0 items

Zware aardbeving in noordwesten Japan
David Haakman 11 maart 2011

Japan is vanavond rond 20.00 uur getroffen door een nieuwe aardbeving  van 6,6 op de schaal van Richter.

De hele dag waren aan de oostkust nog grote en minder grote naschokken te voelen na de vernietigende aardbeving van 8,9 op de schaal van Richter, maar deze nieuwe aardbeving vond heel ergens anders plaats, in het bergachtige midden van het land.

Het epicentrum van de nieuwe beving bevond zich op tien kilometer diepte, 170 kilometer ten noorden van Tokio, waar gebouwen opnieuw schudden.

De nieuwe aardbeving werd gevolgd door meerdere naschokken. Het is onduidelijk of de aardbeving in verband staat met de verwoestende aardbeving in het noordoosten van het land van vanochtend, die gevolgd werd door een tsunami. Inmiddels zijn er er honderden doden geteld en zijn er nog duizenden mensen vermist.

Het dodental door de verwoestende aardbeving en de tsunami in Japan loopt met het uur op. De Japanse televisie meldt dat er 95 doden zijn, maar er zijn ook berichten dat er alleen al in de zwaar getroffen stad Sendai twee- tot driehonderd mensen zijn omgekomen.

In het noordoosten van Japan heerst een enorme chaos na de zware aardbeving. De beving van vanochtend had een kracht van 8,9 op de schaal van Richter. In de hoofdstad Tokio stonden veel gebouwen te schudden en mensen ontvluchtten massaal hun huis. De beving werd gevolg door een tsunami. Langs tweeduizend kilometer kuststrook zijn vloedgolven over het land gespoeld. Er ontstond een grote modderstroom die met een verwoestende kracht het land introk. Er werden onder meer auto’s, boten en huizen meegesleurd.

Twee naschokken hadden een kracht van elk 6,4. Het epicentrum van de aardbeving lag zo’n 150 kilometer van de Japanse kust. Japan heeft militaire vliegtuigen ingezet om de schade op te nemen. De luchthaven van Tokio is gesloten en op veel plaatsen is het treinverkeer stilgelegd.

Waarschuwing
Inmiddels zijn er tsunamiwaarschuwingen uitgegeven voor zowat alle landen rondom de Grote Oceaan. De Filipijnse regering roept duizenden mensen op de kustgebieden van het land te verlaten. Ook Hawaï en Taiwan zijn begonnen met het evacueren van de laaggelegen gebieden.

In het getroffen gebied zijn een aantal kerncentrales stilgelegd.Bij één centrale zou het koelsysteem niet werken en bij een andere centrale woedde een tijdje brand. De afgelopen dagen waren er in Japan al kleinere aardbevingen. Toch werd het land overvallen door omvang van de beving en de tsunami van vandaag.

 

Vrijdag 11 maart 2011: Japan wordt opgeschrikt door een zware aardbeving met grote gevolgen. Signi zoekhonden inventariseert de mogelijkheden voor een vliegreis naar het rampgebied. Na informatie ingewonnen te hebben, blijkt Tokio de beste landingsplaats. Vliegtuigmaatschappij Lufthansa biedt de mogelijkheid van een rechtstreekse vlucht en gratis vervoer voor de honden. De reis wordt geboekt op maandag 14 maart voor 4 personen en 4 honden.
Het team bestaat uit: Esther van Neerbos, Janette Kruit, Martine en Edwin. De honden die meegaan zijn: Rifka, Signi’s Finder, Signi’s Kazan en Signi’s Scanner.

Overstromingen door tsunami Japan TOKIO
11 mrt 2011,Telegraaf –  Een zeer zware aardbeving en een daaropvolgende tsunami hebben vrijdag dood en verderf gezaaid langs de oostkust van Japan. Het dodental loopt in de honderden. Het Japanse persbureau Kyodo repte zelfs van meer dan duizend doden. Volgens premier Naoto Kan van het Aziatische land heeft het natuurgeweld „overweldigende schade” aangericht.

Het officiële dodental staat volgens Kyodo op 151, maar alleen al in één wijk van de stad Sendai zouden tweehonderd tot driehonderd stoffelijke overschotten zijn aangetroffen. Voor de levens van honderden anderen wordt gevreesd. De tsunami heeft mogelijk een trein met passagiers en al verzwolgen. Ook een schip met honderd opvarenden wordt in het gebied vermist.

Een passagierstrein en een schip met honderd opvarenden worden vermist. Sendai ligt niet ver van het epicentrum, enkele honderden kilometers ten noorden van de hoofdstad Tokio. De stad werd zeer zwaar getroffen door de metershoge tsunamigolven.

De aardbeving had een kracht van 8,9 op de schaal van Richter en is daarmee de sterkste in Japan sinds dat land 140 jaar geleden seismologische gegevens begon bij te houden. Het epicentrum lag onder de zeebodem nabij Sendai, de hoofdstad van de prefectuur Miyagi, ongeveer 300 kilometer te noorden van Tokio.

Kort na de beving, die gevolgd werd door zeker tachtig naschokken, werd het oostelijk kustgebied overspoeld door een krachtige tsunami. De muur van water, die op sommige plaatsen tot 10 meter hoogte reikte, richtte enorme verwoestingen aan. Talloze gebouwen zijn ingestort en weggespoeld.

De aardbeving veroorzaakte ook tientallen branden, onder meer in een kerncentrale in de prefectuur Onagawa ten noorden van Tokio. Duizenden mensen in de directe omgeving van een ander complex in het aangrenzende Fukushima zijn geëvacueerd, hoewel volgens de autoriteiten geen gevaar dreigt van lekkage van radioactief materiaal.

Een aantal kerncentrales is uit voorzorg stilgelegd. Zeker vier miljoen mensen in en rond Tokio zitten zonder stroom. Het trein- en metroverkeer in de hoofdstad ligt stil en ook luchthavens zijn dicht. Veel Japanners zullen daardoor noodgedwongen de nacht moeten doorbrengen op kantoor.

De Japanse strijdkrachten maken zich op voor een grootschalige hulpoperatie. Zij hebben de Amerikaanse troepen die in het land gelegerd zijn om steun gevraagd. De lidstaten van de Europese Unie staan paraat om te helpen als Japan daarom vraagt. Ook China heeft zijn aartsvijand de helpende hand toegestoken.

In veel landen rond de Grote Oceaan werd na de aardbeving een tsunami-alarm gegeven. Onder meer Taiwan, Indonesië, de Filipijnen, Australië, Nieuw-Zeeland en de Amerikaanse staten Hawaï en Californië zetten zich schrap. Sommige landen adviseerden kustbewoners hoger gelegen gebied op te zoeken.

Buiten Japan is grote schade tot dusver evenwel uitgebleven. Deskundigen spraken direct hun zorg uit over de talloze kleine eilandjes in de Grote Oceaan, waarvan er veel onder zouden dreigen te lopen omdat ze lager liggen dan de tsunami hoog was. Die angst lijkt vooralsnog ongegrond te zijn geweest.

