0 items

Inzet in Sri Lanka

Op 2e kerstdag wordt de gehele wereld opgeschrikt door het nieuws over de vloedgolf in Azië, niemand weet nog hoe groot uiteindelijk de ramp zal zijn.
Tijdens het vieren van de kerstdagen en de verjaardag van één van onze leden Saad Attia, wordt de Tsunami onder onze aandacht geplaatst.
Ondanks de obstakels, die het met zich meebrengt om te gaan, wordt maandag druk geïnventariseerd.
De mogelijkheden blijken bij Martin Air te liggen, dus wordt als eindbestemming Sri Lanka gekozen, het gebied waar de vliegmaatschappij naar vliegt.
Op woensdag 28 december vertrekt Signi zoekhonden met 3 personen en 3 honden: Saad Attia met Samir, Esther van Neerbos met Rifka en Janette Kruit met Sonar.

fotosrilankasunway

In Sri Lanka hebben de leden even moeite om door de douane te komen, daar de honden eigenlijk in quarantaine moesten. Gelukkig wilde het crisiscentrum de hulp graag aanvaarden in overleg met de gids en de busmaatschappij die ons zou begeleiden.
Diezelfde avond bracht onze gids ons naar het huis van de hoofdcommissaris van de politie in Colombo om ons te introduceren en een plan te maken.
We werden met open armen ontvangen! De commissaris gaf ons een brief waarin stond dat hij garant stond voor onze missie.
De volgende ochtend (vrijdag) zouden we vanuit het politiebureau door een colonne vergezeld worden, om naar Galle te reizen.

Saad Samir 1 Verwijzing Rifka

Rijdende richting Galle werden voor ons de eerste beelden zichtbaar van de grootschalige ramp: het totale landschap en de huizen waren verwoest. Huisraad, vuilnis, omgevallen bomen, schepen en ingestorte huizen bedekten de omgeving. Mensen stonden langs de weg in afwachting van het voedsel – en watertransport.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Aan het eind van de middag kregen we ons eerste stuk zoekgebied in de stad Galle toegewezen: een marktplaats met ingestorte huizen en een ondergelopen weg.
De regen stortte zich over ons uit en al gauw werd het donker.

´s avonds vielen we al vroeg in slaap in het huis van de gids zelf, we waren te ontdaan om oud en nieuw te vieren.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Het nieuwe jaar werd begonnen met een zoekactie in de stad Galle zelf. We probeerden de vuilnis tussen de huizen systematisch met de honden af te zoeken.
Mijn oog viel op een met maden overdekte lichaam van een persoon onder een auto, terwijl Rifka de geur aan het uitwerken was. Blij over de vondst en onthutst over het aanblik had ik toch de realiteit om enthousiast een bal naar mijn hond te gooien, die op enkele meters van de persoon stond te blaffen, zelfs zij vond de geur te heftig.

Daarna vonden de honden gaven de honden nog 2 locaties aan, 1 onder een verwoeste palmboom en 1 onder een grote stapel hout. Uit beide locaties werd de volgende dag een persoon geborgen.

Saad Samir 1

’s Middags wilde de plaatselijk supermarkt de garage in de kelder afgezocht hebben.
Door het water wadend in het donker zochten de honden tussen de autowrakken. Al gauw lokaliseerden de honden tussen 2 op elkaar gestapelde auto’s een lijk. De supermarkt eigenaar twijfelde, maar de volgende dag konden de mensen toch het lichaam bergen.

Esther Rifka 2

De volgende dag zochten we op het platteland tussen de huizen en door de tuinen naar vermiste personen. Op verschillende plaatsen konden de honden de lijkenlucht traceren.
’s Middags zochten we een ondergelopen rietplantage af. Ook daar lokaliseerden de honden verschillende lichamen.


Tussen het huisraad was nog 1 persoon vermist en teruggevonden.

Op maandag werden we naar de ‘trein’ gebracht, waarin zo’n 1.000 mensen omgekomen waren en nog steeds velen vermist.
Onze honden verwezen verschillende personen onder het treinstelsel. Gezien de moeilijkheid tot bergen werden we naar het volgende gebied gebracht.
Een stuk spoorrails was tientallen meters verplaatst.

Trein Galle

Esther Rifka 1

Verschillende lichamen werden gelokaliseerd onder het dichte zand.
Het was verbazingwekkend hoe de honden de eerste dagen mensen lokaliseerden in vuilnis, in moerasgebieden en onder het puin. Om vervolgens meter voor meter het zand af te zoeken waaronder mensen weggespoeld waren. Dit vergde de nodige omschakelingen voor hond en geleider.
Dagen erna werden nog lichamen gelokaliseerd tussen de ingdroogde hopen van planten en huisraad.

Lokatie van een ondergespoeld persoon.

In totaal konden zo’n 40-50 mensen geborgen worden. Een druppel op de gloeiende plaat….

Onze hulpverlening werd mede mogelijk gemaakt door:

Martin Air: www.martinair.nl
Senlia tours: www.senliatours.nl
Globetrotter Buitensportvoeding www.globetrotter.nl

Colega’s en werkgevers van:

Dierenartsenpraktijk `de Bosweg` te Bennekom
Dr. Garretsen, röntgen- en echospecialist te Doorwerth
Dierenartsenpraktijk `DAP Helmond`: www.daphelmond.nl
VSH te Hilversum: www.vsh.nl

Familie en vrienden

Overige kosten en inspanningen zijn bijgedragen door de deelnemers en het thuisfront zelf.

Inzet in Thailand

Signi zoekhonden is woensdag 26 januari om 19:40 uur richting Thailand met een team van 4 mensen en 5 honden vertrokken.


Het landschap was gortdroog en moeilijk begaanbaar.

In Thailand heeft het team gezocht naar vermiste personen in  Khaolak.

Doordat de honden velen weken na de ramp nog lichaamsdelen wisten te vinden, kon m.b.v. DNA identificatie, nieuwe slachtoffers geidentificeerd worden.


In deze modderpoelen zijn verschillende mensen omgekomen. De bevolking helpt met uitgraven.

Daarnaast heeft de plaatselijke bevolking nog eens extra steun gekregen van honden uit Finland en Noorwegen, door de resultaten van deze groep.


Een forensisch team bestudeerd de gevonden lichaamsdelen.

Op zondag 6 februari is het team weer teruggekeerd naar Nederland.

Ons vertrek werd mede mogelijk gemaakt door:

Royal Canine diervoeders
K.L.M.

Familie en vrienden

Zoek! De vrouw, de hond en de dood

Een filmdocumentaire over Signi Zoekhonden

Documentaire:’Zoek!’ Signi zoekt met haar honden naar vermiste mensen.
De honden zijn speciaal getraind in het herkennen van de geur van de dood. Dankzij hun inzet, worden veel lichamen teruggevonden en maken ze een einde aan de onzekerheid waarin achterblijvers leven.

Bekijk Zoek! HIER

Sluit popup

Help Signi Helpen!

Al het geld uit giften of donaties komt direct ten goede aan zoekacties naar vermiste personen.

Pin It on Pinterest

Share This