0 items

Wat als een training begon…

Op zondag 5 augustus trainde Signi haar reguliere watertraining op de Rijn bij Renkum. Tijdens de training legden we zoals gewoonlijk een geurstof in het water en vingen we onze training aan met het zoeken van de jonge Signi’s vanaf de boot.

De jonge honden sprongen tijdens het stroomafwaarts varen, aan de overkant van de Rijn t.o.v. de geurstof, al in het water. Qua windrichting zou dit nog kunnen, maar erg voorbarig was dit wel.
Halverwege de training sprak Janette Kruit met haar vriendin Wil Heufkens en hoorde de schokkende mededeling dat Dolf Noppen, haar man, sinds 4 dagen vermist was. Wil hoopte nog steeds, dat Dolf na wat omwegen gewoon weer thuis zou komen, maar de tijd verstreek.
Voor de zekerheid wilde ze dat we het water van de Rijn voor haar woonboot zouden afzoeken. De geurstof werd uit het water gehaald en de inzetbare Signi’s werden tot zoeken aangezet.
Tijdens het verwijzen van de honden in het snelstromende water van de Rijn werd het water ook gecontroleerd met onze side-scan sonar voor obstakels in het water.

5 Wrakken werden m.b.v. de Side-scan waargenomen rondom de aangewezen locatie van de honden. Het wrak welke het meeste de vorm van een auto had, wilden we laten afzoeken door onze duikers van de reddingsbrigade IJsselstein. Dezen waren gelukkig direct bereid om die middag het voertuig te checken. Gemakkelijk was het niet, maar door zich langs een zeer stevige boei af te laten zakken en zich, ondanks het snelle water, op de plaats proberen te houden aan de rotsblokken onder water kon het nummerbord gecontroleerd worden. Het was niet de vermiste bus van Dolf Noppen…
Daarna probeerden de duikers nog een 2e object te controleren, maar de stroming maakte dit voor een 2e maal onmogelijk.
De volgende dag, maandag 6 augustus kregen we een telefoontje van de brandweer dat ze graag de auto wilden laten verwijderen. Janette omschreef telefonisch de locatie van de auto in het water.

Een uur later had het duikteam een auto gevonden, maar niet dezelfde als onze duikers, het nummerbord kwam niet overeen, wel het merk en de kleur (een rode Ford escort).
Janette reisde af naar Renkum zodat ook de door ons gevonden auto aan de brandweer overgedragen kon worden. Helaas kon door de sterke stroming alleen de 2e auto uit de Rijn verwijderd worden.
Diezelfde dag nog werd de vermissing van Dolf, landelijk bekend gemaakt, in afwachting van nieuwe tips, zou de zoekactie door ons voortgezet worden.
In de tussentijd begon het water 2 meter te stijgen en werd de stroming nog sneller.
Op zaterdag 11 augustus besloten we om nog een andere geliefde plek van Dolf aan de Rijn, met onze honden te controleren.

Op deze plaats zou duiken nog tot de mogelijkheden kunnen behoren. Hier kregen we geen aanwijzingen van de honden en ook de side-scan leverde niets op. Wel raakten we in gesprek met rijkswaterstaat, die zijn hulp aanbod, mochten we iets vinden.
Diezelfde dag nog voeren we met de boot terug naar de oude locatie, voor de woonboot van Dolf. De honden bleven aangeven en met de side-scan konden we in de diepere gedeelten de steeds duidelijker wordende contouren van een mogelijke bus herkennen.
Diezelfde middag kwam ook een betrouwbare tip binnen, Dolf was nog gezien in Arnhem… Onze bevindingen werden (tijdelijk) terzijde gelegd, hopelijk waren onze vermoedens toch niet juist.
De tijd verstreek, het extra surveilleren van de politie rondom de locatie van de tip in Arnhem, leverde niets op. Ook nieuwe tips bleven uit. De kans dat Dolf nog in leven was, zonder taal nog teken, werd kleiner…
We wilden hoe dan ook het 3e wrak gecontroleerd hebben door duikers. Janette overlegde met rijkswaterstaat. Daar het object vrij ver in de vaargeul lag moest rijkswaterstaat deze wel laten verwijderen uit gevaar voor de scheepsvaart. Rijkswaterstaat regelde een professioneel duikteam die met de huidige waterstand nog wat konden betekenen. Het duik- en bergingsbedrijf E. Visschers was diezelfde middag, maandag 21 augustus, nog bereid om te gaan duiken. We namen vrij van ons werk en vertrokken direct naar Renkum om het bergingsteam te ondersteunen met het lokaliseren.
Ondertussen was de K.L.P.D. met lijkenhonden ook ingeschakeld om onze bevinding te laten checken. Maar dit was eigenlijk niet meer nodig, onze zoektocht van de afgelopen weken had voldoende informatie opgeleverd om verdere stappen te kunnen ondernemen.
In Renkum aangekomen gingen we met het bergingsteam en onze boot direct te water. M.b.v. de side-scan lokaliseerden we en verankerden we het wrak. Aan het ankertouw, kon de duiker zich tegen de snelle stroming in, zich naar het object kon laten afzakken. Het nummerbord werd gelezen, deze kwam overeen met de auto van Dolf Noppen… Voor in de auto werd zijn lichaam door de duiker in cabine aangetroffen…Een zeer gemengd gevoel ging door ons heen, de zoekactie naar Dolf Noppen was ten einde…
Vervolgens werden alle protocollen ingeschakeld. De politie nam de zaak over en de brandweer werd opgeroepen. Na veel overleg, werd toch het rechercheteam voor sporenonderzoek onder water, ingeschakeld. Om half zes arriveerde de bergingsboot. Het bergingsteam uit Druten keerde huiswaarts.
Diep in de nacht konden de duikers voor het sporenonderzoek te water. Dit bleek onmogelijk door de stroming, de berging zou de volgende dag voortgezet worden.