Op tweede kerstdag 2004 veroorzaakte een zeer sterke aardbeving voor de kust van het Indonesische eiland Sumatra een reeks catastrofale vloedgolven in talloze landen aan de Indische Oceaan. Die ramp eiste naar schatting een kwart miljoen mensenlevens, vooral in Indonesië, Thailand en Sri Lanka.

Zaterdag 12 maart 2011: Signi zoekhonden bereidt zich voor op de reis naar Japan. De laatste noodzakelijke spullen worden aangeschaft en de nodige papieren geregeld.

Oud-Renkumers van Stichting Signi Zoekhonden bieden hulp bij ramp in Japan
zaterdag 12 maart 2011, Mieke Mintjes

RENKUM – De van oorsprong Renkumse Stichting Signi Zoekhonden vertrekt maandag met een team naar Tokio om hulp te bieden bij de opsporen van vermiste personen ten gevolge van de aardbeving en tsunami. Enige tijd geleden verhuisden dierenarts Esther van Neerbos en dierenartsassistente Janette Kruit naar Brabant en zetten van daar uit hun werkzaamheden voort. Voor de hulp in Japan worden vier honden ingezet.

,,Wij gaan op eigen initiatief naar Tokio. De bedoeling is dat we er anderhalve week blijven”, vertelt Esther desgevraagd. Zijzelf en Janette reizen maandag naar Frankfurt en stappen ‘s middags om half twee in het vliegtuig. Hun teamgenoten Martine Dietz en Edwin Douma vertrekken eerder die dag vanaf Schiphol. ,,De honden die wij meenemen zijn Rifka, Finder, Scanner en Kazan Voor Rifka is het de zevende keer dat hij ingezet wordt voor een buitenlandse actie”, zegt de dierenarts trots.

Lijkenhond-examen
Rifka is gecertificeerd voor het ‘lijkenhond’ en ‘verstekelingenhond’ examen en het vlakte- en puinzoeken B examen van de K.N.P.V. en de I.R.O en is de meest ervaren hond van het viertal. Maar ook de andere honden zijn goedgetrainde en opgeleide kanjers. Ze zijn zowel op het land als op het water inzetbaar. Samen met hun begeleiders hebben de honden al meer dan honderd lichamen gelokaliseerd in uiteenlopende situaties. Niet alleen Janette, Esther en hun teamgenoten zijn gedreven in hun werk, ook de dieren zijn dit. In een eerder interview met het tweetal vertelden zij: ,,Je moet ze vaak tegen zichzelf beschermen, ze zouden doorzoeken tot hun poten ervan bloeden”.

Paraat bij rampen
Stichting Signi Zoekhonden is een instelling op non-profit basis en afhankelijk van donaties en sponsoring. Zij zet zich belangeloos in voor het zoeken naar vermiste personen in binnen- en buitenland. Ook bij rampen staan zij paraat. Vorig jaar januari bijvoorbeeld vertrokken zij met een team naar de Dominicaanse Republiek om van daaruit vervoer te regelen richting Haïti, dat getroffen was door een aardbeving. Daar lokaliseerden de honden vele lichamen, maar ook enkele nog in leven zijnde slachtoffers. De omstandigheden waarin de teamleden werken zijn vaak erbarmelijk, maar dat deert hen niet: ,,We zijn dankbaar dat we ons nuttig kunnen maken”. Het team keert op woensdag 23 maart terug naar Nederland.

Zondag 13 maart 2011: De papieren voor de honden worden geregeld en de benodigde spullen worden verzameld. Het eten voor de komende 2 weken wordt ingeslagen.

http://www.hartvannederland.nl/nederland/2011/nederlandse-speurhonden-naar-japan-2/

Nederlandse speurhonden naar Japan

Honden van stichting Signi Zoekhonden
 ANP zaterdag 12 mrt 2011

Vier Nederlandse speurhonden en hun begeleiders vertrekken maandag naar Japan. Ze gaan zoeken naar overlevenden.

Het initiatief gaat niet uit van de overheid, maar van de particuliere organisatie Signi Zoekhonden. De stichting richt zich in Nederland op het zoeken naar vermiste personen, maar biedt ook regelmatig hulp in het buitenland als er een ramp is gebeurd.

Goede hoop
Esther van Neerbos van het speurteam verwacht in Japan “één grote vuilnisbelt” aan te treffen. “Het water heeft alles meegenomen en verspreid over het land. Daartussen proberen we toch nog mensen te vinden.”

Ze heeft goede hoop dat dat lukt, omdat de huizen in Japan aan strenge eisen voldoen vanwege de grote kans op aardbevingen in het gebied. “Je treft dan toch mensen aan in ruimtes die intact zijn gebleven.”

De organisatie heeft onder meer ook hulp geboden na de tsunami in Sri Lanka en Thailand (2004), de aardbeving in Pakistan (2005), de orkaan Katrina in de VS (2005) en de aardbeving in China (2008). Begin vorig jaar was Signi actief in Haïti, waar een aardbeving aan ruim 220.000 mensen het leven kostte.

Van Neerbos denkt wel dat ze in Japan heel wat anders zullen aantreffen dan in Haïti. “Een tsunami heeft een veel grotere verwoestende werking. Het sleurt alles mee.”

Maar dat heeft volgens haar ook een voordeel. “Alles is nat en vochtig. Onze honden zijn in Nederland gewend te zoeken naar mensen die zijn verdronken. Ze zullen in deze situatie dus goed kunnen presteren.”

Overleden mensen
De Mechelse herders Finder, Scanner, Kazan en Rifka speuren vanaf maandag tien dagen tussen het puin. In welk gebied is nog niet bekend. De organisatie hoort bij aankomst in Japan waar ze het hardst nodig zijn.

Het mooiste is natuurlijk als er overlevenden worden gevonden, maar volgens de stichting is het vinden van overleden mensen ook belangrijk, zodat de nabestaanden afscheid kunnen nemen.

Zondagavond 13 maart 2011: een zware naschok in Tokio wordt verwacht, de kerncentrales staan op knappen. Signi zoekhonden boekt haar reis om naar 16 maart.

Zoekhonden nog niet naar Japan
Jolande van der Graaf, zo 13 mrt 2011
DE RIPS –  Het team van vrijwilligersorganisatie Signi Zoekhonden heeft zijn reis naar het Japanse rampgebied uitgesteld in verband met de ongewisse en potentieel zeer gevaarlijke situatie in de beschadigde kerncentrales aldaar.
Janette Kruit en Esther van Neerbos reizen voorlopig nog niet af naar Japan. Foto: John Claessens Esther van Neerbos, Janette Kruit en twee andere teamleden zouden maandagochtend met hun Mechelse herders naar de zwaar getroffen gebieden vertrekken om er naar overlevenden te helpen zoeken. Met pijn in het hart hebben ze deze plannen nu opgeschoven naar woensdag.

