers in het verlengde van het spoor het lichaam van Maarten Kruis geborgen was. Dit tijdstip van het bergen kwam overeen met het verliezen van de lucht door de honden.

Aan een lange, intensieve zoektocht was gelukkig een einde gekomen….

Lichaam vermist bemanningslid geborgen
donderdag 22 maart 2012

Workum – Op donderdag 22 maart 2012 heeft het Korps landelijke politiediensten (KLPD) op het IJsselmeer bij Workum een lichaam geborgen.

 Na identificatie blijkt het te gaan om een vermiste 47-jarige man uit Zevenbergen. Hij behoorde tot de bemanning van het werkscheepje dat woensdag 22 februari op het IJsselmeer in de problemen raakte en zonk. Het lichaam van de andere opvarende, een 48-jarige man uit Texel, is donderdag 23 februari 2012 geborgen. De Waterpolitie onderzoekt nog de oorzaak van het zinken van het werkscheepje.

Woensdagavond 22 februari 2012 ontving het Kustwachtcentrum een melding van een vaartuig in moeilijkheden. Hierna is een grote zoekactie gestart, waarbij meerdere vaartuigen van de Waterpolitie, de Koninklijke Nederlandse Reddings Maatschappij en een helikopter van de NOGEPA Offshore Search And Rescue zijn ingezet. Na enkele uren is het werkscheepje – van 12 meter lang – in gezonken toestand aangetroffen. De opvarenden zijn die avond en nacht niet meer aangetroffen.

Een zoektocht met meerdere vaartuigen, sonar en een politiehelikopter leidde donderdag 23 februari tot het aantreffen van de vermiste Texelaar. De dagen erna is nog uitgebreid gezocht met onder andere speurhonden, maar helaas zonder resultaat.

Donderdagmiddag zagen personen varende op het IJsselmeer het lichaam drijven en belden de politie, waarna het lichaam is geborgen.

Signi zoekhonden wenst familie, vrienden en collega’s van Maarten en Peter Kruis veel sterkte toe met dit heftige verlies….

Zoek! De vrouw, de hond en de dood

Een filmdocumentaire over Signi Zoekhonden

Documentaire:’Zoek!’ Signi zoekt met haar honden naar vermiste mensen.
De honden zijn speciaal getraind in het herkennen van de geur van de dood. Dankzij hun inzet, worden veel lichamen teruggevonden en maken ze een einde aan de onzekerheid waarin achterblijvers leven.

Bekijk Zoek! HIER

Sluit popup

Help Signi Helpen!

Al het geld uit giften of donaties komt direct ten goede aan zoekacties naar vermiste personen.

Pin It on Pinterest

Share This