Het oorspronkelijke bergingsteam uit Druten bevestigde de volgende dag de takelbanden aan de bus onder water. Dolf kon geborgen worden…
De identificatie verliep, de volgende dagen erna, vlot. Op 27 augustus konden we formeel afscheid van Dolf nemen, de onzekerheid was voor iedereen weggenomen, het verlies blijft…

Wij wensen daarom Wil, Renée en andere familieleden en vrienden veel sterkte toe met het verlies van ook onze vriend, Dolf…

Renkum – Auto met dode man gevonden
Datum nieuwsfeit: 21-08-2007
Bron: Politie Gelderland-Midden

RENKUM – De politie van Gelderland-Midden heeft dinsdagmiddag 21 augustus in de Rijn bij Renkum een bestelauto geborgen. In de auto werd het lichaam aangetroffen van een vooralsnog onbekende man.

Het merk en kenteken van de auto kwam onlangs in het nieuws, toen bij de politie in Renkum aangifte werd gedaan van de vermissing van een 53-jarige inwoner van deze gemeente. Het merk en kenteken van de auto waarin hij op 3 augustus zou zijn vertrokken komen overeen met het merk en kenteken van de auto die vandaag geborgen is.

Identiteit
Over de identiteit van het in de auto aangetroffen slachtoffer kan nog geen enkele conclusie worden getrokken. Daar moet door de politie de komende dagen nader onderzoek naar worden gedaan. Overigens zal met dit onderzoek ook geprobeerd worden duidelijkheid te krijgen over de omstandigheden waaronder de auto te water geraakt is.

Herhaalde poging
Naar aanleiding van de vermissing was op aanwijzen van de familie al eerder in de Rijn bij Renkum gezocht. Dat leverde onlangs twee auto’s op, die gestolen bleken te zijn. Resultaten van zoekacties op 18 en 19 augustus met honden van de stichting SIGNI zoekhonden uit Renkum vormden de aanleiding voor nader onderzoek door gespecialiseerde politiehonden van het Korps Landelijke Politiediensten. Bij aanvang van dit onderzoek bleken duikers op verzoek van Rijkswaterstaat inmiddels een melding te onderzoeken over een `obstakel in de vaargeul’. Zij troffen daarop de auto aan en spraken het vermoeden uit dat er mogelijk een stoffelijk overschot in het voertuig zou worden aangetroffen. Daarop werd door de politie direct een onderzoek gestart.

Forensische duikers
Om duidelijkheid te krijgen over de exacte omstandigheden waaronder de auto was aangetroffen, werd een team `forensische duikers’ in gezet. Zij slaagden er maandagavond 20 augustus echter niet in de auto te bereiken. Het rivierwater stroomde zo sterk, dat de relatief diep liggende auto niet bereikt kon worden. Dinsdag 21 augustus is daarop een bergingsbedrijf ingeschakeld, dat onder toeziend oog van de recherche het wrak wel kon bereiken, waarna de auto geborgen kon worden.

Onderzoek
Na de berginsoperatie – waarbij de politie hulp kreeg van Rijkswaterstaat (met ondermeer een kraanschip) en de brandweer van Arnhem en Renkum – is de auto overgebracht voor nader onderzoek. Daarbij zullen zoveel mogelijk sporen worden vastgelegd. Ook zal worden geprobeerd het slachtoffer te identificeren. De familie van de vermiste Renkummer is over de vondst van diens auto door de politie geïnformeerd. (07-119907)

In Memorandum

   Dolf Noppen

Dag Dolf, ik ken je al zo lang. Er kan soms best een jaar stilte tussen zitten, maar altijd kwamen we elkaar wel weer eens tegen.
Vroeger, lange avonden met veel discussie, de laatste jaren vooral tijdens de watertrainingen met de honden. Graag trainden we bij jou voor op het water van de Rijn. Je grote interesse in het zoekgebeuren, met name het africhten en ‘lezen’ van de honden, en het ‘verwijzen’, was altijd een bron van inspiratie.
Je houdt van het water, en samen met je vrouw en dochter, woon je er zo mooi.
Graag hadden we je bij Signi ingelijfd, maar een 3e hond op jullie woonboot was gezien de ruimte geen optie.
Dolf het is anders gelopen, je bent je eigen weg ingeslagen. Het is wrang en het is triest, maar ook goed. Onze honden hebben je gevonden…

  Met veel respect, dag Dolf

Janette

Zoek! De vrouw, de hond en de dood

Een filmdocumentaire over Signi Zoekhonden

Documentaire:’Zoek!’ Signi zoekt met haar honden naar vermiste mensen.
De honden zijn speciaal getraind in het herkennen van de geur van de dood. Dankzij hun inzet, worden veel lichamen teruggevonden en maken ze een einde aan de onzekerheid waarin achterblijvers leven.

Bekijk Zoek! HIER

Sluit popup

Help Signi Helpen!

Al het geld uit giften of donaties komt direct ten goede aan zoekacties naar vermiste personen.

Pin It on Pinterest

Share This