“We willen er ontzettend graag heen om te helpen. Zeker wanneer we de beelden op televisie voorbij zien komen van mensen die nog steeds levend uit de puinhopen worden gehaald. Natuurlijk zijn er risico’s die we als reddingswerkers incalculeren. Maar deze onzekere toestand gaat ons te ver. We hebben besloten om daarom nog even af te wachten wat er met die nucleaire centrales gaat gebeuren”, zegt Janette Kruit. Over twee dagen bekijkt het team opnieuw of zij kunnen vertrekken.

Signi Zoekhonden, een organisatie die volledig draait op donaties en vrijwilligers, is al diverse malen in het buitenland bij reddingsoperaties betrokken geweest. Het unieke van de Signi-honden is dat de dieren is geleerd om te zoeken naar levende mensen én naar stoffelijke overschotten. Voor de missie in Japan hebben de begeleiders vier honden geselecteerd: de zeer ervaren Rifka en Finder, en de twee jongere herders Kazan en Scanner.

Eerder kwam het team in actie na de aardbevingen in Haïti en China, orkaan Katrina in de VS en de tsunami in Thailand en Sri Lanka.

Aardbeving Japan
Japan heeft zondagmorgen het tsunami-alarm afgeblazen. Toch blijft de situatie in de regio onveilig. Seismologen waarschuwen voor zware naschokken in de komende dagen. Sinds vrijdag zijn al 690.000 mensen geëvacueerd.
Volgens wetenschappers moet Japan zich voorbereiden op een reeks krachtige naschokken de volgende dagen. Die zouden een kracht van 7,0 op de schaal van Richter kunnen hebben.

Volgens het Japanse Meteorologische Agentschap is er 70% kans dat er voor woensdag een nieuwe aardbeving met een magnitude 7 of meer komt. Daarna zal de kans geleidelijk aan afnemen.

Experts vrezen dat een nieuwe zware aardschok de reactoren van de kerncentrales Fukushima I en Fukushima II verder kan beschadigen, terwijl technici druk in de weer zijn om een mogelijke meltdown te verhinderen.

Meer dan 10.000 doden
In de Japanse provincie Miyagi zijn mogelijk meer dan 10.000 mensen om het leven gekomen bij de vernietigende aardbeving en tsunami van twee dagen geleden.

“Ik twijfel er niet aan” dat het aantal doden boven de 10.000 zal liggen, zo citeerde de Japanse openbare omroep NHK politiechef Takeuchi Naoto. Miyagi werd het hardst getroffen door de aardbeving, die een kracht van 8,9 had.

Uit de laatste officiële balans van de politie blijkt dat de ramp al zeker aan 900 mensen het leven heeft gekost. Er worden ook nog altijd 642 mensen vermist en er vielen 1.570 gewonden.

Er kon geen contact gelegd worden met de ongeveer 10.000 bewoners van de gemeente Minamisanriku in Miyagi. Het leger ontdekte in de havenstad Rikuzentakata ook nog eens 300 à 400 lijken.

Die doden werden nog niet opgenomen in het officiële communiqué van de politie. Op die lijst staan alleen de namen van geborgen en geïdentificeerde doden.

Massale hulpverlening
De Japanse reddingsdiensten hebben sinds de aardbeving en tsunami vrijdag meer dan 12.000 mensen gered. Meer dan 50.000 militaire hulpverleners zijn momenteel actief en dat aantal zal worden verdubbeld. Daarnaast zijn tweeduizend politieagenten, elfhonderd brandweerunits en tweehonderd medische teams op de been.

De overheid probeert voedsel, water en dekens naar de rampgebieden te sturen. Dat gaat moeilijk over de weg, zodat de voorraden via de lucht en over zee worden getransporteerd

Krachtige naschok in Tokyo
Twee dagen na de verwoestende aardbeving en tsunami heeft een krachtige naschok zondag de Japanse hoofdstad Tokyo getroffen.

De naschok had een kracht van 6,6 op de schaal van Richter en deed hoge gebouwen wankelen. Het epicentrum lag 207 kilometer ten oosten van Tokyo, voor de kust van het grootste Japanse eiland Honshu.

Het meteorologisch agentschap van Japan heeft zondag het tsunami-alarm voor de Japanse kusten aan de Stille Oceaan opgeheven. Seismologen waarschuwen echter voor zware naschokken in de loop van de komende dagen.

Aardbeving had kracht van 9,0
Het meteorologisch agentschap in Tokyo liet intussen weten dat de destructieve aardbeving die Japan vrijdag trof een kracht van 9,0 op de schaal van Richter had. Eerder had de dienst de aardbeving een kracht van 8,8 toegedicht, terwijl de Amerikaanse seismologen 8,9 hadden gemeten.

De aardbeving, de krachtigste ooit in Japan, werd gevolgd door een tsunami die op sommige plaatsen tot tien meter hoog was en hele dorpen overspoelde en vernielde.

Maandag 14 maart 2011: De voorspelde aardschok heeft vannacht plaatsgevonden, 6,6 op de schaal van Richter, gelukkig minder extreem als voorspeld, ook m.b.t. de kerncentrales is de ramp niet nog verder geëscaleerd.
Signi zoekhonden laat speciale capsules fabriceren voor de geleiders en de honden, als preventieve bescherming tegen de mogelijke straling.

Dinsdag 15 maart: de jodiumcapsules zijn klaar en zijn compleet gesponsord door Apotheek van Weringh uit Wageningen en speciaal gefabriceerd door de apotheker Rik van Aalst.

Dinsdagavond: de vlucht wordt, i.v.m. plotselinge canceling van de oude vlucht, vlot omgeboekt naar een vlucht van de K.L.M., waar Signi zoekhonden weer hartelijk door wordt ontvangen.

Woensdag 16 maart 2011 Signi zoekhonden vertrekt vanuit Amsterdam naar Tokyo…

japan28
Signi’s Scanner, Signi’s Kazan, Signi’s Finder en de moeder Rifka op het vliegveld in Tokyo

Donderdag 19 maart 2011 Signi zoekhonden is aangekomen in Tokyo. Na een 2 uur durende controle van de benodigde papieren van de honden, kan Signi door de douane en zal de organisatie van de reis naar het rampgebied beginnen.
Contact met Het Chinese reddingsteam is niet mogelijk t.g.v. het slechte telefoonbereik overal in Japan. Signi probeert zelfstandig vervoer te regelen. Eindelijk een taxi voor de volgende dag geregeld, helaas meldt deze zich weer af uit angst voor de voorspelde sneeuwval. Gelukkig lukt het daarna om een nieuwe taxi te regelen. Deze chauffeur heeft zelf familie in het rampgebied en wil er alles aan doen om onze hulpverlening in gang te zetten.

