0 items

Zondag 13 augustus: Verdronken jongen in Maasbracht gevonden door Signi zoekhonden i.c.m. met duikers van Reddingsbrigade IJsselstein (www.rbij.nl)!

Jongen vermist na omslaan boot in afwateringskanaal
MAASBRACHT – In het afwateringskanaal van de Clauscentrale van Essent in het Limburgse Maasbracht zoekt de brandweer naar een 16-jarige jongen uit Wessem die vermist wordt, sinds het bootje waarop hij voer, omsloeg. Dat gebeurde volgens de brandweer om 08.30 uur.

Op de boot zaten twee jongens. Een van hen wist veilig naar wal te zwemmen. Deze 16-jarige jongen uit Thorn wijst duikers van de brandweer de plek waar het bootje is omgeslagen. Volgens de brandweer wordt het zoeken bemoeilijkt door de diepte van het water. Het kanaal is op sommige plekken bijna twintig meter diep.
De twee jongens waren daar al urenlang aan het vissen naar meervallen, die in het relatief warme water tot twee meter lang worden. Bij een watervalletje aan de monding van de afwatering op de ingang van de eigen haven van de centrale sloeg het bootje om, waarschijnlijk door de sterke stroming ter plaatse. Volgens de woordvoerder van Essent lozen beide koeltorens van de centrale daar elk 24.000 liter water per minuut.
Door de diepte van het water ter plaatse (16 meter) heeft de jongen mogelijk kramp gekregen, omdat het water op enkele meters diepte ijskoud is.
Essent heeft de afwatering van de koeltorens inmiddels uitgeschakeld om de duikers hun werk te laten doen in vrij rustig water. Inmiddels zoekt de politie ook met speurhonden, en is een politieteam uit Friesland onderweg. Dat is gespecialiseerd in dreggen in diep water.
Rond 13.00 uur vonden duikers van de brandweer vlakbij de monding van de afwatering een kistje met visspullen. Rond die plek zoeken brandweer en politie nu verder.
Het water waar de jongens visten is verboden terrein. Aan de ingang van het havenhoofd staat een verlicht bord met verboden toegang. Het water wordt bovendien bewaakt door camera’s. Waarom de bewaking in de controleruimte van de centrale de jongens dan niet gezien heeft, kon de woordvoerder van Essent niet zeggen.
Het uitschakelen van de afwatering van de koeltorens heeft volgens Essent nauwelijks gevolgen voor de productie.

Lichaam vermiste jongen gevonden

MAASBRACHT (ANP) – Duikers van een particuliere reddingsbrigade uit IJsselstein hebben zondagmiddag rond 16.30 uur het lichaam van een 16-jarige jongen uit Wessem gevonden in het afwateringskanaal van de Clauscentrale van Essent in het Limburgse Maasbracht. Dat meldde de politie.

De jongen kwam zondagochtend vroeg tijdens het vissen in het water terecht toen het bootje waarop hij voer, omsloeg. Zijn 16-jarige vriend uit Thorn wist veilig de wal te bereiken.

Honden van Signi zoekhonden uit Renkum vonden de plek waar het lichaam op negen meter diepte in het water lag.

De twee jongens waren samen met anderen in enkele bootjes aan het vissen. Bij een watervalletje aan de monding van de afwatering op de ingang van de eigen haven van de centrale sloeg een van de bootjes om, waarschijnlijk door de sterke stroming ter plaatse.

Essent had de afwatering van de koeltorens tijdens de zoektocht uitgeschakeld om de duikers hun werk te laten doen in vrij rustig water.

(c) ANP 2006 alle rechten voorbehouden

Signi zoekhonden wenst de familie en de nabestaanden veel sterkte toe met het verlies van hun zoon, vriend en kameraad…

Verslag zoekactie Maasbracht door Signi zoekhonden

Terwijl Signi zoekhonden onderweg was naar Vianen voor een oefening met de duikers van reddingsbrigade IJsselstein, kwam over het nieuws het bericht binnen, dat in Maasbracht een jongen na verdrinking vermist werd.

Signi zoekhonden nam contact op met de politie Maasbracht om de diensten van Signi en de duikers aan te bieden. Vrijwel direkt werd ons aanbod positief aanvaard.
De boten werden snel uit het water gehaald en honden, geleiders en duikers vertrokken naar Maasbracht.

Inmiddels hadden de duikers van de brandweer de bodem van het water naast het watervalletje afgezocht. Tevens werd een stuk door de politie afgedregd. Omdat de bodem naast dit deel een verval van 20 meter vertoonde, vormde dit een probleem i.v.m. de veiligheidsvoorschriften van brandweerduikers.
Aangezien de duikers van de reddingsbrigade getraind zijn in diepten van meer dan 10 meter te duiken, werd besloten dat zij het zoeken onder water zouden voortzetten.

Zodra het gehele team aankwam werden de boten te water gelaten. De eerste hond Bahco begon vanaf de boot, met het meest voor de hand liggende gebied na de waterval, af te zoeken. Al snel sprong Bahco het water in, waar hij een markante plek aanwees. Deze locatie werd vastgelegd met de G.P.S.. De 2e hond Samir gaf hetzelfde resultaat. De aanwijzingen van de honden waren zo overtuigend dat de derde hond Rifka aan wal bleef. De boei werd door de bemanning voorzichtig op de lokatie neergelaten.