Vrijdag 18 maart 2011. Na een overnachting op de banken van het vliegveld wordt de reis begonnen. Voldoende water wordt meegenomen, tezamen met alle andere voorzieningen voor overnachting van een lange week in het rampgebied.
Onderweg wordt nog het nodige geregeld, zoals benzine (na lang in de rij te hebben gestaan) en een pasje voor de snelweg richting het rampgebied.

jap25
Na een 10 uur durende reis richting Sendai wordt besloten om deels te overnachten in de bus en deels in een daklozencentrum.

japan33

Zaterdag 19 maart 2011. De reis wordt voortgezet richting Ofunato. Na 6 uur reizen meldt Signi zoekhonden bij het crisiscentrum in Ofunato, een dorp in het rampgebied. Het wachten is op een officieel pasje, alvorens aan de slag te kunnen.

Zoekhonden vertrokken naar Japan
Jolande van der Graaf, wo 16 mrt 2011

AMSTERDAM – Ondanks de nucleaire problemen in Japan, is het Nederlandse reddingsteam van  vrijwilligersorganisatie Signi Zoekhonden vanmiddag vanaf Schiphol naar Tokio vertrokken. Twee van de vier Mechelse herders die met hun begeleiders naar het rampgebied afreizen, behoren tot de beste zoekhonden van
ons land.
Dierenarts Esther van Neerbos, Janette Kruit en nog twee teamleden van Signi gaan met hun honden Rifka, Finder, Kazan en Scanner op zoek naar mogelijke overlevenden. Daarnaast zijn de dieren in staat om ook stoffelijke overschotten in de puinhopen te traceren. Het team had eerder zijn reis twee dagen uitgesteld om de gebeurtenissen in de beschadigde kernreactoren af te wachten.We vinden de situatie nu van dien aard, dat we het erop wagen, zei Janette Kruit voor haar vertrek. Een bevriende apotheker heeft ons kunnen voorzien van voldoende jodiumtabletten. Uiteraard ook voor de honden.
De Nederlanders hopen na aankomst in Tokio aansluiting te vinden bij Chinese reddingswerkers die zij van een eerdere buitenlandse zoekactie na de aardbeving in China kennen. Het Chinese team heeft zijn honden niet kunnen meenemen. Wij zullen met hen gaan samenwerken, ook om het rampgebied te bereiken. Op dit moment
worden alle reddingswerkers per helikopter naar de getroffen gebieden overgevlogen. Wij hopen te kunnen meeliften met de Chinezen die al toestemming hebben van de Japanse autoriteiten, vervolgt Janette Kruit.
De ervaren Signi-honden kunnen enorm van pas komen bij het reddings- en bergingswerk. Kruit: Waar nu veel kostbare tijd verloren gaat met het handmatig doorzoeken van de puinhopen door militairen, kunnen onze honden daar razendsnel aangeven waar zich overlevenden of lichamen bevinden. Het is dankbaar werk waardoor veel sneller en gerichter kan worden gezocht.
Het reddingsteam van Signi Zoekhonden, dat volledig draait op vrijwilligers en donaties, is al diverse malen bij internationale reddingsoperaties betrokken geweest. Zo waren de Nederlanders ook actief na de aardbevingen in Haoti en China, orkaan Katrina in de Verenigde Staten en de tsunami in Thailand en Sri Lanka. Dierenarts Esther van Neerbos, leider van het team, houdt zich al twintig jaar bezig met het trainen van zoekhonden. Het unieke aan de Signi-honden is dat zij zowel naar overlevenden als naar lichamen kunnen speuren.

Eindelijk kan dan doorgereden worden naar het hulpverlenerskamp, vanwaaruit de zoekacties kunnen beginnen…

jap27

Op het hulpverlenerskampement treffen we een hartelijk welkom van het Chinese team. Met hun kunnen we de volgende dag aan het werk!

japan35

De tent wordt, met alle hulp van het Chinese team, opgezet.

japan25

Zondag 20 maart. Onverwachts slecht nieuws, het Chinese team heeft de opdracht vanuit China gekregen om weer naar huis te gaan. Het bergen van slachtoffers is overgedragen aan het plaatselijke leger en de brandweer. Opnieuw moet Signi aan de slag om met de juiste mensen in contact te komen. Dit valt niet mee, daar niemand in Japan Engels lijkt te spreken.

Janette en Edwin krijgen overleg bij de brandweer. Het goede nieuws komt binnen, er is een tolk en vervoer beschikbaar!

jap90

Bij de brandweer zijn ze erg blij met de komst van Signi en de hulp bij het zoeken van doden.

Tot nu toe is het gehele rampgebied afgezocht door het Chinese team, 2 teams uit Amerika en 1 team uit Engeland.

jap52

Zowel het Amerikaanse en het Engelse bergingsteam hadden enkele honden meegenomen. Tijdens deze zoekacties werden vrijwel geen mensen gevonden. Dit konden we ook zien aan de tekens op de muren en de grond.

jap65

Net na de ramp wisten de Japanners wel vele mensen uit de auto’s en de bovenverdiepingen te bevrijden of te bergen. Deze plaatsen waren dus al grondig doorzocht.

De helft van het aantal vermisten in Ofunato waren nog steeds onvindbaar. Men sprak over een aantal van 200 mensen, mogelijk nog veel meer, daar er ook vele mensen niet als vermist waren opgegeven, omdat de gehele familie verdwenen was. 

japan36

Waar waren deze mensen gebleven? Toch nog in de puinhopen of meegespoeld in zee? De tekens op de muren van onze voorgangers spraken alleen maar van: 0 doden, 0 levenden gevonden.

Wat zouden onze honden in deze puinhopen kunnen betekenen?

 japan40        

Zondagmiddag kon begonnen worden met zoeken, helaas al 9 dagen na de ramp. Na de 3 dagen durende reis waren de honden hyper en enthousiast.

japan38      

De 2 jongere honden vergisten zich in eerste instantie in een plaats waar reeds een lichaam geborgen was. Maar door de jarenlange ervaring van de Signi mensen en de oudere honden werd dit al snel gecorrigeerd. Het overdadige enthousiasme temperde en het serieuze zoekwerk begon.

japan39

Het puin bestond uit hout, spijkers, golfplaten en plastic, extreem lastig voor de balans voor zowel hond als geleider. De natte sneeuw en regen ‘s ochtends maakte het lopen nog lastiger.

japan37

Huizen, eigendommen en auto’s waren honderden meters verplaatst en aan ‘t einde van de tsunamigolf neergesmeten.

jap111

De honden zochten het meters dikke puin af, bemoeilijkt door de koude temperaturen. Ondanks deze moeilijkheden wisten de honden de menselijke geur waar te nemen tussen het vuilnis en de troep. Vervolgens werden de plaatsen gemarkeerd met een rood/wit lint, zoals in het midden van bovenstaande puinhopen.

japan26

Vaak was de onderste verdieping van een huis weggevaagd. In een aantal gevallen wisten de honden via de zijkant of de 1e verdieping slachtoffers te lokaliseren, zoals hierboven en beneden het huis op de foto.

jap113

Onder bovenstaand huis roken de honden door de vele lagen puin een slachtoffer. Pas na 3 dagen graven, kon deze man geborgen worden.

jap112

Vaak was het nodig om een huis van meerdere kanten grondig af te zoeken, zodat de bergingsroute het kortste zou zijn.

jap94

Bij dit huis (onder en boven) konden de honden zowel aan beide kanten van het huis, als vanuit de kelder het slachtoffer ruiken.

jap93

Tussen deze puinhopen (foto onder en boven) rook Kazan via een open ruimte onder het puin het slachtoffer.

jap92

Finder daarentegen (foto boven) wist de plaats van bovenaf aan te geven. Op deze manier kon goed aangegeven worden waartussen het slachtoffer zich bevond. (zie lintje op foto onder)

jap50

Onder sommige huizen wisten de honden nauwkeurig meerdere slachtoffers aan te wijzen, zoals onder dit raam (foto onder), in het huis onder het keukenblok en op de hoek van het huis.

jap46

jap47

jap48

De commandant van de brandweer Ofunato, Mr Chiba (zie foto onder), liep achter ons aan om alles op film en foto vast te leggen. De gemarkeerde plaatsen konden op die manier later beter in kaart gebracht worden. Ook was er grote interesse om zelf honden met dergelijke capaciteiten op te leiden.

jap53

Bergers stonden klaar om direct aan de slag te gaan. Helaas konden de meeste slachtoffers enkel m.b.v. groot machinerie geborgen worden.

jap101

jap100

jap98

jap97

T.g.v. de dikke lagen puin en de opeenstapeling van huizen, duurde het lang voordat het eerste slachtoffer dankzij de honden geborgen werd. Gedurende 2 dagen zagen of hoorden we niets. Een onrustig gevoel bekroop ons. We hadden geen enkele bevestiging van het resultaat van de honden: geen berging en geen enkele glimp van het slachtoffer. Zelfs de geur konden we zelf niet waarnemen t.g.v. de intense kou…
Lichaam getraceerd onder het huis, ondanks de vele lagen puin ervoor.

jap99

De eerste dag zat erop. Onze tolk, Masako, stond erop om ‘s avonds met onze tent te verhuizen naar de plaats waar haar vader woonde. Deze hoger gelegen plaats zou een stuk veiliger zijn bij een nieuwe tsunami. Ook bevonden we ons dan dichter bij het rampgebied.

Bij terugkomst gooiden 2 helikopters letterlijk roet in het eten. De tenten werden bedolven onder een dikke laag zand en 1 van de 2 tenten werd door heftige wind van de wieken onherstelbaar beschadigd.

jap71

In de stromende regen en in het donker werd de nog functionele tent op de nieuwe plaats in de tuin van de vader van onze tolk, weer opgezet.

jap73

De volgende ochtend bleek dit toch wel een heel mooi plekje met uitzicht op de baai. Ondanks de nachtvorst van -5 graden hadden we niet slecht geslapen. Ons bivak was onder de Karrenpoort  en ook de honden kregen daar een plekje, daar onze enigste tent overvol werd.

jap74

Stromend water was niet voorradig, maar door elke dag water te halen voor iedereen, konden we zelfs binnen gebruik maken van een echte wc, met een verwarmde wc-bril.

jap72

Het avondeten bestond dagelijks uit noodles, variërend van Nederlandse, Japanse en Chinese noodles.

jap75

Het vervoer bestond uit een luxe touringcar, dit werd het warmste plekje van de dag.

‘s ochtends kregen we overleg met de brandweer over de nieuw toegewezen gebieden. onze vrouwelijke tolk, getrouwd met een Amerikaanse man, maakte de communicatie een stuk makkelijker voor ons.

jap54

Maandag 21 maart. Vol goede moed gingen we weer aan de slag. Finder verwees bij een auto erg overtuigend. Het rode kruis op de auto betekende echter dat het voertuig al grondig gecontroleerd was. Later hoorden we dat er een slachtoffer onder de auto vandaan was gehaald.

jap111

Kazan maakte die dag een opmerkelijke zoekslag over vele daken (zie foto’s hieronder).

jap59

Zou dit fanatisme betekenen dat hij een levende persoon rook?

jap60

We probeerden de hond over de gladde daken te volgen, ons hart begon sneller te kloppen…

jap61

Na meerdere huizen gepasseerd te zijn, koos Kazan een nog redelijk intact huis uit.

jap62

Er bleek inderdaad een mens in levende lijve aanwezig te zijn. Zoekende naar zijn gehavende, persoonlijke bezittingen..

jap86

Ook Scanner en Rifka wisten ondertussen een nieuwe plaats aan te geven. De plek werd wederom gemarkeerd door een lint.

jap96

Het dak werd voor een groot deel afgegraven…

jap95

Opnieuw werd de plaats door de honden gecontroleerd. Gaven de honden nog steeds aan? Scanner was nog steeds overtuigd.

jap89

Aan het einde van de dag zagen we de ambulance voorbijkomen. Toch even kijken.

jap88

Diep onder het dak waar Scanner had aangegeven was een slachtoffer geborgen. Een gevoel van opluchting en blijdschap ging door ons heen. Na 2 lange, intensieve dagen zoeken, eindelijk bevestiging van het werk van onze honden! Toen hoorden we dat dit al het 3e slachtoffer was, welke dankzij onze honden geborgen was. T.g.v. de taalbarrière hadden we hier niets van gemerkt.

jap109

Het nieuws ging als een lopend vuurtje door het dorp. Eindelijk was het weer gelukt om  in dit dorp slachtoffers te vinden. Zelfs de burgemeester van Ofunato kwam ons speciaal bedanken voor onze inzet.

jap76

Nederlandse speurhonden vinden drie slachtoffers
AD

OFUNATO – De Nederlandse speurhonden van het Signi-reddingsteam hebben drie slachtoffers van de tsunami in Japan geborgen. De reddingswerkers en de honden sloten zich in Ofunato, aan bij een Chinees reddingsteam.

Het team, bestaande uit dierenarts Esther van Neerbos, Janette Kruit en nog twee teamleden en de hun honden Rifka, Finder, Kazan en Scanner hopen overlevenden tussen de puinhopen aan te treffen, maar dat is nog niet gelukt.

Omdat niemand Engels spreekt, is het moeilijk communiceren. Daarnaast is het contact met de buitenwereld beperkt omdat telefoons niet altijd werken. Ook heeft de nachtvorst de overlevingskansen van de vermiste slachtoffers sterk verkleind.