Vervolgens konden de duikers te water. De duikers werkten in teams van 2 en zochten cirkelvormig het gebied rondom de boei af. Het duiken werd bemoeilijkt door een onregelmatige bodem. Het 2e duikteam vond na 2 uur duiken het lichaam van de jongen op een schuine helling op 9 meter diepte, enkele meters van de aangewezen lokatie van de honden. Het 1e duikteam ging vervolgens weer te water om het lichaam naar boven te halen, zodat de jongen door de brandweer en de polite geborgen kon worden.
Door een goede samenwerking van politie, brandweer, reddingsbrigade Roermond, Maasplassen en ons gecombineerde team kon de familie relatief snel zekerheid krijgen m.b.t. de vermissing van hun zoon.

Signi zoekhonden bedankt alle instanties tijdens de zoekactie, voor het vertrouwen van de inzet van onze honden, zodat Signi haar steentje heeft kunnen bijdragen bij deze tragische gebeurtenis…

Speuren naar drenkelingen in ruil voor een tennisbal

de Volkskrant, Binnenland, 16 augustus 2006 (pagina 02)
Van onze verslaggeefster Anja Sligter

Zondag verdronk een 16-jarige jongen in Maasbracht. Zijn lichaam werd snel gevonden, dankzij de hulp van zoekhonden. ‘Geen reddingshonden: meestal valt er niets meer te redden.’

‘Hoe macaber ook, het is een dankbare vorm van hulp’

‘Wij noemen onze honden geen reddingshonden, het zijn zoekhonden. Meestal valt er niets meer te redden, maar zoeken onze honden overledenen.’ De Mechelse herders van Jeanette Kruit en Esther van Neerbos van Signi Zoekhonden uit Renkum hebben afgelopen zondag de verdronken jongen in het Limburgse Maasbracht ‘verwezen’.
Dat betekent dat ze de plek, waar hij later door duikers is opgedoken, op 6,5 meter nauwkeurig hebben aangewezen. Kruit: ‘Dat is heel netjes. Hoeveel meters diep de drenkeling ligt, zo veel meters kan de hond ernaast zitten. De geur verliest per meter water aan kracht. De jongen lag op negen meter diepte.’

Twee jongens waren zondagochtend aan het vissen op verboden water bij de Clauscentrale van Essent. Door de kracht van het koelwater sloeg het platte visbootje om. Een van de jongens, een 16-jarige jongen uit Wessem, verdronk.

Kruit en Van Neerbos waren op weg naar Vianen toen ze op de autoradio hoorden dat er naar de jongen werd gezocht. ‘We hadden een afspraak met een duikteam uit IJsselstein, waarmee we wel vaker oefenen. Na het bericht hebben we direct per telefoon de politie onze hulp aangeboden. Al na vijf minuten kregen we te horen dat we welkom waren. Dat was super, dat gebeurt niet altijd.’ Samen met de duikers, twee boten en de drie honden reisden Kruit en Van Neerbos naar Limburg af.

Toen het zoekteam aankwam, was er al gedoken op een plek waar een portemonnee en een viskoffertje naar boven waren gekomen. Ook was er een stuk gedregd, alles tevergeefs.

Bahco, de eerste Mechelse herder, gaf al na tien minuten een ‘verwijzing’, zegt Kruit. Door een paar keer langzaam zigzag met de hond voor op de boot heen en weer te varen, ‘pakt een hond lucht’, legt ze uit. Aan het enthousiasme van Bahco, zijn geblaf, de stand van zijn kop, ‘lezen’ zijn baasjes waar het geursignaal het sterkst is. Daar duikt de hond zelfstandig het water in. De plek wordt met behulp van GPS vastgelegd en de hond krijgt ter beloning een tennisbal.

‘Om het heel zeker te weten, zetten we altijd een tweede hond in. Maar ook Samir gaf ongeveer dezelfde plek aan. Duikers konden toen aan de slag en vonden de jongen na twintig minuten.’

Het zoekwerk is vrijwilligerswerk. ‘We trainen keihard met de honden op elk soort water.’ De speurkwaliteit van de honden wordt bij een ongeluk of een ramp door de organisatie aangeboden en daarna gaan ze er op eigen kosten op af.

Kruit: ‘Zo zijn we de afgelopen jaren in Sri Lanka, Thailand, Amerika en Pakistan geweest. We komen onder de organisatie te staan die daar de leiding heeft. Niemand heeft last van ons, we maken er geen show van, we hebben onze eigen tent en zorgen voor onszelf.’

Zijn de meeste reddingshonden getraind op het zoeken van ‘levend’, hun drie zoekhonden zijn getraind op ‘dood’. ‘Dat begint al in het nest door de pups te laten wennen aan een lijklucht.’ Het werk is een afwijking, vindt Kruit. ‘Maar als je het leuk vindt om met honden te werken, is het nog leuker mensen ermee te helpen. Overledenen terugvinden is – hoe macaber ook – een dankbare vorm van hulp. Door contact met de familie besef je pas hoeveel leed je hen bespaart.’


Copyright: de Volkskrant

Zoek! De vrouw, de hond en de dood

“Een documentairefilm over Signi Zoekhonden”

Een filmdocumentaire over Signi Zoekhonden

Signi Zoekhonden is opgericht door Esther van Neerbos en Janette Kruit. Esther runt ook de dierenartspraktijk in Bakel. Nu is er over Signi Zoekhonden een documentaire gemaakt: ZOEK”.

Bekijk Zoek! HIER

Sluit popup

Help Signi Helpen!

Al het geld uit giften of donaties komt direct ten goede aan zoekacties naar vermiste personen.

Pin It on Pinterest

Share This