Geen hulp
De speurhonden zijn voorlopig de enige hulp die Nederland aan Japan biedt. Japan heeft zelf aangegeven geen hulp nodig te hebben. De werkers van Signi reisden op eigen houtje af naar Japan. “Onze ervaring leert dat mensen vaak heel blij zijn als we er zijn. Waar nu veel kostbare tijd verloren gaat met het handmatig doorzoeken van de puinhopen door militairen, kunnen onze honden daar razendsnel aangeven waar zich overlevenden of lichamen bevinden. Het is dankbaar werk,” zei Jannette Kruit van Signi, voordat ze vertrokken.

Andere hulporganisaties hier wachten op een seintje van het getroffen land om in actie te komen.

japan26

De dagen erna gingen we vol goede moed verder. Elke dag hoorden we dat er meerdere slachtoffers geborgen werden en elke dag wisten de honden weer nieuwe plaatsen aan te wijzen, die we weer markeerden met lintjes.

jap84

jap83

Door de dichte puinhopen wisten de honden steeds weer opnieuw de geur waar te nemen (boven Kazan geeft een verwijzing). Elke dag opnieuw gingen ze weer enthousiast aan het werk.

jap82

Tientallen slechtoffers werden door onze honden waargenomen…

jap69

jap68

Elk lintje betekende weer hoop voor nabestaanden…

jap67

De samenwerking met de plaatselijke autoriteiten was grandioos…
Mr. Chiba, de commandant van de brandweer van Ofunato volgde ons letterlijk op de voet.

jap66

Elke keer stonden we weer versteld van de enorme puinhoop waartussen de honden de slachtoffers lokaliseerden…

jap64

De meeste familieleden waren elders ondergebracht i.v.m. de heftige kou. Op deze plaats (zie foto onder) werd door een man gevraagd om 2 mensen te zoeken (meer informatie hadden we niet i.v.m. de taal).

jap63

Op 2 plaatsen gaven de honden aan…

jap58

En op 2 plaatsen werd een slachtoffer geborgen…

jap51

Met respect en wierook werden de slachtoffers meegenomen.

jap85

Ondertussen ging Signi verder met zoeken, kostbare tijd mocht niet verloren gaan.

jap80

Minder onder het rechter huis, vlakbij de gracht, lag weer een nieuw slachtoffer.

jap81

Tussen de puinhopen zocht een enkeling naar zijn of haar besmeurde bezittingen.

jap54

Het leger was blij dat het gericht kon zoeken onder de vele puinhopen.

jap53

Elke dag kregen we ook meer en grotere gebieden toegewezen. In Ofunato wilden ze er zeker van zijn dat alle doden nog voor ons vertrek gemarkeerd zouden zijn.

jap45

Zelfs huizen ondersteboven en het dikke puin eronder moesten gecontroleerd worden. Niets was voorspelbaar door het verwoestende water.

jap44

jap43

Alhoewel de vermoeidheid op de gezichten van een ieder te lezen was, bleef het vinden van de juiste locatie weer bijzonder en goed (Janette en Scanner lokaliseren een slachtoffer tussen de dode vissen bij de visafslag).

jap102
Rifka

Terwijl de andere hond aan het zoeken was, waren de honden in de wacht gespannen tot het moment dat zij weer aan de beurt waren.

jap103
Finder

jap104
Kazan

jap110
Scanner

Oud-Renkumers van Stichting Signi Zoekhonden bieden hulp bij ramp in Japan
zaterdag 12 maart 2011 16:17
RENKUM – De van oorsprong Renkumse Stichting Signi Zoekhonden vertrekt maandag met een team naar Tokio om hulp te bieden bij de opsporen van vermiste personen ten gevolge van de aardbeving en tsunami. Enige tijd geleden verhuisden dierenarts Esther van Neerbos en dierenartsassistente Janette Kruit naar Brabant en zetten van daar uit hun werkzaamheden voort. Voor de hulp in Japan worden vier honden ingezet.

door Mieke Mintjes

,,Wij gaan op eigen initiatief naar Tokio. De bedoeling is dat we er anderhalve week blijven”, vertelt Esther desgevraagd. Zijzelf en Janette reizen maandag naar Frankfurt en stappen ‘s middags om half twee in het vliegtuig. Hun teamgenoten Martine Dietz en Edwin Douma vertrekken eerder die dag vanaf Schiphol. ,,De honden die wij meenemen zijn Rifka, Finder, Scanner en Kazan Voor Rifka is het de zevende keer dat hij ingezet wordt voor een buitenlandse actie”, zegt de dierenarts trots.

Lijkenhond-examen
Rifka is gecertificeerd voor het ‘lijkenhond’ en ‘verstekelingenhond’ examen en het vlakte- en puinzoeken B examen van de K.N.P.V. en de I.R.O en is de meest ervaren hond van het viertal. Maar ook de andere honden zijn goedgetrainde en opgeleide kanjers. Ze zijn zowel op het land als op het water inzetbaar. Samen met hun begeleiders hebben de honden al meer dan honderd lichamen gelokaliseerd in uiteenlopende situaties. Niet alleen Janette, Esther en hun teamgenoten zijn gedreven in hun werk, ook de dieren zijn dit. In een eerder interview met het tweetal vertelden zij: ,,Je moet ze vaak tegen zichzelf beschermen, ze zouden doorzoeken tot hun poten ervan bloeden”.

Paraat bij rampen
Stichting Signi Zoekhonden is een instelling op non-profit basis en afhankelijk van donaties en sponsoring. Zij zet zich belangeloos in voor het zoeken naar vermiste personen in binnen- en buitenland. Ook bij rampen staan zij paraat. Vorig jaar januari bijvoorbeeld vertrokken zij met een team naar de Dominicaanse Republiek om van daaruit vervoer te regelen richting Haoti, dat getroffen was door een aardbeving. Daar lokaliseerden de honden vele lichamen, maar ook enkele nog in leven zijnde slachtoffers. De omstandigheden waarin de teamleden werken zijn vaak erbarmelijk, maar dat deert hen niet: ,,We zijn dankbaar dat we ons nuttig kunnen maken”. Het team keert op woensdag 23 maart terug naar Nederland.

Nederlandse speurhonden succesvol

De speurhonden van Stichting Signi zijn succesvol geweest tijdens de zoekactie in Japan. Op 16 maart vertrokken ze naar Japan en zondag keerden ze terug naar huis.

Begeleiders Esther van Neerbos en Janette Kruit kunnen terugkijken op een hectische maar geslaagde trip naar het door de aardbeving getroffen gebied. Door hun hulp met in totaal vier hulphonden en vier begeleiders zijn zeker zestien lichamen geborgen en tientallen plekken gemarkeerd waardoor er nog veel meer lichamen onder het puin vandaan gehaald kunnen worden. Maandagavond in Hart van Nederland kunt u kijken naar een reportage.

jap69

Finder zocht onder het huis door naar de andere kant, waar ze verwees bij een nieuwe grote puinhoop.

Nederlandse speurhonden vinden 15 lijken
Gepubliceerd: vrijdag 25 maart 2011 10:28

Het team van het Nederlandse Signi Zoekhonden, dat de afgelopen dagen in het rampgebied in Japan actief is geweest, heeft vijftien lichamen getraceerd en tientallen plekken gemarkeerd waar mogelijk slachtoffers liggen. Dat heeft Janette Kruit van het team vrijdagochtend laten weten vanuit Ofunato, waar het team is gestationeerd.

Vier medewerkers hebben de afgelopen zes dagen met vier Mechelse herders de puinhopen afgezocht van het door de aardbeving en tsunami getroffen Ofunato in het noordoosten van Japan. ,,Het is hier een grote chaos”, aldus Kruit. Het team rondde het zoeken vrijdag af en keert naar verwachting zondag in terug Nederland.

Het team reisde op eigen initiatief naar Japan en werd daar met verrassing ontvangen door de Japanse hulpverleners. Na aanvankelijke taalproblemen lukte het ‘t team in het rampgebied te komen en konden de honden en hun begeleiders aan het werk. Het team zette in de tuin van iemand in een gespaard deel van Ofunato een tent op als nachtverblijf en was dagelijks op de puinhopen van de stad te vinden.

,,In het getroffen deel is alles kapot en is het een grote puinhoop,” aldus Kruit. ,,Boten bovenop deels ingestorte huizen, vrachtwagens die zijn meegesleurd. De tsunami is hier onder andere tegen een baai aangeslagen en heeft de loop van een rivier gevolgd. In een groot deel van de plaats is niks meer. Waar de tsunami is geweest, is alles verwoest of weg.”

De honden van het team wisten uiteindelijk vijftien lichamen van slachtoffers te traceren. Vondsten werden gemeld aan degene die op dat moment de leiding had bij de Japanse hulpverleners. ,,De samenwerking met brandweer, leger en politie was goed,” aldus Kruit. Het team vond geen overlevenden onder het puin.

Finder heeft lucht…

Finder werkt de geur uit….en lokaliseert het volgende slachtoffer.

De meeste slachtoffers werden door de honden aan de randen van het rampgebied gevonden. Daar waar de vloedgolf zijn kracht verloor. Midden in het rampgebied zochten de honden uren zonder iets te vinden.

jap79

Gebouwen waren compleet leeggespoeld, alleen een laag slib en de rotzooi herinnerde aan de vloedgolf.

jap94

Toch waren er ook in dit gebied uitzonderingen.. Vanuit dit huis (zie onder) rook Finder op het aangrenzende platte dak een nieuw slachtoffer, bedekt door het nodige puin en niet voor mensenogen zichtbaar.

Honden vinden 15 lichamen in Japan. Nederlands team keert weer terug.
25 maart 2011 ANP

Het Nederlandse team van Signi zoekhonden heeft in het rampgebied in Japan vijftien lichamen gevonden en tientallen plekken gemarkeerd waar mogelijk slachtoffers liggen.

Het team heeft zijn werkzaamheden gestaakt en keert zondag terug naar Nederland. Ze hebben zes dagen lang met vier Mechelse herders de puinhopen afgezocht van het door de aardbeving en tsunami getroffen Ofunato, een plaats in het noordoosten van Japan. Volgens Janette Kruit is het een grote chaos, alles is kapot. Boten bovenop deels ingestorte huizen, vrachtwagens die zijn meegesleurd. In een groot deel van de plaats is niks meer. Waar de tsunami is geweest, is alles verwoest of weg.

Esther van Neerbos van het speurteam verwacht in Japan “een grote vuilnisbelt” aan te treffen. “Het water heeft alles meegenomen en verspreid over het land. Daartussen proberen we toch nog mensen te vinden.”

Ze heeft goede hoop dat dat lukt, omdat de huizen in Japan aan strenge eisen voldoen vanwege de grote kans op aardbevingen in het gebied. “Je treft dan toch mensen aan in ruimtes die intact zijn gebleven.”

De organisatie heeft onder meer ook hulp geboden na de tsunami in Sri Lanka en Thailand (2004), de aardbeving in Pakistan (2005), de orkaan Katrina in de VS (2005) en de aardbeving in China (2008). Begin vorig jaar was Signi actief in Haoti, waar een aardbeving aan ruim 220.000 mensen het leven kostte.

Van Neerbos denkt wel dat ze in Japan heel wat anders zullen aantreffen dan in Haiti. “Een tsunami heeft een veel grotere verwoestende werking. Het sleurt alles mee.”

Maar dat heeft volgens haar ook een voordeel. “Alles is nat en vochtig. Onze honden zijn in Nederland gewend te zoeken naar mensen die zijn verdronken. Ze zullen in deze situatie dus goed kunnen presteren.”

Overleden mensen
De Mechelse herders Finder, Scanner, Kazan en Rifka speuren vanaf maandag tien dagen tussen het puin. In welk gebied is nog niet bekend. De organisatie hoort bij aankomst in Japan waar ze het hardst nodig zijn.

Het mooiste is natuurlijk als er overlevenden worden gevonden, maar volgens de stichting is het vinden van overleden mensen ook belangrijk, zodat de nabestaanden afscheid kunnen nemen.

Soms was het absoluut niet eenvoudig voor bergers, honden en begeleiders.

jap96

Eerst werd een gat gezaagd…

jap95

Bij geen resultaat helpt de bulldozer…

jap87

En dan komt weer de hond, tot het slachtoffer onder het laatste restje puin verwijderd kon worden.

En soms was het makkelijker. Na aanwijzing van de honden werd het slachtoffer binnen een half uur nadien onder enkele golfplaten op deze plaats verwijderd.

jap82

Het slachtoffer werd altijd respectvol in een ambulance meegenomen.

jap52

Ondanks dat dit huis al door onze Chinese vrienden grondig was doorzocht, konden de honden eronder nog wel een lichaam aanwijzen.

jap57

De honden en geleiders begonnen steeds meer vermoeid te raken.

jap108

Desondanks bleven de honden tot de laatste dag goed werken.

jap42

In bovenstaande gracht hadden de honden nog 3 locaties.

jap43

En onder dit huis.

jap41

En tussen de verdiepingen in dit huis.

jap114

Maar het einde van het zoekwerk naderde, de honden hadden een speciale plaats bij de zo ingetogen Japanners veroverd.

jap107

De honden vielen zodra ze niet hoefden te werken in slaap.

jap106

Voor de geleiders was er een verrassing. Na een week werken in viezig, nat puin, zonder stromend water, werd  zomaar een heerlijk bad aangeboden.

jap115

Mensen wonend aan de rand van het dorp, die wel de mogelijkheid hadden tot stromend water stelden hun huis ter beschikking. De zo gesloten Jappeners vertelden hun verhaal. Oma van 95 (zie onder) overleefde haar 3e tsunami door 3 uur lang zich vast te houden aan de rand van het dak. Onderwijl zag ze mensen verdrinken, die nog probeerden te vluchten…

jap116

Ook in het huis van onze tolk, Masako (foto onder linksboven) kwamen pas in de loop van de week de verhalen los. Alles was ze verloren. In een nabij gelegen dorp was ze uit haar auto gevlucht, nadat ze gewaarschuwd was door iemand die de vloedgolf van verre had gezien. Ze was via een brandtrap op het dak van een willekeurig huis gevlucht. Met z’n drieën hielden ze elkaar warm door dicht tegen elkaar aan te staan, terwijl het water tot hun lippen steeg. Onderwijl zagen ze auto’s, huizen en mensen voorbij drijven, door het water meegesleurd. Pas na 1 nacht konden ze bevrijd worden. Gelukkig kregen ze een deken van mensen op het dak van het huis ernaast, anders was de kou ook hun teveel geweest.

jap117

De vader van onze tolk (foto boven rechtsboven), verloor zijn 3 zussen in de vloedgolf doordat ze nog gauw iets thuis wilden ophalen. Normaliter duurde het nog zeker 1 uur voordat de tsunami na een waarschuwing kwam. In de loop van de week was 1 zus overleden gevonden, drijvend in het water…

jap118

Uiteindelijk was ons vertrek toch echt begonnen. Iedereen was van deze bijzondere honden en hun geleiders gaan houden.

Nederlandse honden terug uit Japan
;
Vier Nederlandse reddingshonden keerden terug uit Japan
NOS maandag 28 mrt 2011

Een Nederlands hondenteam dat twaalf dagen in het Japanse rampgebied heeft gespeurd naar slachtoffers, is terug in Nederland. De vier honden en hun begeleiders van het SIGNI-team vonden enkele tientallen lichamen. Gisteravond kwam het team terug op Schiphol.

De honden hebben niet naar overlevenden gezocht, ze zijn speciaal getraind om doden op te sporen. Samen met het Japanse leger en de brandweer werd zo tussen de puinhopen van de kustplaats Ofunato gezocht.

De ravage maakte dit tot een van de zwaarste opdrachten ooit voor de Mechelse herders. “Alles lag verspreid door het hele gebied, dus je kunt niet van huisje naar huisje. Dat was zwaar”, zegt een begeleider. “En het was allemaal hout met spijkers, dus dat is moeilijk voor de honden. Dit was echt een van de zwaarste puinhopen die we ooit hebben gezien.”

Uitslapen
Daardoor is het team er ook niet in geslaagd het hele gebied uit te kammen. “Het is nog steeds niet af. Zelfs dat ene dorp hebben we niet helemaal kunnen afzoeken. We hebben veel bereikt maar het is nog niet af.”

Een andere begeleider noemt het werk zwaar, maar dankbaar. “Het is voor ons juist niet vervelend werk. Als het eerste slachtoffer geborgen wordt, dan zijn ze ontzettend dankbaar dat ze hun familielid teruggevonden hebben. Daar doen we het voor.”

De dieren zullen vanmorgen “mogen uitslapen op de bank”. “En ze krijgen weer hun eigen brokken.”

Ook bij de K.L.M. was de ontvangst weer overweldigend. Deze speciale reizigers mochten eervol met Businessclass terug.

http://www.hartvannederland.nl/top-nieuws/2011/nederlandse-speurhonden-succesvol/

http://www.omroepbrabant.nl/Search.aspx?searchstring=signi&refinement=news

http://www.youtube.com/watch?v=ZhLIe04Z2V8

http://www.youtube.com/watch?v=5reFS0CdnJ4&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=2SJQ101U9fo&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=ylDk8HrH2pk

http://www.omroepbrabant.nl/?news/152808972/Helmondse+zoekhonden+terug+uit+Japan.aspx

http://nos.nl/video/228912-nederlandse-speurhonden-teruggekeerd-uit-japan.html

http://dewerelddraaitdoor.vara.nl/gasten/stichting-signi-zoekhonden

Signi zoekhonden denkt nog dagelijks terug aan deze bijzondere missie naar Japan. Janette, Esther, Edwin, Martine, Rifka, Finder, Kazan en Scanner hebben een steentje kunnen bijdragen voor het dorp Ofunato.
Nog vele initiatieven zijn genomen om overleden slachtoffers terug te kunnen vinden.

Nog 77 lichamen gevonden in Japan
april 03 2011
Bij de grote zoektocht naar vermisten van de tsunami in Japan zijn 77 lichamen gevonden. Meer dan 25.000 mensen zochten drie dagen lang naar lichamen op het land en in de zee.

Dit weekend was het springtij in Japan en gehoopt werd dat lichamen die door de tsunami naar zee waren gesleurd weer zouden aanspoelen. Daarom werden de kust en een strook tot twintig kilometer in zee afgespeurd.

Er worden ruim 15.000 mensen vermist. Het dodental staat op 12.009.In de kerncentrale Fukushima zijn de lichamen van twee medewerkers gevonden. Ze konden na de aardbeving het gebouw niet uit.

Onderwaterrobots zoeken tsunamislachtoffers
Uitgegeven: 21 april 2011

TOKIO – Japan heeft twee onderwaterrobots ingezet voor de zoektocht naar slachtoffers van de tsunami anderhalve maand geleden in het noordoosten van het land. Dat hebben Japanse functionarissen donderdag gemeld.
De onderwaterrobots, uitgerust met sonar en videocamera’s, worden beheerd door een Amerikaans-Japans team.

De robots hebben de afgelopen dagen bij de gehavende vissersstad Minami Sanrikucho gezocht naar stoffelijke overschotten die door de tsunami in zee zijn gesleept. Tot nu toe zijn er geen lijken gevonden.

 Toch bleek het werk van dit team zeer effectief te zijn!

Signi zoekhonden leeft mee met alle slachtoffers en nabestaanden t.g.v. de ramp in Japan en wenst hen veel sterkte toe met het herstel van dit mooie land…

Signi zoekhonden bedankt iedereen die een bijdrage heeft geleverd om dit werk mogelijk te maken, m.b.v hen is dit allemaal mogelijk geweest en zal dit in de toekomst mogelijk blijven!

jap122

Hoofdsponsoren 

         
www.klm.nl 

www.auv.nl


www.eukanuba.nl

Zoek! De vrouw, de hond en de dood

Een filmdocumentaire over Signi Zoekhonden

Documentaire:’Zoek!’ Signi zoekt met haar honden naar vermiste mensen.
De honden zijn speciaal getraind in het herkennen van de geur van de dood. Dankzij hun inzet, worden veel lichamen teruggevonden en maken ze een einde aan de onzekerheid waarin achterblijvers leven.

Bekijk Zoek! HIER

Sluit popup

Help Signi Helpen!

Al het geld uit giften of donaties komt direct ten goede aan zoekacties naar vermiste personen.

Pin It on Pinterest

Share This